Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Administratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Administratie en krijg online een antwoord van de specialist in Administratie

Zelf een vraag over Administratie? Klik hier.
Meer vragen over Administratie.
De huidige beheerder van de rubriek Administratie:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AdministratieVragen over Administratie via RSS. Klik hier.
RSS over Administratie op jouw website?Vragen over Administratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AdministratieVragen over Administratie via E-mail. Klik hier.

Fiscale vragen

[Gesteld op: 22-03-2016]

Toelichting:
Goedenavond meneer,

Ik heb twee vragen.
1 vraag over de eenmanszaak van mij.
2 over de eenmanszaak van mijn vrouw.

1.
In november 2015 ben ik begonnen als zzp'er in de IT branche. Direct kreeg ik een leuke opdracht t/m februari 2016. Omdat de opdracht in februari dit jaar afliep en ik nog midden februari nog niks anders had voor mijn zzp activiteiten heb ik ook om me heen gekeken voor een baan in loondienst.
Gelukkig heb ik een baan gevonden en kan ik 1 april beginnen.
Helaas dus niet meer als zzp'er. Ik heb me daarom weer uitgeschreven.
Waar ik nu mee zit is, ik heb wel MKB winstvrijstelling als aftrekpost gekregen van de belastingdienst bij mijn winstaangifte 2015. Ook heb ik wel diverse aftrekposten opgevoerd in de aangifte en heb ik een BTW aangifte gedaan over Q 4 2015.
Gaat dit wel goed, en heb ik recht op kostenaftrek en MKB winstvrijstelling?
In mijn ogen wel, heb namelijk geprobeerd iets als ondernemer op te zetten, heb een aansprakelijkheidsverzekering, heb geïnvesteerd in een laptop en heb een website. Maar denkt de belastingdienst daar ook zo over?

2. Mijn vrouw werkt al 3 jaar als zzp'er en haalt haar inkomsten uit AWBZ. Eind 2015 heeft ze samen met 4 anderen een BV begonnen, ook in de thuiszorg. Nu is ze van plan haar eenmanszaak te gaan staken. Vanaf 2016 doet ze er eigenlijk niks meer mee en staat ze op de loonlijst van de BV. Nu zegt haar accountant dat ze per 31-12-2015 haar eenmanszaak moet staken. Dit betekent dat er een FOR vrijkomt van € 10000. Dat moet in 2015 bij haar inkomen opgeteld worden. Haar inkomsten waren toen € 75000 + € 10000 is € 85000 - ondernemesaftrek en MKB is haar verzamelinkomen +/- € 70000.
In mijn ogen kan ze beter pas per 31-12-2016 staken. Dan komt er € 10000 vrij uit haar eenmanszaak ( inkomsten is namelijk € 0) + haar DGA loon, € 42000 is € 52000. ( heb de stakingsaftrek nog niet meegeteld)
Er zit dus een voordeel van +/- 18000 als ze per 31-12-2016 staakt.
Maar nu de vraag, mag dit?

Groet Hans
Antwoord:

Wat uw onderneming betreft: gaat dit goed? U heeft er uw twijfels over, en die kan de Belastingdienst ook hebben. Voor nu zal men uw aangifte waarschijnlijk wel accepteren, maar als men er volgend jaar achter komt dat u uw onderneming heeft beeindigd, dan kan het zijn dat ze hier nog eens goed naar kijken, en alsnog uw aangifte van dit jaar corrigeren, voor zowel de omzetbelasting als de inkomstenbelasting, met als argument dat feitelijk uw onderneming nooit heeft bestaan, dat u wellicht nooit van plan bent geweest om een duurzame onderneming te starten. U kunt hier dan weer bezwaar tegen maken, etc.
Het feit dat u de onderneming bij de KvK heeft uitgeschrijven werkt u helaas tegen. Daar was geen enkele noodzaak voor, u had eventueel naast uw baan ondernemingsactiviteiten kunnen uitvoeren. Of als uw baan niet zou bevallen dan kon u daarmee stoppen, en verder gaan met uw onderneming. Maar door nu al uit te schrijven geeft u aan definitief niets meer te willen doen. U kunt nu alleen maar afwachten of de Belastingdienst hierop reageert.


Wat de onderneming van uw vrouw betreft: de staking vind plaats in het jaar waarin de activiteiten zijn beeindigd. Je kan dus niet naar eigen keuze de staking een jaar later laten plaatsvinden, tenzij je in dat jaar nog activiteiten verricht. U noemt dat uw vrouw van plan is de eenmanszaak te gaan staken, maar dat ze vanaf 2016 er niets meer mee doet. Dan is ze dus feitelijk gestaakt in 2015. Tenzij ze dus nog wat in 2016 doet.
Overigens berekent u een voordeel van € 18.000, maar dat klopt niet. U bedeolt dat haar belastbaar inkomen dan € 18.000 lager wordt, maar dat is dus niet het voordeel. Wel wordt dan het inkomen deels belast tegen een lager percentage.


De FOR moet overigens wel bij het inkomen worden opgeteld, maar tegelijkertijd kan ze dit aftrekken als ze voor datzelfde geld een lijfrentepolis heeft afgesloten. Dat kan belastingtechnisch aantrekkelijk zijn.

Tot slot merk ik op dat het DGA-inkomen van € 42.000 te laag is. De norm ligt op minimaal € 44.000, maar dat kan ook veel hoger moeten zijn, afhankelijk van de inkomsten in de B.V. En omdat ze in de eenmanszaak veel meer verdiende mag worden verwacht dat haar inkomen in de BV minimaal gelijkwaardig is, dus wellicht € 75.000. Laat u hier goed over informeren, ter voorkoming van problemen achteraf met de Belastingdienst.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Administratie:
LoonadministratiePersoneelsadministratieSalarisadministratie


Gerelateerde vragen aan Fiscale vragen :

Wat is gunstiger voor mij?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2008-01-21 18:13:03
Geld reserveren voor aandelen
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2008-09-23 13:52:28
Re: Gevolgen export opbrengst verkoop eigen huis?
      [Gesteld in Financiën]
2008-09-23 18:01:47
for
      [Gesteld in Administratie]
2013-11-01 13:15:48
Fiscale partners eigen huis
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2016-11-09 14:18:34

Gemiddelde score Administratie: 4.8 (552x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+