Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geneeskunde » Psychiatrie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychiatrie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychiatrie

Zelf een vraag over Psychiatrie? Klik hier.
Meer vragen over Psychiatrie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychiatrie:
Naam: Jan Duits
Bedrijf: Reëel
Reactiesnelheid: 38 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Jan Duits vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychiatrieVragen over Psychiatrie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychiatrie op jouw website?Vragen over Psychiatrie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychiatrieVragen over Psychiatrie via E-mail. Klik hier.

Waarom Seroquel 200 mg XR (langwerkende) 3x daags?

[Gesteld op: 02-12-2016]

Toelichting:
Geachte lezer,

Graag wil ik zo weinig mogelijk medicatie-inname momenten. Dit is beter voor mij. Een medicatie-innamemoment is een stressmoment. Destijds (september) was bewust gekozen voor een langwerkende Seroquel.
Een tijd geleden heeft de nieuwe psychiater mijn medicatie veranderd. In plaats van 1 keer daags Seroquel 200 mg XR krijg ik 3 keer daags Seroquel 200 mg XR. XR is een langwerkende. (1 keer daags heb ik geen last van bijwerkingen gehad.)
Motivatie van de psychiater: "Meer rust in je hoofd.
Bij 3 keer daags Seroquel 200 mg XR heb je iets minder schommelingen in concentratie over de dag dan bij “gewone” Seroquel. Bovendien is bij 3 keer daags (XR) de piekconcentratie iets lager, en dat kan ook gunstig zijn voor bijwerkingen."

Mijn vraag: Klopt het wat de psychiater zegt over de concentratie en bijwerkingen?
En als het klopt, is het verschil van 3 x daags XR dan zó veel gunstiger, dat ik de Seroquel XR niet gewoon 1 x daags zou kunnen innemen?
Verder gebruik ik Haldol depot 100 mg 1 keer per 4 weken. In augustus/september had ik last van een psychose, dit is niet meer het geval.

Vriendelijke groet,

PTH
Antwoord:

Hallo, dank voor je heldere vraag. Valt me op de psychiater jou meer rust in je hoofd gunt. De vraag is dan of medicatie dan de aangewezen weg is. Ik zie het vaker dat een nieuwe psychiater weer andders kijkt en oordeelt. Of dat dan de juiste beoordeling betwijfel, Waarom was het oordeel van de psychiater dan ineens niet goed genoeg? Heb je wel vertrouwen in de nieuwe psychiater? Waarom ga je niet het gesprek met hem of haar aan?


Ik vraag me af wat er dan in je hoofd omgaat en dat daar medeicatie voor nodig is? Heb je ook gesprekken met een therapeut? Dat wil ook wel helpen, ik geef er vaak de voorkeur aan. Praten maakt ook rustiger in het hoofd en misschien doet het nog wel meer als het goede hulp is. Tot zover mijn antwoord, reageer gerust, groet Jan

 
Reactie vraagsteller:
Goedemiddag,

Bedankt voor uw snelle reactie.
In augustus had ik een psychose en werd opgenomen bij de GGZ. Vanaf oktober ben ik opgenomen in een instelling in afwachting voor een woonplek.
Wat er in mijn hoofd omgaat? Ik maak me druk om mijn toekomst, waar ga ik wonen en wanneer. (Het liefst een eigen appartement met 24 uurs begeleiding.)
In oktober werd tegen me verteld (door de instelling) dat ik maximaal 9 weken opgenomen zou worden (op een crisis afdeling) en dat ze dan een woonplek voor me zouden hebben. Al snel bleek het dat ze géén woonplek voor me hebben i.v.m. lange wachtlijsten. Aan de psychiater gaf ik aan dat ik het druk aan me hoofd heb, weet niet waar ik aan toe ben en vind het heel erg in geslotenheid te moeten leven. (Een crisis afdeling heeft hele strenge regels. Ik mag wel op verlof met en bij mijn moeder.) Tegen de psychiater heb ik toen ongeveer een maand geleden gezegd dat ze me meer medicijnen mag geven voor de drukte in mijn hoofd. Ik dacht dat ze me dan meer serieus zou nemen en dat ze misschien dan sneller een woonplek voor me hebben. Dat was niet slim van mij. Ik had vanaf september Seroquel 200 mg XR 1 x daags. Deze heeft de psychiater toen verhoogd naar 3 x daags.

