Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Administratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Administratie en krijg online een antwoord van de specialist in Administratie

Zelf een vraag over Administratie? Klik hier.
Meer vragen over Administratie.
De huidige beheerder van de rubriek Administratie:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AdministratieVragen over Administratie via RSS. Klik hier.
RSS over Administratie op jouw website?Vragen over Administratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AdministratieVragen over Administratie via E-mail. Klik hier.

Boekhouden zzp'er

[Gesteld op: 21-01-2016]

Toelichting:
Hallo
Graag wil ik gebruik maken van uw hulp:
In 2015 heb ik deels gebruik gemaakt van mijn privé auto voor mijn zakelijke klussen ( van 01-10/31-12)daarna heb ik een bestelauto gekocht ( 06-01-2016)
Voor de ib heb ik alle zakelijke km x 0,19 gedaan wat betreft de privé auto. De btw op tank- en onderhoud heb ik teruggevraagd. Als bijtelling bereken ik 1,5% x de brutocatwaarde/ 365x 92
Daarna heb ik alleen nog maar gebruik gemaakt van de bestelauto.
1) mag dit zo, of is eenmaal zakelijk gekozen altijd zakelijk. De priveauto is er namelijk nog wel. Alleen gebruik ik deze niet meer ivm de bestelauto.
2) moet ik over de periode 01-01/ 06-01 ook btw bijtelling voor de privé auto betalen? De bestelauto kwam 06-01. Over de periode 01-01/06-01 heb ik nog geen btw ingeboekt, en vraag ik ook niet terug.
Ik twijfel hier nu over.
3) op 06-01 kwam de bestelauto. Deze wil ik voor de ib en de btw zakelijk nemen. Hiervoor heb ik een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik aangevraagd. Nu hoorde ik dat dit alleen voor de ib is.
Moet ik nu voor de btw wel een km registratie bijhouden?
Nu zei iemand me dat dit niet hoeft als ik het maar niet privé rijdt.
Een beetje vaag allemaal. Ik hoop echt niet dat dit voor de btw wel moet en dat een verklaring voldoende is.

Ik hoop van u te horen
Antwoord:

1) U heeft ervoor gekozen om uw auto als prive-auto te etiketteren, en in verband hiermee brengt u een km-vergoeding in aftrek. Dat is correct. Deze keuze kunt u niet meer herzien, maar dat wilt u ook niet. Het is en blijft een prive-auto. Als alternatief had u de auto als zakelijk kunnen aanmerken, en vervolgens alle autokosten kunnen aftrekken, gecorrigeerd met een bijtelling voor prive-gebruik. Die keuze heeft u echter niet gemaakt.


De vraag is of u het goed heeft gedaan met de BTW. In principe mag u de BTW op de autokosten wel aftrekken, voor zover toe te rekenen aan het zakelijk gebruik. Dat betekent: u berekent het aantal gereden zakelijke km in verhouding tot het totaal aantal gereden km, en met die verhouding berekent u de aftrekbare BTW. Daarvoor is wel vereist dat u een vorm van km-administratie heeft. Dat is niet zo ingewikkeld. U weet immers al het totaal aantal zakelijke km. Als u ook nog de km-stand van begin en eind van het jaar weet, dan kunt u bepalen hoeveel km u in totaal heeft gereden.
Alleen als dit niet mogelijk is kunt u de methode toepassen die u nu heeft toegepast: alle BTW aftrekken, en corrigeren met 1,5 % van de catloguswaarde


2) Alleen als u in 2016 voor de prive-auto kosten heeft gemaakt, en de BTW daarover wilt terugvragen, dan moet u een correctie doen voor prive-gebruik. Zie het vorige antwoord. U heeft het dus correct gedaan door niets terug te vragen.


3) De verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto is inderdaad primair voor de inkomstenbelasting bedoeld. De Belastingdienst controleert na ontvangst van deze verklaring actief of er inderdaad geen prive-gebruik is. U merkt hier weinig van, maar de Belastingdienst verzamelt veel gegevens, zoals foto's die onderweg worden gemaakt, maar ook bij pretparken, sportvelden, winkels etc, maar ook als u een bekeuring krijgt worden plaats en datum verwerkt. Als men het idee heeft dat u de auto voor prive-doeleinden heeft gebruikt kunt een bezoek van de Belastingdienst verwachten, en moet u verklaren waarom u op een bepaalde tijd op een bepaalde plaats aanwezig was. Dat kan met een agenda, of met een km-administratie, of op een andere manier. Als u geen verklaring kunt geven dan wordt geconcludeerd adt u prive heeft gereden, en ontvangt u een naheffing, wellicht over meerdere jaren, en met een boete van maximaal 100 %.
Maar als u alles kunt verklaren, dan zal wordne geaccepteerd dat u de auto niet prive rijdt. En dan zal het vreemd zijn als men u voor de BTW toch een correctie wil opleggen voor prive-gebruik. 
Dus nee, u bent niet verplicht om een km-registratie bij te houden. Maar het kan wel raadzaam zijn om zaken vast te leggen, zodat u achteraf e.e.a. kan verklaren.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Administratie:
LoonadministratiePersoneelsadministratieSalarisadministratie


Gerelateerde vragen aan Boekhouden zzp'er :

welke opleiding kan ik het beste doen?
      [Gesteld in Studiekeuze]
2009-10-25 17:17:48
Opleiding boekhouder
      [Gesteld in Studiekeuze]
2011-10-27 08:46:13
Het archiveren en opstellen van de administratie
      [Gesteld in Administratie]
2014-04-09 09:53:34
Ordenen administratie
      [Gesteld in Administratie]
2014-04-23 20:57:32
eigenwijs:)
      [Gesteld in Administratie]
2013-09-27 11:51:54

Gemiddelde score Administratie: 4.8 (554x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+