Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Overijssel
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Overijssel en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Overijssel

Zelf een vraag over Belastingen-Overijssel? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Overijssel.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Overijssel:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Overijssel op jouw website?Vragen over Belastingen-Overijssel op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via E-mail. Klik hier.

zzp werkt voor ons

[Gesteld op: 23-12-2015]

Toelichting:
Hallo,
Wij hebben een bedrijf dat online tools verkoopt aan kapsalons. Nu willen zij een salesagent inschakelen die voor ons gaat verkopen. Deze salesagent is ingeschreven in Kvk en gaat werken als zzp er voor ons. Er is geen verhouding baas-werknemer want hij bepaald z,n eigen uren en ook hoe hij z,n werk doet. Hij heeft verder geen opdrachtgevers behalve ons. Wel heeft hij een vast baan ernaast. Mijn vraag is: mag dit? Ziet de belastingdienst dit als vekapt dienstverband of mag dit? Wij willen namelijk geen loonbelasting hoeven te betalen.

Alvst dank

mvg
Antwoord:

U heeft een probleem waar veel ondernemers mee zitten als ze zzp-ers willen inhuren. U mag hem wel inhuren, maar de vraag is of u wel of geen loonbelasting moet inhouden. Voor deze situaties is de VAR-verklaring bedacht; de zzp-er vraagt die aan bij de Belastingdienst, en de Belastingdienst zal deze verklaring alleen toekennen als de zzp-er inderdaad wordt erkend als ondernemer. En zo weet de opdrachtgever dat er geen loonbelasting moet worden afgedragen.
De VAR-verklaring wordt echter per 1-4-2016 afgeschaft, en in plaats daarvan moet de zzp-er werken met een overenkomst waarin duidelijk is opgenomen dat hij functioneert als ondernemer met eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden.


Wat moet u doen? Zoals u het vertelt is hij geen echte ondernemer omdat hij niet meerdere opdrachtgevers heeft. Maar hij is wel ingeschreven bij de KvK, en dat lukt alleen als je wel meerdere opdrachtgevers hebt (of als je in een opstartfase zit: gaat hebben). Ik raad u aan hem te vragen of hij een VAR-verklaring heeft. Zo niet, dan is de kans groot dat de Belastingdienst dit als een verkapt dienstverband ziet.

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor uw bericht. Wij werken met meerdere agenten echter deze hebben wel meerdere opdrachtgevers. Het is wel zo dat in de overeenkomst wordt opgenomen dat de agent volledig zelfstandig opereert. Hij bepaald z,n uren, hij bepaald de werkwijze zelf hoe de producten wil verkopen. Van sommige producten mag hij zelf de prijs bepalen of kiezen of hij de klant ene bepaalde aanbieding wil doen. Hij opereert dus volledig zelfstandig maar verkoopt onze producten. Zal de belastingdienst het dan alsnog als een verkapt dienstverband zien? Zo ja,,zijn er dan nog alternatieven wat we kunnen doen? En ka ik ergens de hoogte van de loonbelasting berekenen?
Alvast dank
 
Antwoord Beheerder:

De Belastingdienst kijkt naar een aantal factoren. Niet alleen is het aantal opdrachtgevers van belang, maar ook de mate waarin reclame wordt gemaakt, het aantal uren dat wordt besteed, en vooral de zelfstandigheid van werken zoals u dat beschrijft. En uiteindelijk wordt een oordeel geveld. Er is maar 1 instantie die hier zekerheid over kan geven, en dat is de Belastingdienst. U kan een brief schrijven aan de Belastingdienst waarin u de situatie uiteenzet en hun verzoekt een oordeel te vellen. Maar dat kan de zzp-er ook doen, want feitelijk betekent dit dat de VAR-verklaring wordt aangevraagd.
Als u een dergelijke actie niet neemt, dan zal u nooit zekerheid krijgen over deze situatie, totdat u een controle krijgt. Dan is het veiliger om nu al loonbelasting in te houden en af te dragen.


Voor een leek is het niet te doen om de loonbelasting en sociale lasten te berekenen, want het hangt af van de prive-situatie, maar ook bijvoorbeeld van de branche. Ik raad u aan daarvoor een loonbureau in te schakelen. Voor een bedrag van circa 15 euro per loonberekening moet dat wel lukken.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan zzp werkt voor ons:

hoe kom ik uit me 2de leven (prositutie)
      [Gesteld in Prostitutie]
2010-05-10 22:05:25
Vraag over de zedenpolitie, en mijn rechten?
      [Gesteld in Prostitutie]
2013-05-16 01:25:50
Vraag over de zedenpolitie, en mijn rechten?
      [Gesteld in Prostitutie]
2013-05-16 01:25:59
Heb ik nog recht op een uitkering.
      [Gesteld in Prostitutie]
2012-06-12 13:17:14
Is boete UWV terecht?
      [Gesteld in Financieel]
2014-05-03 17:32:49

Gemiddelde score Belastingen-Overijssel: 7.1 (672x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+