Kort daarna was mijn vraag aan de psychiater: Waarom een langwerkende XR 3 keer daags ?
Pas weken later kreeg ik een antwoord: “Seroquel 200 mg XR 1 keer of XR 3 keer daags maakt niet uit, bij 3 keer daags heb je iets minder schommelingen in concentratie over de dag. Bovendien is bij 3 keer daags de piekconcentratie iets lager, en dat kan ook gunstig zijn voor bijwerkingen.” Het ging dus niet over “gewone” Seroquel.
Nu wil ze de medicatie niet meer terugdraaien. Ze zegt: “Je heb rust nodig in je hoofd”.
Ik maak me zorgen over de dosering, 3 keer daags. Seroquel is toch niet een onschuldige medicijn.

Ik heb mijn apotheker gevraagd of het slecht voor me kan zijn een langwerkende Seroquel 3 keer daags in te nemen. Hij vertelde dat Seroquel 1 x daags ingenomen moet worden. 3 x daags is niet gevaarlijk, maar hij kon niet bedenken waarom een psychiater een XR 3 maal daags zou willen schrijven. Volgens de apotheker zijn er bij 3 x daags juist meer kans op bijwerkingen en meer schommelingen in concentratie.

Nu weet ik niet waarvan ik uit moet gaan. Ik heb geen goed gevoel bij mijn psychiater. Soms denk ik dat ze een vergissing maakt. In verschillende documenten spreekt ze over Seroquel 200 mg in plaats van Seroquel 200 mg XR. Dat vind ik raar. Dit ook aan verteld, maar ze blijft Seroquel XR 3 x daags voorschrijven.

Mijn vraag aan u: Waarom schrijft een psychiater een Seroquel XR 3 keer daags in plaats van 1 keer daags?

Vriendelijke groet,

PTH
 
Antwoord Beheerder:

Hallo, dank voor je reactie, ik denk dat ik je zorgen begrijp. Je luistert goed naar wat er gezegd wordt valy me op. Vertrouwen vind ik ook belangrijk, zeker als het gaat om gezondheid. Dat jouw psychiater pas weken later een reactie op jouw dringende vraag lijkt me getuigen van betrokkenheid. Was ze op vakantie? Hoe dan ook, misschien moet je een second opinion vragen. Dat kan. Hoe is het contact met je huisarts? Vertrouwd? Het is inhoudelijk moeilijk te zeggen welke dosering, medicatie of hulp je nodig hebt. Ik weet te weinig en ben geen psychiater. Ik ben therapeut en kijk vooral naar psychologische beinvloeding, medicatie kan ondersteunend zijn en vooral om een nare psychische toestand te voorkomen. Tot zover mijn reactie, als je wilt rageren open gewoon een nieuwe vraag, grote Jan

Beantwoord door:
Jan Duits
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Waarom Seroquel 200 mg XR (langwerkende) 3x daags?:

Wat zijn de gevolgen op langere termijn
      [Gesteld in Psychiatrie]
2011-06-25 01:21:26
Wat is mijn aandoening/ziekte mbt heftige krampen?
      [Gesteld in Aandoeningen & Ziekten]
2009-12-03 17:50:41
gaat afscheiding vanzelf over?
      [Gesteld in Seksualiteit]
2009-05-14 19:16:42
kan je dood gaan aan 3,5 mg seroquel
      [Gesteld in Zelfdoding]
2009-12-10 20:35:09
voetwrat, ik weet het niet meer
      [Gesteld in Wratten]
2009-04-14 22:21:36

Gemiddelde score Psychiatrie: 8.2 (163x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+