Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Mag een stichting ook verdienen?

[Gesteld op: 02-05-2016]

Toelichting:
Hallo,

Momenteel ben ik me aan het oriŰnteren om een stichting op te richten. Dit wil ik alleen doen. Ik loop wel tegen een aantal situaties aan.
Het zit namelijk zo: De stichting heeft een maatschappelijk doel en en de projecten zullen (eventueel) volledig door de gemeente gesubsidieerd worden. Echter zie ik wel de kans omzet te genereren dmv het werk wat de stichting verricht voor zijn doelgroep. Dus uiteindelijk heeft de stichting naast een maatschappelijke functie ook de mogelijkheid omzet te maken. Dus naast maatschappelijk werk, een commerciŰle tintje. Met de omzet komt er (extra) geld vrij, waardoor personeel, onkosten ed gedekt kunnen worden. Ook toekomstige projecten kunnen worden gefinancierd. <-(scenario 1)
Of is het in deze situatie aan te raden NAAST de stichting ook een BV op te richten (door mezelf of een ander) die het "commerciŰle" gedeelte op zich neemt. En zo de zaken gescheiden te houden. Maar dan wel met mezelf als oprichter van de stichting EN eigenaar van de BV (scenario 2). Omdat de stichting anders geen winst mag maken en bestuur (mezelf) loon mag betalen.
-Is de bovengenoemde constructie mogelijk?
-Als 3e scenario een BV opzetten die word ingehuurd door de stichting
-Mag ik om te beginnen als oprichter van een stichting mijzelf als oprichter/directeur een salaris toewijzen uit subsidiegeld?
-OF "moet" ik mijn loon verhalen uit de omzet die gegenereerd word en in de tussentijd (vrijwillig) werkzaam zijn voor de stichting die ik zelf heb opgericht? dit indien ik de stichting en BV gescheiden houd. Zo word het gesubsidieerde bedrag enkel gebruikt voor onkosten ed van de stichting en NIET aan loon (aan mezelf als oprichter). Maar zal mijn loon voortkomen uit de omzet van de BV. Waarbij met de stichting prijsafspraken worden gemaakt.

Ik wil u alvast bedankt voor uw tijd en advies.

Met vriendelijke groet,

Anton Briesman
Antwoord:

Een uitgebreid verhaal, en omdat er veel haken en ogen aan zitten kan ik hier niet alle details bespreken. Van belang is dat u een stichting wilt oproepen voor een maatschappelijk doel, en dat u dat niet doet omdat u er zelf rijker van wilt worden. Want in dat laatste geval zal u het deksel op uw neus krijgen.
U begint dus met het oprichten van een stichting, via de notaris. U heeft daarbij 3 vrijwilligers nodig die de functies van voorzitter, secretaris en penningmeester willen vervullen. Dit waarborgt de onafhankelijkheid naar buiten toe, wat van belang is als u subsidie wilt aanvragen. Subsidieverstrekkers zullen namelijk eerst een onderzoek uitvoeren naar hoe de stichting wordt bestuurd, om te voorkomen dat het subsidiegeld direct in prive-zakken verdwijnt. Oftewel: als u enig bestuurder bent, is het niet waarschijnlijk dat u subsidie toegekend zal krijgen.


Mag een stichting winst maken? Jawel, daar is geen enkel bezwaar tegen. Het is geen doel, maar een stichting heeft altijd wel te maken met overschotten of tekorten op de exploitatie. Deze winsten mogen echter niet worden uitgekeerd, ze moeten worden toegevoegd aan de algemene reserve, ter dekking van toekomstige tekorten.


De winstgevende activiteiten die u wilt uitvoeren kunt u dus wel namens de stichting verrichten. En u kunt daar ook voor worden betaald door de stichting, mits u geen bestuurder bent. Anders heeft u een dubbele pet op, en dan krijg je belangenverstrengeling. En u brengt de subsidie in gevaar.


Uw 2e en 3e scenario zijn beiden mogelijk, mits de zaken goed gescheiden kunnen blijven. Wel vraag ik mij af waarom u een B.V. wilt oprichten. Daar zitten namelijk nog wel wat nadelen aan vast, waaronder het feit dat u meer belasting over winst betaalt als zolang de winst lager is dan circa € 150.000. Vooral voor de aanvangsperiode lijkt een eenmanszaak meer voor de hand te liggen. 

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Mag een stichting ook verdienen? :

Oprichten stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-04-24 18:08:15
onroerend goed van een stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-04-02 13:26:48
Beheersstichting met stichtingen eronder
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2013-09-30 08:31:23
Stichting met goede doelen en fondsverwerving
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2014-04-02 23:55:57
Percelen en woonhuis inbrengen in een stichting.
      [Gesteld in Suriname]
2015-03-09 17:35:50

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+