Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Onderwijs » Basisonderwijs
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Basisonderwijs en krijg online een antwoord van de specialist in Basisonderwijs

Zelf een vraag over Basisonderwijs? Klik hier.
Meer vragen over Basisonderwijs.

Beheerder worden?

De rubriek Basisonderwijs heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Basisonderwijs Klik hier.

RSS over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via RSS. Klik hier.
RSS over Basisonderwijs op jouw website?Vragen over Basisonderwijs op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via E-mail. Klik hier.

Verstandig zoon naar parallelgroep over te plaatse

[Gesteld op: 20-05-2016]

Toelichting:
Geachte,

Mijn zoon van bijna 8 is in groep 3 begonnen op de school waar ik zelf ook als leerkracht werkzaam ben. Hij heeft sensorische integratieproblematiek waarbij hij veel op materialen kauwt bij spanning en inspanning. Dit kan gevolgen hebben voor zijn taakgerichtheid. Ook is mijn zoon heel gevoelig (hij noemt het een draadje die hij heeft naar anderen). Zijn cognitieve capaciteiten zijn (meer dan) goed. Op zijn vorige school was hij niet gelukkig en konden ze niet goed op sensorische integratieproblemen inspelen. Uiteindelijk hebben we na de kleuterperiode besloten zijn schoolcarriŔre te vervolgen op een nieuwe school waarbij de school waarop ik werk het beste voor hem leek en dat is in de afgelopen twee jaar zeker gebleken.

De groep 4 waar hij nu in zit, wordt door de leerkrachten beschreven als een groep met een zware dynamiek. Er is daarom door de beide groepen 4 besproken of er een oplossing zou kunnen zijn om meer rust te creeren in de groep. De andere groep 4 wordt door de huidige leerkracht stabieler en rustiger ervaren.

De oplossing die nu is gegeven: Mijn zoon samen met een ander kind naar de andere groep 4. Daarbij moet ik aantekenen dat van deze andere jongen nog niet bekend is of hij langdurig op de school zou kunnen blijven, er lopen verschillende onderzoeken naar zijn gedrag. Mijn zoon heeft de naam van deze jongen als eerste genoemd als degene met wie hij niet in een klas zou willen toen ik de open vraag stelde met wie hij wel en niet een nieuwe klas zou willen komen als er nieuwe klassen zouden komen.

Ik vind dit heel zwaar voor een kind van 7: In groep 3 naar een nieuwe school, en na groep 4 (start groep 5)op de huidige school naar een nieuwe groep samen met een jongen met wie hij liever niet in de klas wil. Hoe zal zijn oude klas met hem omgaan? Hoe lang duurt het voor zijn nieuwe klas hem accepteert en hij vrienden heeft? Hoe moet hij omgaan met de jongen die ook naar de andere groep gaat?

Komende week zijn wij opnieuw uitgenodigd, zodat we de mededeling even kunnen laten bezinken. Ik zou heel graag uw mening horen over deze situatie.

D. uit A.
Antwoord:

Het wisselen van school en/of klas zijn natuurlijk voor elk kind (en ouder) spannend. Voor een gevoelig kind, je spreekt zelfs van integratieproblematiek, zal dat nog sterker zijn. Je geeft aan dat hij op zijn vorige school niet gelukkig was en dat hij daarom naar een andere school is gegaan. Daar is hij kennelijk in een vrij drukke klas terecht gekomen. Het is natuurlijk wel jammer dat ze hem niet direct in de wat rustiger klas hebben geplaatst, maar goed, dat is achteraf praten.


De vraag die je nu voorlegt is om wat input van mijn kant over een eventuele klaswissel. Wat mij opvalt is dat je niet spreekt over ongelukkig zijn van je zoon in de huidige klas. Hij voelt zich er -ondanks de drukte- toch goed? Hoe heeft hij de wissel van scholen ervaren? Is dat goed gegaan? In hoeverre wordt de drukte in de klas (en de rust in de parallelklas) veroorzaakt door de leerkrachten c.q. de dynamiek tussen klas en leerkracht. Naar welke leerkracht gaat hij volgend jaar in zijn huidige groep en naar welke leerkracht zou hij gaan als hij overstapt naar de andere klas? In hoeverre keert de rust terug in de huidige klas als het jongetje waarmee hij de overstap zou maken alleen zou gaan?


Je vraagt je ook af of hij weer snel vriendjes zal hebben en hoe zijn oude klas op hem zal reageren. Dat hangt sterk van de kinderen zelf af en de sfeer op school. Mijn eigen ervaring is dat kinderen in pauzes hun eigen vrienden opzoeken, ongeacht welke klas. Maar op andere scholen zijn de kinderen sterk gericht op hun klasgenoten. Hoe dat in jouw situatie is kan ik niet beoordelen. Ik ga er van uit dat een nieuw kind in de klas gewoon snel wordt opgenomen in de groep. Dat is ook deels een taak van de leerkracht om te zorgen dat dit soepel verloopt. Richting jongen die (ook) overstapt naar de andere groep hoeft je zoon niets te doen.


Kortom, ik zou niet zondermeer instemmen met een wissel. Zeker als je zoon zich in de huidige groep prettig voelt. Volgend jaar hebben ze misschien een andere leerkracht en daardoor een andere dynamiek in de klas. Daar zou ik dus wel naar kijken: welke leerkracht krijgt hij en zou hij krijgen in de andere groep en welke leerkracht is het beste bij machte om hem te bieden wat hij nodig heeft.


Ik wens je veel wijsheid met deze beslissing!

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Basisonderwijs:
Lesmateriaal


Gerelateerde vragen aan Verstandig zoon naar parallelgroep over te plaatse:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Verjaring 20 of 30 jaar ????
      [Gesteld in Tuin]
2008-12-01 20:19:05
Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
hoe krijg ik dunne benen en een patte buik ?
      [Gesteld in Kickboksen]
2009-06-25 17:35:32
vader laat zoon van 14 aan zijn lot over
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2012-09-09 08:51:25

Gemiddelde score Basisonderwijs: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+