Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

mag een werkgever de pauzetijden veranderen?

[Gesteld op: 18-05-2016]

Toelichting:
Wij werken in de kinderopvang 9,5 uur waarvan een half uur pauze onbetaald nu wil de werkgever de pauze verlengen naar een uur zodat wij een half uur van de werkgever teveel hebben die dit half uurtje per gemaakte werkdag in wil zetten zodat als het een volledige werkdag word je op een ander moment daarvoor in kan zetten kortom dan geen invalkrachten meer nodig (kostenbesparing). Op een 2-tal dagen werken wij met 2 personen waarvan we op die dagen niet het pand uit mogen dat betekend dus dat wij niet zelf over onze pauze kunnen beslissen wat te gaan doen. Naast dat wij afhankelijk van hoeveel dagen je werkt je op een ander moment word ingezet kun je ook kiezen uit een uur pauze maar dan voor dat aantal uren dat je werkt in een week ontslag kortom minder salaris. Er zijn dus 2 mogelijkheden waaruit we kunnen kiezen dit is alleen besproken met locatiemanager die bij ons komt polsen welke van de 2 wij willen...in mijn geval maar ook die van alle collega's en vestigingen staan wij hier niet achter. Medewerkers staan een uur alleen op de groep met de kinderen, minder aandacht voor ze en daarbij lichamelijk zwaarder. Mijn vraag is dus mag onze werkgever dit zomaar in laten gaan in onze CAO staat niets over 1 uur pauze verplichten, wel na 5,5 uur een half uur pauze iets wat wij nu al 15 jaar doen. Wij zijn 2 maanden geleden al akkoord gegaan met uistel van vakantiegeld in 6 maanden vanaf juli dus dit kunnen we er niet bij hebben. Hoor graag uw reacties
Antwoord:

Dit is een uitgebreide vraag, die niet 1-2-3 te beantwoorden is. Allereerst heeft u te maken met de wettelijke regeling. Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u wettelijk recht op minimaal 30 minuten pauze. Dat mag ook 2 x 15 minuten zijn. Deze pauze is onbetaald, en in die tijd mag u doen wat u wilt. U kunt dus niet gedwongen worden op de werkplek te blijven. U mag tijdens uw pauze geen instructies van uw werkgever aannemen, want anders bent u aan het werk. Dit is de algemene regeling, maar er kunnen situaties zijn in bepaalde branches waar aanwezigheid wel noodzakelijk is. In dat geval mag in de CAO worden afgeweken van de wettelijke regeling. In de meeste gevallen wordt het loon dan wel doorbetaald in de pauze. Ik ken uw CAO niet, ik raad u aan deze er op na te lezen.


Het idee dat uw werkgever wil bezuinigen door uw pauzes te verlengen klopt natuurlijk niet. Of hij moet zorgen voor vervanging tijdens uw pauze, of hij moet de pauze doorbetalen. Maar het kan niet zo zijn dat hij hier financieel voordeel aan heeft.
Overigens: Als uw werkgever u opeens op andere tijden wil laten werken, hoeft u daar niet altijd mee akkoord te gaan. Alles hangt af van de afspraken over werktijden die in uw arbeidsovereenkomst of cao staan. Een werkgever mag werktijden wijzigen als hij een hele goede reden heeft. En bezuiniging is geen goede reden !


Helaas gaat het in de branche van de kinderopvang momenteel slecht, en zoeken bedrijven naar manieren om het hoofd boven water te houden. Dat u is gevraagd om in te stemmen met latere betaling van vakantiegeld duidt hier ook al op. En dat zou kunnen betekenen dat als u en uw collega's niet instemmen met de aanpassingen, dat het bedrijf wellicht niet langer kan voortbestaan. Maar wellicht zou dat alleen maar uitstel van executie zijn, en is een einde onvermijdelijk. Dat is een afweging die u zelf moet maken. Als u overigens lid bent van een vakbond, dan raad ik u aan deze hiervoor in te schakelen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan mag een werkgever de pauzetijden veranderen?:

wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
Minuren mee naar volgend kalenderjaar...mag dat?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-21 11:02:33
uitbetalen verlofdagen ná einde contract:
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-11-20 12:42:52
verdelen contracturen
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2010-07-04 22:54:11
ziekmelding verstandig?
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Noord Brabant]
2009-04-10 13:50:36

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258156
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+