Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Administratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Administratie en krijg online een antwoord van de specialist in Administratie

Zelf een vraag over Administratie? Klik hier.
Meer vragen over Administratie.
De huidige beheerder van de rubriek Administratie:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AdministratieVragen over Administratie via RSS. Klik hier.
RSS over Administratie op jouw website?Vragen over Administratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AdministratieVragen over Administratie via E-mail. Klik hier.

In 2015 een eenmanzaak, in 2016 een BV

[Gesteld op: 19-07-2016]

Toelichting:
Hallo

Ik zit met een vraag over mijn eenmanszaak.
Vanaf 2012 heb ik een eenmanszaak. Als zzp'er werk ik in de zorg. Omdat het allemaal steeds moeilijker voor ons wordt hebben we besloten om in 2016 met 4 personen een BV te beginnen met elk 25% aandelen.
Hiervoor hebben we een accountant. Deze kosten zijn erg hoog. Vandaar dat ik de afsluiting van mijn eenmanszaak zelf wil doen.
In 2015 heb ik nog een omzet gehad van 40.000 euro. De kosten waren zo'n 20.000. Hier zitten ook kosten bij wat we nu in de BV gebruiken.
Vraag 1: Omdat mijn eenmanszaak staakt wil ik graag deze kosten wel als kosten meenemen voor de eenmanszaak. Mag dat? Zo nee, moet de BV dan een factuur naar mijn eenmanszaak sturen voor de overname?

Vraag 2: De kosten die ik in 2015 heb gemaakt bestaan voornamelijk uit goederen beneden de 450 euro. Moet hiervoor ook een waarde bepaald worden ivm de staking. Denk bijv aan een printer, etc.

Vraag 3: Er stond nog een FOR op de balans van mijn eenmanszaak van 8000 euro. Deze komt dan vrij. Wat wordt de journaalpost wat betreft de stakingsbalans? Moet dit naar het kapitaal geboekt worden?

Vraag 4: Was het achteraf niet beter geweest om mijn eenmanszaak in de BV te plaatsen? Dit ook omdat ik al mijn klanten inbreng. En mag ik Řberhaupt wel staken met mijn eenmanszaak of moet er een goodwill berekent worden ivm de waarde van mijn bedrijf.

Ik hoop van u te horen.

Groeten Denise
Antwoord:

U stelt nu juist de vragen waarbij een accountant veel toegevoegde waarde kan hebben, omdat hij kan zorgen voor belastingbesparing, of het voorkomen van boetes achteraf. Deze bezuiniging op kosten kan u dus geld kosten, maar ik zal u proberen te helpen:


Vraag 1: Bij de eenmanszaak mag u alleen kosten aftrekken die betrekking hebben op de eenmanszaak. Als u kosten heeft gemaakt voor zaken die nu door de BV worden gebruikt, dan bent u verplicht hiervoor een factuur (met BTW) aan de BV te sturen.


Vraag 2: Als er goederen van de eenmanszaak door de BV worden gebruikt, dan moeten deze goederen tegen de marktwaarde worden verkocht aan de BV. De eenmanszaak moet hiervoor een factuur sturen. Het door u genoemde bedrag van 450 euro is niet relevant, het gaat om alles wat is ingebracht, ongeacht de waarde per stuk.


Vraag 3: Omdat de eenmanszaak is gestaakt moet de FOR volledig vrijvallen, en dat betekent dat het bij de winst moet worden opgeteld. U betaalt daardoor extra inkomstenbelasting. De FOR boekt u dus niet bij het kapitaal, maar boekt u als opbrengst.


Vraag 4: Het was inderdaad ook mogelijk om de eenmanszaak in de BV in te brengen. Of dat slimmer was geweest kan ik niet zeggen, dat hangt van de omstandigheden af. Een bijzonderheid is wel dat uw eenmanszaak van u alleen was, terwijl de BV 4 eigenaren heeft.  U zou dan moeten worden gecompenseerd voor het weggeven van 3/4 van uw onderneming. Hoe dan ook, dat is achteraf gepraat, terwijl dit vooraf had moeten worden bekeken, samen met de accountant.
Achteraf kan dit niet meer worden aangepast. De B.V. is dus schoon opgericht, en uw eenmanszaak is gestaakt. En daarbij moet u zorgen voor verkoop van de bezittingen van de eenmanszaak aan de BV, maar zoals u terecht ook noemt: u moet ook goodwill berekenen. U heeft een onderneming opgebouwd, en daar profiteert de BV van. Dus het is logisch dat de BV daarvoor een bedrag betaalt. Het is echter niet eenvoudig om daar een concreet bedrag voor te noemen. Ik raad u toch aan dit in overleg met uw accountant te doen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Administratie:
LoonadministratiePersoneelsadministratieSalarisadministratie


Gerelateerde vragen aan In 2015 een eenmanzaak, in 2016 een BV:

Inkomstenbelasting 2015
      [Gesteld in Administratie]
2016-03-04 09:56:18
Afsluiten bedrijf
      [Gesteld in Administratie]
2016-03-29 11:13:04
Graag nog reactie op vorig antwoord:
      [Gesteld in Microsoft excel]
2016-12-26 09:04:58
wat zijn mijn rechten en wat kan ik nog doen
      [Gesteld in Consumentenelektronica]
2017-01-28 09:55:33
intrekken verkoop kitten na mondelinge afspraak
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2017-08-26 20:13:37

Gemiddelde score Administratie: 4.8 (552x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+