Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Katten
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Katten en krijg online een antwoord van de specialist in Katten

Zelf een vraag over Katten? Klik hier.
Meer vragen over Katten.

Beheerder worden?

De rubriek Katten heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Katten Klik hier.

RSS over KattenVragen over Katten via RSS. Klik hier.
RSS over Katten op jouw website?Vragen over Katten op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KattenVragen over Katten via E-mail. Klik hier.

Mijn kat valt regelmatig zijn eigen staart aan.

[Gesteld op: 29-05-2008]

Toelichting:
Mijn kat, een volgens de dierenarts gezonde kater van 10 jaar oud. Valt sinds een half jaar zijn eigen staart aan. Het lijkt net of de staart niet bij hem hoort. Hij blaast ernaar en probeert erin te bijten. Hij is moeilijk af te leiden als hij dit doet. Hij krijgt veel aandacht en liefde. Sinds bijna een jaar is hij alleen, zijn oudere gezelschapskat hebben we moeten laten inslapen. Hij heeft nauwelijks blijk gegeven van dat hij de andere kat miste, hij werd ook gedomineerd door de andere kat. Wel leek hij meer tot rust gekomen en zit op plekken waar hij eerst niet zat, lekker naar buiten kijken op de vensterbank e.d.Volgens de dierenarts heeft dit verlies er niets mee te maken omdat hij pas een half jaar hierna dit gedrag ging vertonen. Verder zijn er geen veranderingen in huis geweest, ook niet in zijn voeding. Hij doet dit ook niet de hele dag. Vaak gebeurt het s'avonds en de aanvallen duren gemiddeld een half uur. Ik heb hem uitgebreid geobserveerd. Er lijkt ook geen aanleiding te zijn. Het ene moment ligt hij lekker ontspannen en knorrend naast me op de bank, en vervolgens kan hij er ineens mee beginnen. Alle tips zijn welkom. Een kattentheapeut thuis over de vloer daar zie ik geen heil in. Vooral omdat ik mijn kat binnenstebuiten ken en veel oog heb voor details bij het observeren. Ook houd mijn kat niet van vreemde mensen. Hij zal dan niet te voorschijn komen. Hij komt soms alleen tevoorschijn als hij visite goed kent. Voor mij is het een knuffelkat die het liefs de hele dag op schoot zit. Ik maak me zorgen.
Antwoord:

Jammer dat u geen heil ziet in een kattengedragstherapeut. Het observeren van de kat zelf is maar een klein onderdeel van wat de gedragstherapeut doet. Een goede gedragstherapeut zal, als de kat het gedrag niet zal vertonen als hij of zij langskomt, u vragen hier filmpjes en / of foto's van te naken. Daarnaast leert een gedragstherapeut in de opleiding veel over prikkels en motivatie voor katten om bepaald gedrag te gaan vertonen en hoe hierop in te grijpen d.m.v. het veranderen van de leefomgeving, alternatieven aanbieden enz. Ook heeft een gedragstherapeut kennis van gedragsmediciatie en kan deze, na overleg met de dierenarts, hierover adviezen geven.

Staartjagen, zoals wij dit gedrag noemen, is een gedrag dat, zolang het nog onderbroken kan worden in de groep van abnormaal gedrag valt. Het kan echter uitmonden in een zogenaamde OCD = obsessive compulsive disorder. Dan is het gedrag eigenlijk niet meer te onderbreken en ook moeilijk nog te verhelpen.

U vraagt mij een tip, het probleem is echter dat het makkelijk is om tips te geven om problemen te voorkomen, maar als het probleem er al is, het adives wat ik geef afhangt van de persoonlijke situatie en kat en niet een algemene tip is, omdat deze gegeven in de verkeerde situatie de zaak nog kan veergeren.

De enige twee tips die ik wel kan geven zijn er voor te zorgen dat de kat dit gedrag niet meer vertoont, door op het moment dat de kat het gedrag lijkt te gaan vertonen al in te grijpen en om toch, als de kat het gedrag blijft vertonen, hulp van een gedragsterapeut in te roepen.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Katten:
KattengedragKattenvoeding


Gerelateerde vragen aan Mijn kat valt regelmatig zijn eigen staart aan.:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
onteigening na 25 jaar
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-10-16 08:57:44
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Vraag over huurtoeslag en eigen woning
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-02-23 16:55:53
onteigening
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2012-02-21 14:22:27

Gemiddelde score Katten: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+