Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Utrecht

Zelf een vraag over Interieur-Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Utrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Utrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Utrecht Klik hier.

RSS over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Utrecht op jouw website?Vragen over Interieur-Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via E-mail. Klik hier.

Welke kleur kan ik mijn muren het beste geven?

[Gesteld op: 30-05-2008]

Toelichting:
Ik heb een bruine (donkere) bank met beige kussens, een hoekzit. Ik ga wonen in een niet al te groot appartement en ik wil mijn woonkamer een mooie warme teint geven, het is nu geel! Er zit een soort plint op borsthoogte op de muren en zo zijn het net 2 aparte delen muur. Bovenkant licht en onderkant donker? De kamer is niet groot en wat hoger als normaal. Alvast bedankt voor uw reactie.
Antwoord:

Wat denkt u van verschillende warme lichtere grijstonen? Dat past goed bij donker bruin. Gebruik geen spierwit, samen met donkerbruin. Die combinatie wordt te hard. Maar wat voor vloer heeft u? Past grijs daarbij? Omdat ik zonder de ruimte gezien te hebben, en zonder te weten waar u van houdt, natuurlijk geen kleuren voor u kan kiezen, hieronder een aantal tips over het kiezen van kleuren en kleurgebruik.
 

 • De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.
 • Voor actie en spanning kiest u complementaire kleuren, bijvoorbeeld lime groen met rood of citroengeel met paarsblauw.
 • Haal verfstalen of liever nog grotere stalen in huis en bekijk ter plekke hoe de kleuren eruit zien, hoe ze bij elkaar passen en hoe ze elkaar onderling beïnvloeden. Leg er ook de stoffen en andere materialen naast. Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht.
 • Weet u nog niet goed welke kleuren u wilt, maak dan een moodboard. Een moodboard is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. Kies kleuren en vormen die u aanspreken. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het u toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die u voor de ruimte zoekt.
 • Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.
 • Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten op grote oppervlakken te gebruiken. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. 
 • Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.
 • Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken wordt ook de lengte van die wand gebroken.
 • Het plafond kan het beste wit worden geschilderd, tenzij de kamer heel hoog is. Dan is een (donkere) kleur beter. Daardoor lijkt de ruimte lager.

Als u de onderkant van de muur (onder de plint) donker maakt, en erboven een lichte tint schildert, lijkt de ruimte kleiner en hoger. Zeker als de plint op borsthoogte (120 cm?) zit, krijgt u misschien het gevoel tussen muurtjes te zitten, waar u net niet overheen kunt kijken. Dat lijkt me niet de bedoeling. Beter is de onderkant een lichte tint te geven en de bovenkant een (of twee) tinten donkerder. (geen hele grote contrasten op de wanden in een kleine ruimte) Als de kamer voor uw gevoel te hoog is, kunt u het plafond de kleur geven van de bovenkant van de muur, mits die niet te donker is. Dat lijkt de ruimte lager. Maar misschien is het wel mooier om de plint op de muur te verwijderen en de verschillende muren verschillende kleurnuances te geven? Dus de ene muur wat lichter en een andere muur iets donkerder, maar wel één kleurtoon gebruiken. Het hangt er ook vanaf wat voor vorm de ruimte heeft.

Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl
www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Welke kleur kan ik mijn muren het beste geven?:

Mag een extern bedrijf gegevens aan derden geven?
      [Gesteld in Privacywetgeving]
2009-12-16 08:19:59
persoonlijk dossier.
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-11 01:37:28
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
outlook express importeren op mac
      [Gesteld in Computersoftware]
2012-11-22 15:59:17
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Interieur-Utrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+