Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Overijssel
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Overijssel en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Overijssel

Zelf een vraag over Belastingen-Overijssel? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Overijssel.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Overijssel:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Overijssel op jouw website?Vragen over Belastingen-Overijssel op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via E-mail. Klik hier.

Te laat bezwaar ingediend door onwetendheid.

[Gesteld op: 24-03-2016]

Toelichting:
Geachte,
Ik heb een vraag of u mij advies kunt geven op het volgende.
Mijn dochter kreeg vorig jaar, april 2015, een aanslag dat zij zorgtoeslag over 2014 moest terugbetalen. Een bedrag van 943 euro voor iemand met alleen studiefinanciering. Zij had daar niet op gereageerd omdat ze dacht dat ze dat terug moest betalen omdat er in die tijd gedeeltelijk met een andere student in haar huis woonde. Ze had in 2014 een flatje en als inkomsten ook alleen studiefinanciering. Die bij haar inwoonde had ook alleen studiefinanciering. In juni vorig jaar, 2015, kreeg ze een tweede aanslag dat haar kindgebonden budget zou worden verrekend met de zorgtoeslag die ze terug moest betalen van 2014.
Kindgebonden budget omdat ze eind december 2014 een kindje heeft gekregen.

Na ontvangst van die brief in juni zei ik dat dat niet klopte omdat zij met alleen studiefinanciering recht had op zorgtoeslag en het dus onterecht is dat ze dat terug moest betalen. En al zouden ze de medebewoner meetellen met alleen studiefinanciering had ze er nog recht op. Ik heb daarop een bezwaar ingediend en uitstel van betaling gevraagd.
Daarop kwam een bericht dat het bezwaar in behandeling zou worden genomen en ze niet zou hoeven te betalen zolang het niet was behandeld. Hier hebben ze zich niet aan gehouden en er werd iedere maand ingehouden. In september kwam er weer een nieuwe brief met verzoek of ze het bezwaar later mochten behandelen. Dit moest ondertekend retour gestuurd worden. In november kwam er weer een nieuwe brief dat ze het weer uitstelden tot februari 2016. In maart hadden we nog niets gehoord en heb ik voor haar een ingebrekestelling gestuurd. Hierop heeft zij vandaag bericht ontvangen dat ze niet gaan herberekenen omdat ze bezwaar had moeten indienen in april vorig jaar en het bezwaar dus te laat binnen was gekomen. Dit antwoord heeft zij dus bijna 9 maanden op moeten wachten.

Ik vind dit heel verdrietig voor haar want ze had recht op zorgtoeslag want ze had alleen studiefinanciering en dat ze de zorg terug moest betalen is onterecht. Ze heeft daarvoor weer schulden gemaakt omdat ze de korting per maand door de belastingdienst niet missen.
Heeft u een tip wat ik nog kan doen?
Vriendelijke groet,
Maria
Antwoord:

Het is duidleijk dat hier wat mis is gegaan, en dat uw dochter daar de dupe van is. Maar de vraag is: wat is er mis gegaan? Uit uw bericht blijkt niet wat de reden is voor het moeten terugbetalen, dus is het ook niet duidelijk of daar bezwaar tegen kan worden gemaakt.


Maar de definitieve zorgtoeslag over een jaar wordt pas berekend nadat de aanslagen inkomstenbelasting definitief zijn opgelegd. Uw dochter heeft waarschijnlijk geen aangifte ingediend, maar desondanks lijkt het mij onwaarschijnlijk dat zij al in april 2015 een definitieve berekening over 2014 heeft ontvangen. Dat was op zijn vroegst pas eind 2015 te verwachten. Ik vraag mij dus af wat de status was van de brief van april 2015. Als dat slechts een aanpassing van de voorlopige toeslag was, dan was dit eenvoudig weer aan te passen door de juiste gegevens in te voeren via www.toeslagen.nl

Mijn advies is: ga na of dit een definitieve afrekening was. Zo ja, dan kan daar inderdaad geen bezwaar meer worden gemaakt vanwege het aflopen van de bezwaartermijn. Maar als het gaat om een domme fout dan kunt u wel een verzoek indienen om de aanslag ambtshalve aan te passen. De Belastingdienst is daartoe niet verplicht, maar kan hier wel mee instemmen als duidelijk was dat het een fout betreft.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Te laat bezwaar ingediend door onwetendheid.:

bezwaarschrift tegen hoogheemraadschap
      [Gesteld in Advocaten-Noord Holland]
2008-03-31 11:02:27
Algemene wet bestuursrecht artikel 7.10 - 3e lid
      [Gesteld in Strafrecht]
2008-11-19 16:28:37
CIZ bezwaar termijn
      [Gesteld in Persoonsgebonden Budget (PGB)]
2010-03-26 22:39:28
vraag a.w.b.
      [Gesteld in Algemeen overheidsrecht]
2010-09-28 00:00:59
over betaling aan LBIO
      [Gesteld in Algemeen overheidsrecht]
2013-11-27 10:09:06

Gemiddelde score Belastingen-Overijssel: 7.1 (672x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+