Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Sanctiebeleid en boetebeding

[Gesteld op: 29-09-2016]

Toelichting:
Onlangs heeft werkgever de or aangegeven dat hij een sanctiebeleid wil gaan invoeren op overtreding van het(wettelijke) rookverbod op de werkplek. OR heeft aangegeven dat ze geen problemen had met een sanctiebeleid. OR heeft echter verzuimd om verder door te vragen wat de inhoud van het sanctiebeleid zou gaan worden. Er is nu uitvoering gegeven aan het sanctiebeleid. Or heeft achteraf geconstateerd dat er o.a. een boetebeding is opgenomen in het sanctiebeleid, welke niet schriftelijk is overeengekomen in arbeidsovereenkomst.(BW 7 art 650). Er is ook geen bedrijfsregelement waarin het sanctiebeleid is vastgelegd. De or wil werkgever er op wijzen dat het boetebeding derhalve niet rechtsgeldig is. Nu is de vraag of het voor de or nog zinvol is om achteraf het gehele sanctiebeleid juridisch te laten toetsen op rechtsgeldigheid.
Antwoord:

De werkgever heeft de OR dus om instemming gevraagd, en deze is dan ook door de OR gegeven. Daarmee heeft de OR haar rechten verspeeld, en kan er niet meer op worden teruggekomen. Het is logisch dat een boetebeding wordt opgenomen in het sanctiebeleid, want de werkgever heeft weinig andere mogelijkheden om een sanctie op te leggen.
Maar dit is niet iets wat in een bedrijfsreglement kan worden opgenomen, want het gaat hier om een wezenlijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Iedere werknemer moet ervoor tekenen dat hij akkoord gaat met deze aanvulling op de arbeidsovereenkomst. Zolang dat niet is gebeurd kan de werkgever ook geen boete opleggen. U heeft dus gelijk, het is niet rechtsgeldig.


Moet hier door de OR actie op worden genomen? Nee, want het gaat de werkgever er om dat iedereen zich aan het rookverbod houdt, en hij hoopt dat de waarschuwing van het opleggen van een boete de mensen afschrikt. Hij hoopt natuurlijk dat die boete nooit behoeft te worden opgelegd. Maar als de OR herrie gaat schoppen weet iedereen dat de boete niet kan worden opgelegd, en dat dit maar een loos dreigement is. En dat is niet in het belang van het bedrif en de werknemers.

 
Reactie vraagsteller:
Ik ben het er mee eens dat OR haar rechten heeft verspeeld en dat zij niet meer kan terugkomen op het doorgevoerde sanctiebeleid. Waar ik het niet mee eens ben is dat de werkgever weinig andere mogelijkheden heeft dan het opleggen van een boete als sanctie. Een sanctie is een straf anders dan een boete. Sancties kunnen bestaan uit het volgende: 1e overtreding een mondelinge waarschuwing. 2e overtreding een schriftelijke waarschuwing. 3e overtreding inhouden van vakantiedag. 4e overtreding op non-actief stelling (met inhouding salaris) eventueel gevolgd door ontslag. De werkgever dient e.a. wel vast te leggen in dossier, want als ontslag voor de rechter wordt aangevochten kan het nog weleens zijn dat werkgever in het ongelijk wordt gesteld als hij zijn dossier niet op orde heeft.
 
Antwoord Beheerder:

Ik ben het met u eens dat een ontslag mogelijk is bij herhaaldelijk overtreden van een rookverbod, mits dat goed is onderbouwd. Maar uw stelling dat een sanctie een straf is "anders dan een boete" begrijp ik niet. De definitie van een sanctie is een straf in veerband met bepaald ongewenst gedrag. En de enige straf die een werkgever op kan leggen is een financiele straf, dus een boete. En dat kan ook in de vorm worden gegoten van inhouding van een vakantiedag, want ook dat kost de werknemer geld. Maar het direct opleggen van een boete heeft meer effect.
Hoe dan ook: De OR zou de werkgever hierin moeten steunen, want handhaving van het rookverbod is in ieders belang.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Sanctiebeleid en boetebeding:

waar moet ik op letten bij een arbeidsovereenkomst
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2007-03-13 09:35:40
Indeling salaris
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Gelderland]
2008-04-16 15:42:29
Ontslag en concurrentiebedinging?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Gelderland]
2008-04-23 10:33:00
Is een begeleidende brief bij een contract geldig?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Utrecht]
2010-09-27 20:14:09
Wat zijn de gevolgen van boetebeding in contract?
      [Gesteld in Ondernemers advocaat]
2012-01-23 15:54:53

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+