Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Mogen Leilindes van 4 meter hoog worden geplaatst?

[Gesteld op: 16-05-2016]

Toelichting:
mijn buurvrouw heeft in april jl. Leilindes geplaatst met een hoogte van 4 meter. Zij heeft mij hierover van te voren niet ingelicht. Op mijn verzoek is de Gemeente Leidschendam-Voorburg komen kijken en stelt dat niet in een APV de hoogte van Leilindes is beschreven. De APV van deze gemeente schrijft dat artikel 4.10 APV 05 meter afstand bomen tot erfenis is. De Leilindes staan op 0.15 cm afstand. Hiertoe is geen actie ondernomen. De gemeente kan ik hierop aanspreken m.b.t. genoemd artikel. Maar mogen Leilindes 4 meter hoog zijn? Als dit niet in de APV staat kan ik mij dan beroepen op het Burgerlijk Wetboek? Zo ja, op welk artikel?
Alvast hartelijk dank voor uw aandacht in deze.
Antwoord:

De gemeente onderneemt geen actie ten aanzien van particuliere beplantingen, de gemeente houdt zich alleen bezig met openbare beplantingen. Er worden ten aanzien van particuliere beplantingen eventueel wel voorschriftenn opgesteld, maar daar wordt door de gemeente niet op gehandhaafd. Wel kunt u de handhaving ervan zelf via de rechter af laten dwingen. Hier kom ik later nog op terug.


In het Burgerlijk Wetboek 5, Titel 4, artikelen 37 t/m 59 (http://www.wetboek-online.nl/wet/Burgerlijk%20Wetboek%20Boek%205.html#131)zijn de bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven vastgelegd. Burgerlijk Wetboek 5, Titel 5, artikelen 60 t/m 69 (http://www.wetboek-online.nl/wet/Burgerlijk%20Wetboek%20Boek%205.html#200) behandelt het begrip mandeligheid (gedeeld eigendom).


In Artikel 5:42 BW wordt gesteld dat binnen een bepaalde afstand van een naburig erf geen bomen, heesters of heggen geplant mogen worden. Bomen moeten 2 meter uit de erfgrens met de buren staan, heesters en hagen 50 cm, de zogenaamde ‘verboden zone’. De plaatselijke overheid (gemeente) mag hier echter andere regels voor vaststellen. Ook ten aanzien van openbare ruimtes gelden deze voorschriften niet. De lokale regels zijn doorgaans vastgelegd in de Algemene Politieverordening (APV), de Kapverordening, of bouwbesluiten.


Andere uitzonderingen kunnen gelden wanneer 2 of meer buren afwijkende afspraken hebben laten vastleggen in een notariële akte of een door beide partijen getekende overeenkomst, of mondeling overeengekomen zijn in het bijzijn van een getuige. De op die manier onderling vastgelegde afspraken hebben doorgaans een geldigheid van 20 jaar (ongeacht de eventuele verhuizing van uzelf of de buren, wanneer het kettingbeding geldt), en worden juridisch van meer belang geacht dan de wettelijke of lokale voorschriften. 


In de wet staat niet omschreven wat een boom, heester of heg is. Ten aanzien van het begrip boom hanteren veel gemeentes de omschrijving uit de Model Bomenverordening (uitgegeven door de Bomenstichting en de Vereniging Stadswerk). In artikel 1a wordt de volgende definitie gegeven: een boom is een overblijvend houtig gewas met een dwarsdoorsnede van de stam van minimaal 10 cm op een hoogte van 1,30 m boven het maaiveld. In het geval van meerstammigheid geldt de dwarsdoorsnede van de dikste stam. Uit jurisprudentie blijkt een houtig gewas hoger dan 3 m aangemerkt te worden als boom, terwijl een coniferenhaag tot 2,25 m wordt aangeduid als een rij bomen met zodanige hoogte dat zij een toelaatbare heg vormen in de zin van Artikel 5:42 BW.


In geval van onduidelijkheid of een conflict is het vrijwel altijd sterk aan te raden om onderling tot een schikking te komen. Een gerechtelijke procedure neemt vaak veel tijd in beslag, en is in de meeste gevallen onevenredig kostbaar. Veel informatie over de rechten en plichten van boombezitters en de buren is te vinden in de uitgave 'Bomen met je Buren', online te bestellen via www.bomenstichting.nl. Ook kan de Bomenstichting om advies gevraagd worden.


Deskundig advies of een deskundige adviseur kan ook gevonden worden bij de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur of de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners.


Voor juridisch advies kunt u onder meer terecht bij het Juridisch Loket in uw woonplaats, www.juridischloket.nl.

Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Mogen Leilindes van 4 meter hoog worden geplaatst?:

Wat is een goed fitness schema?
      [Gesteld in Fitness]
2008-01-16 12:58:01
Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
Hoogte coniferen toegestaan?
      [Gesteld in Burenrecht advocaat]
2009-02-17 10:16:34
Wat zijn onze rechten?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-01 20:45:15
Wij blijken een veel te grote gasmeter te hebben.
      [Gesteld in Energie]
2013-11-28 15:18:17

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • kunst expertise
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  257446
  Beheerders:  1024

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  168 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+