Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Flevoland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Flevoland en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Flevoland

Zelf een vraag over Belastingen-Flevoland? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Flevoland.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Flevoland:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-FlevolandVragen over Belastingen-Flevoland via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Flevoland op jouw website?Vragen over Belastingen-Flevoland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-FlevolandVragen over Belastingen-Flevoland via E-mail. Klik hier.

Steekproef belastingdienst

[Gesteld op: 13-12-2016]

Toelichting:
Ik heb in oktober 2015 een vragenbrief gekregen m.b.t. mijn aangifte Inkomstenbelastingen 2014. Mijn aangifte was er als steekproef automatisch uitgerold. Aangezien ik tot eind maart 2017 voor een langere tijd naar het buitenland ging (ik ben nu voor een crematie eventjes terug), heb ik uitstel gekregen om dat formulier medio maart 2017 in te leveren. Nu zou een vriend van mij van alles opvragen m.b.t. die zorgkosten etc. en zou ik het bij terugkomst snel even nalopen. Maar ik kom er nu achter dat hij verslaafd geraakt is en er niets mee gedaan heeft. Ik kom dus zelf eind maart definitief terug en moet dan alles nog uitzoeken/opvragen (zoals zaken van studie, zorgkosten etc waar ik geen bonnetjes van heb) waar wel enige maanden over heen gaan. Zou de Belastingdienst mij nog enkele maanden uitstel geven ? In de uitstelbrief stond dat er geen verder uitstel meer zou worden verleend. Krijg ik geen aanvullend uitsel dan kan ik de vragenlijst niet tijdig inleveren en wat gaat de BD dan doen ? Of zouden ze alsnog enige maanden (3 a 4) uitstel verlenen ?

Bij voorbaat dank voor uw tijd en moeite
Antwoord:

Ik kan u niet zeggen of u nogmaals uitstel kan krijgen van de Belastingdienst. aan de ene kant is de Belastingdienst vaak bereidwillig, en wordt gevraagd uitstel vaak toegwezen. Aan de andere kant gaat dit vermoedelijk om een groot project met steekproeven, en is er een datum gesteld waarop alles moet zijn afgerond. Maar als u het vraagt, dan hoort u het vanzelf. Maar u heeft al gelezen dat verder uitstel niet wordt verleend.....


Dit gezegd hebbende: het is voor mij niet geloofwaardig dat u zoveel tijd nodig heeft om de vragen te beantwoorden. U heeft immers een belastingaangifte ingediend, en moet daarvoor toen al de bewijzen hebben verzameld, en bewaard.
Als u nu zegt dat u zaken heeft afgetrokken waar u geen bonnetjes van heeft, dan heeft u een groot probleem. Die kosten had u niet mogen aftrekken, of u had toen al deze bonnetjes moeten opvragen.  U zal nu met de billen bloot moeten, en proberen de aftrekposten alsnog aannemlijk te maken.
Als u dat niet lukt, of als u het vragenformulier niet tijdig terugstuurt, dan kan de Belastingdienst stellen dat er sprake is van omgekeerde bewijslast. Dan kunnen de opgevoerde aftrekposten worden geschrapt, tenzij u alsnog kan aantonen dat deze terecht zijn.
Aangezien er nog maar weinig mensen zijn die studiekosten of ziektekosten kunnen aftrekken, omdat er heel veel niet-aftrekbaar is gemaakt, zou het best kunnen zijn dat het schrappen van de aftrekposten terecht is. Hoe dan ook, het gaat om uw geld, dus u zal er wat moeite voor moeten doen.

 
Reactie vraagsteller:
De bewijslast is wel te achterhalen aangezien het o.a. dieetkosten betreft en de aankopen hiervan altijd bij dezelfde leverancier zijn gedaan, Ook de studiekosten zijn wel te achterhalen via de Onderwijsinstellingen, alleen weet ik van anderen dat er wel enige tijd over heen gaat voordat men dit bij elkaar heeft.

Vraag is dan ook: als ik geen uitstel krijg en de termijn van eind maart niet haal (wat ik ook echt niet haal omdat ik dan pas de telefoontjes etc kan plegen, omdat ik morgen weer na een gebied in Scandinavie vertrek waar nagenoeg geen telecommunicatie mogelijk is) wat is dan de procedure.

Ik neem aan dat de BD dan een definiteve aanslag opmaakt, hoeveel tijd gaat hier overheen ?
Kan ik hier tegen in beroep, hoeveel tijd heb ik daar dan nog voor.
Kortom ook al zou het dan tot zogenaamde omgekeerde bewijslast komen, op welke termijn moet ik dan denken ? Dus hoeveel tijd heb ik dan, als ik geen uitstel krijg, de tijd voordat de aanslag van de BD onomkeerbaar is.

NB; Met name de zorgkosten heb ik al jaren en jaren en heb ook jarenlang altijd alles bewaard.
Omdat het jaarlijkse bedrag elk jaar ongeveer hetzelfde bleef is daarop ook de voorlopige teruggave gebaseerd.
 
Antwoord Beheerder:

Dat er al jarenlang zorgkosten worden afgetrokken zegt niets. De regelgeving verandert jaarlijks, en een aantal zaken die vroeger aftrekbaar waren kunnen tegenwoordig niet meer worden afgetrokken. Daarom noemde ik dat er nog maar weinig mensen gebruik kunnen maken van dese aftrekpost.


Zo noemt u dieetkosten. U kan de moeite van hrt opvragen vsn bonnetjes besparen, want deze kosten zijn niet aftrekbaar. Allen voor bepaalde met name genoemde diëten kunnen vaste bedragen per jaar worden afgetrokken. U hoeft de kosten dan niet aan te tonen, maar u moet wel een doktersverklaring overleggen.


Ook voor studiekosten gelden beperkingen. En als er studiefinanciering wordt ontvangen, dan blijft er weinig over van de aftrekpost. Maar ook daar heeft u geen bonnetjes voor nodig, u hoeft de betaling alleen aan te tonen met uw bankafschriften.


Wat gebeurt er als u niet tijdig reageert? Zoals gezegd: dat weet ik niet, dat kan alleen de Belastingdienst zeggen. Dus neem morgen contact met hun op, en leg het uit.U hoort dan vanzelf wat er nog mogelijk is.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Steekproef belastingdienst:

Betalen prostituees belasting?
      [Gesteld in Prostitutie]
2007-05-10 11:49:54
Loondienst of zelfstandig?
      [Gesteld in Prostitutie]
2007-12-23 01:24:27
naheffing btw damesdeel
      [Gesteld in Prostitutie]
2008-04-30 15:06:06
freelance secretaris 1/2 jaar opzegtermijn
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-04-02 15:23:28
ik wil graag thuis kappen maar hoeveel mag ik bijv
      [Gesteld in Thuiswerk]
2010-01-06 20:42:39

Gemiddelde score Belastingen-Flevoland: 6.7 (548x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+