Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Consumenteninformatie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Consumenteninformatie en krijg online een antwoord van de specialist in Consumenteninformatie

Zelf een vraag over Consumenteninformatie? Klik hier.
Meer vragen over Consumenteninformatie.
De huidige beheerder van de rubriek Consumenteninformatie:
Naam: Marc van Rosmalen
Bedrijf: Nbii b.v.
Reactiesnelheid: 20 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Marc van Rosmalen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ConsumenteninformatieVragen over Consumenteninformatie via RSS. Klik hier.
RSS over Consumenteninformatie op jouw website?Vragen over Consumenteninformatie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ConsumenteninformatieVragen over Consumenteninformatie via E-mail. Klik hier.

verplichten tot vastleggen van grensoverschrijding

[Gesteld op: 05-08-2016]

Toelichting:
Onze aanbouw heeft in onwetendheid de erfgrens met de buren overschreden d.w.z. spouwmuur aan onze kant en buitenmuur aan de kant van de buren. Aangesloten op de aanbouw v/d buren welke destijds erf overschreden.
Nu hebben wij de brief van de advocaat gekregen waarin staat dat de advocaat heeft vernomen dat wij voornemens zijn een opbouw te realiseren, bovenop de reeds bestaande uitbouw. De bestaande uitbouw bevindt zich echter gedeeltelijk op het perceel van de buren. De buurman heeft u nimmer toestemming verleend om op zijn erf te bouwen. Wij hebben aldus onrechtmatig gehandeld, als gevolg waarvan de buurman schade lijdt.
Destijds (18 jaar geleden) heeft de buurman zijn handtekening gezet op de bouwtekening.
De advocaat stelt ons aansprakelijk voor alle schade die de buurman als gevolg van ons onrechtmatig handelen lijdt en nog zal lijden.
Zo staat er in de brief:
"In beginsel bent u gehouden het bouwwerk af te breken. De cliënt handhaaft zijn recht op het gedeelte van de onroerende zaak waarop wij hebben gebouwd uitdrukkelijk. Om pragmatische redenen en zonder erkenning of prijsgeving, is de buurman bereid om onze bestaande bouwwerk te gedogen. Eén en ander dient notarieel te worden vastgelegd, waarvoor de kosten voor onze rekening komen.
De buurman geeft voorts uitdrukkelijk géén toestemming voor het plaatsen van de opbouw (waarvoor vergunning verleend is door de gemeente) op zijn grond. De zijmuur van deze opbouw mag aldus niet op de bestaande zijmuur worden geplaatst, de opbouw mag de erfgrens niet overschrijden. De bestaande muur staat immers op de grond van de cliënt".
Om bovenstaande redenen worden wij verzocht, en voor zover rechtens noodzakelijk gesommeerd, om per ommegaande schriftelijk te bevestigen dat onze nieuw te realiseren opbouw de erfgrens niet zal overschrijden, bij gebreke waarvan de advocaat nadrukkelijk de opdracht heeft gekregen een kort geding te entameren. Daarin zal naast een bouwverbod tevens om een schadevergoeding alsmede om een veroordeling in de proceskosten worden verzocht. De buurman hoopt uiteraard dat het niet zover hoeft te komen.
Is het mogelijk om onze muur welke de erfgrens overschrijd af te breken en op eigen grond te bouwen, waardoor we niet notarieel vast hoeven te leggen dat we over de erfgrens zijn heen gegaan?
Kan de buurman ons d.m.v. een advocaat verplichten om het e.e.a. notarieel vast te laten leggen en waarvoor de kosten voor onze rekening zijn?
Probleem opgelost lijkt me toch?!
Antwoord:

Beste,

Uiteraard is het mogelijk de muur af te breken, en binnen de erfgrens opnieuw op te bouwen. In dat geval is het inderdaad niet nodig e.e.a. notarieël vast te leggen en maakt de buurman geen aanspraak meer op schadevergoeding. 

De vraag is echter wel of de buurman redelijkerwijs kan eisen wat hij nu eist. U geeft aan dat de buurman 18 jaar geleden zijn handtekening op de bouwtekening heeft gezet. Was dit dezelfde buurman? Dan zou ik bijna zeggen dat hij nu niet meer kan dwarsliggen. Was dat een andere buurman, dan ligt de situatie anders. 

Ook is de vraag of de buurman echt wel schade lijdt. U geeft aan in goed vertrouwen gebouwd te hebben, en dat de overschrijding slechts de breedte van een bouwsteen is. U zou dan kunnen aanvoeren dat de schade die de buurman lijdt minder is dan uw schade wanneer uw moet afbreken en opnieuw opbouwen. 

Houdt u er echter wel rekening mee dat wanneer u de schade van de buurman zou betwisten, u het risico loopt dat hij een kort geding aanspant en u met die kosten geconfronteerd wordt. Dit zou u kunnen afzetten tegen de kosten van afbraak en wederopbouw.

Met vriendelijke groet,
NBII

Marc van Rosmalen

Beantwoord door:
Marc van Rosmalen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Consumenteninformatie:
Computers & Internet
Consumentenelektronica
Energie
Financiën
Haarproblemen
Kabel
Kinderen
Milieu
Posterijen
Reizen
Veiligheid


Gerelateerde vragen aan verplichten tot vastleggen van grensoverschrijding:

alimentatie verlagen onder 18 jaar
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2009-07-12 20:58:32
adoptie bij overlijden alleenstaande mama
      [Gesteld in Familierecht]
2009-10-22 14:06:51
Pauze verplicht? Uitgezonderd van de middagpauze?
      [Gesteld in Arbeidsomstandigheden]
2009-12-16 15:59:18
Pauzes
      [Gesteld in Arbowetgeving]
2010-01-20 13:01:34
Alleenstaande moeder, verplicht om te werken?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2011-10-25 22:54:15

Gemiddelde score Consumenteninformatie: 9.2 (15x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+