Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Dieren » Huisdieren
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Huisdieren en krijg online een antwoord van de specialist in Huisdieren

Zelf een vraag over Huisdieren? Klik hier.
Meer vragen over Huisdieren.

Beheerder worden?

De rubriek Huisdieren heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Huisdieren Klik hier.

RSS over HuisdierenVragen over Huisdieren via RSS. Klik hier.
RSS over Huisdieren op jouw website?Vragen over Huisdieren op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HuisdierenVragen over Huisdieren via E-mail. Klik hier.

Wat te doen met een hond met ernstige HD

[Gesteld op: 08-01-2016]

Toelichting:
Hallo,

Ik stel u deze vraag aangezien ik een second opinion wil hebben,nml:

Ik heb een 6 jarige Duitse herder met ernstige hd, en was van pup af aan al koehakkig maar had toen geen pijn, nu 6 jaar verder heeft hij wel pjn.

ZIjn klachten zijn: heeft wat moeite met opstaan (is dan stijf na poosje te hebben gelegen), en zwalkt van achter, je mag ook niet aan de heupen komen dit is erg gevoelig.

Uiteraard hiermee naar de dierenarts gegaan en concludeerde ernstige hd, kan niks meer aan gedaan worden, alleen pijnstillers meegekregen, phen-pred 50,hiervan mag hij 4 tabletten op een dag hebben. Zijn heupen blivjen natuurlijk wel gevoelig en vooral heeft hij dus de typische opstartproblemen. Gek genoeg wil hij nog wel wandelen(behalve de laatste wandelnig voor t slapen gaan loopt ie wat langzamer en spelen. Ons advies van de dierenarts mag nog wel lange wandelingen maken (op internet staat juist t tegenovergestelde), aan de lijn uitgelaten worden, en mag nog wel naast de fiets of zwemmen voor spieropbouw. Dit is voor onze hond heel erg moeilijk, niet meer spelen en loslopen, mocht altijd graag met de bal spelen en heeft dit ook nodig, nu kan hij zijn energie niet meer kwijt en word hier doodongelukkig van.

Wat ik mij afvraag kan je met deze pijnbestrijding (medicatie) garanderen dat een hond pijnloos door t leven gaat? wanneer moet je de lijn trekken en zeggen dit kan niet meer? mijn eigen dierenarts zal dit zelf nooit aangeven, die keus moet de eigenaar zelf maken en dat is erg moeilijk. Momenteel gebruik ik Caprodyl 50mg (1m5 tablet per keer (2x daags) aangezien Phen-Pred toch niet voldoende zijn werking deed, mocht dit niet helpen dan had de dierenarts t nog over combinatie van medicijnen, ik vraag mij af is dit nog allemaal wel nodig? ik wil niet dat mijn hond leven, zijn leven moet wel waardig zijn voor hem, graag uw mening hierover.

Alvast bedankt voor uw reactie!
Antwoord:

Hallo,

Hoe verdrietig dat je dierbare vriend hiermee te maken heeft gekregen. Uiteraard kan ook ik de beslissing niet voor je nemen. Echter vorig jaar zelf een dierbare vriendin moeten 'laten gaan' (http://www.droomroedel.nl/blog/2015/04/29/rust-zacht-lieve-dappere-vriendin/) en ik begrijp de behoefte om zoveel mogelijk informatie te vinden, alles af te wegen, voordat je een dergelijk moeilijk besluit maakt, helemaal.

Zes jaar is eigenlijk best jong om een hond te laten inslapen, dat speelt natuurlijk door je hoofd. Tenminste dat schoot meteen bij mij door mijn gedachten. Echter pijn vanuit HD is echt heel pijnlijk en ik begrijp uit je verhaal, dat zelfs de medicatie steeds minder verzacht. 

Natuurlijk kan je wandelingen aanpassen, door wat vaker maar korter te gaan. Een balletje minder ver gooien, of ipv gooien de hond laten zitten en vanaf allerlei afstanden laten vangen. 
Je kan nog alternatieve pijnmedicatie erbij geven, alhoewel dat vaak niet samen gaat met reguliere medicatie. 
Een energetisch diertherapeut kan pijn wellicht nog wat verlichten, daar hoeft hij/zij de heupen niet voor aan te raken.

Echter begrijp ik helemaal je dilemma; is dit nog wel allemaal leuk voor de hond zelf? Onze Nikki ging ook maar door en door, echter op de dag dat ik tegen haar zei 'het wordt tijd meisje, denk ik he?', liet ze ineens zien hoe veel pijn ze eigenlijk had. Herders hebben een enorme 'will to please', zullen niet zo snel tonen, dat het eigenlijk niet gaat. Je merkt aan jouw vriend, dat hij pijn heeft...


Wij houden als soort van regel aan: Zodra de zwaarste dosis medicatie niet meer afdoende helpt en/of het dier kan niet meer dier zijn, zichzelf zijn, dan is het tijd. Ongeacht de leeftijd, wat anderen zeggen.

Hoe moeilijk ook jij (jullie?) kent je hond het beste en weet wanneer genoeg, genoeg is. 

Hopelijk heb ik je met bovenstaande ietwat kunnen helpen. Heb je behoefte aan meer contact, wisselen van gedachten, ga even naar mijn site (www.droomroedel.nl) en stuur me gerust een mailtje.

Heel veel sterkte in ieder geval in het nemen van een besluit voor je dierbare vriend.
Hartelijke groet,
Patty


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Wat te doen met een hond met ernstige HD:

jankende hond
      [Gesteld in Huisdieren]
2007-10-29 10:44:01
hoe vermijd ik overenthousiasme in het spel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-12-30 17:19:40
Hoe leer ik 't bijten van duitse herder af
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-06-16 22:09:11
hoe geef je de hond de juiste aandacht die hij wil
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2011-03-09 14:17:41
Bouvier gromt naar me dochter
      [Gesteld in Hondengedrag]
2014-04-10 16:34:57

Gemiddelde score Huisdieren: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+