Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franÁaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiůn espaŮola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Huurrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Huurrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Huurrecht

Zelf een vraag over Huurrecht? Klik hier.
Meer vragen over Huurrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Huurrecht:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HuurrechtVragen over Huurrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Huurrecht op jouw website?Vragen over Huurrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HuurrechtVragen over Huurrecht via E-mail. Klik hier.

Kunnen wij garantstelling voor huur intrekken?

[Gesteld op: 17-12-2015]

Toelichting:
In oktober 2014 zetten we onze zoon (toen 24) uit huis, in een poging hem verantwoordelijkheid te laten nemen voor zijn eigen leven en slepende, ongezonde toestanden in ons huis te beŽindigen. In december vroeg hij of wij garant wilden staan voor zijn huur: hij had een kamer gevonden. Met tegenzin deden we dat (met handtekening, maar zonder kopieŽn ID), omdat hij anders geen kamer kon huren of uitkering aanvragen. Ik zei hem wel dat we verwachtten dat hij voor voldoende eigen inkomen uit werk of een uitkering zou gaan zorgen en de garantie als een formaliteit beschouwden. Onze zoon, die schulden heeft, vroeg een uitkering aan en kreeg zelfs een voorschot, maar zag uiteindelijk af van de uitkering: hij wilde niet steeds door het hoepeltje van de gemeente springen en zou gaan werken. In september hielp mijn vrouw hem met het vinden van werk en werkte hij een week of zes intensief. Het leek erop dat we het lek boven hadden, maar dit moment is al weer een maand of twee voorbij, onze zoon bleek recentelijk weer een huurachterstand te hebben.
Sinds december vorig jaar hebben we een kleine 3.000 euro betaald aan huur, levensonderhoud en een schuld Ė en meer dan eens met onze zoon gepraat. Wat tot nu toe is gebeurd, staat haaks op onze afspraak en wij willen onze garantstelling beŽindigen. Naar onze mening helpen we onze zoon niet als wij zijn problemen blijven oplossen. Er komt bij, dat het steeds financieel moeten bijspringen voor ons te begrotelijk aan het worden is. Zowel mijn vrouw (58) als ik (63) zijn niet gezond, ons inkomen zal binnen afzienbare tijd beduidend minder worden en ons staat een beperkt inkomen uit pensioen en AOW te wachten.
We hebben de (nieuwe) verhuurder laten weten de garantstelling te beŽindigen. Hij gaat niet akkoord, omdat onze zoon wanbetaler is. Het huurcontract (voor onbepaalde tijd) kan volgens hem ontbonden worden door een schriftelijke opzegging door onze zoon. In het contract staat echter (art. 9) dat wanbetaling een grond levert voor opzegging/ontbinding van de huurovereenkomst. Ook (art. 17), dat verhuurder gerechtigd is de overeenkomst als geŽindigd te beschouwen, o.a. in geval van wanbetaling. Het lijkt er op, dat verhuurder het initiatief bij onze zoon legt, waar hij, als ik het goed begrijp, ook zelf de overeenkomst kan opzeggen. Het lijkt ons niet, dat hij het contract kan laten voortduren, omdat wij toch wel garant staan. We hebben voor morgenavond een afspraak staan met de verhuurder. Wat adviseert u ons?
Antwoord:

Beste vraagsteller,

Een heel nare situatie.


Bij particuliere borgtocht geldt het volgende.
Ten eerste moet de overeenkomst in verband met waarmee u borg wordt schriftelijk en ondertekend zijn.
Daarnaast is het van belang dat het bedrag dat betaald moet worden door de schuldenaar vooraf vaststaat. Is dat niet het geval, dan is de borgtocht overeenkomst enkel geldig wanneer een maximumbedrag is overeengekomen qua hoofdsom (dus exclusief rente en kosten).
Ook moet een eventuele geregistreerd partner/echtgenoot hebben meegetekend om de overeenkomst geldig te laten zijn.
De overeenkomst moet verder handgeschreven moet zijn of een zogenaamd goedschrift bevatten Dit is conform 158 Rv een aanvullende eis om als dwingend bewijs te kunnen dienen. Is al een keer betaald door de borg, dan is 148 Rv niet meer van toepassing. Het bewijsvoorschrift (= niet geldigheidsvereiste) van 7:859 lid 1 Burgerlijk Wetboek wordt opgeheven als de borg de verbintenis van de hoofdschuldenaar gedeeltelijk is nagekomen.
Een particuliere borg kan een overeenkomst van borgtocht voor onbepaalde tijd overigens altijd opzeggen, als deze is aangegaan voor toekomstige verbintenissen (let op: niet hetzelfde als toekomstige vorderingen). Is zo’n borgstelling voor bepaalde tijd aangegaan, dan geldt dat niet. Maar, is die bepaalde tijd langer dan vijf jaar, dan kan na vijf jaar worden opgezegd. Zie artikel 7:861 Burgerlijk Wetboek.

Bij garantstelling geldt het volgende.
Als u zich niet borg stelde, maar zich garant stelde voor de nakoming van de verplichtingen van de schuldenaar is er sprake van een garantie. Bij een garantie ontbreken de belangrijkste wettelijke beschermingsmaatregelen die een borg beschermen. Zo kan de gever van een garantie meteen worden aangesproken zonder dat eerst de schuldenaar in gebreke hoeft te worden gesteld. Ook kan worden afgesproken dat de garantiegever direct moet betalen indien is voldaan aan de voorwaarden voor het inroepen van de garantie. Voor een schuldeiser is garantie dus een veel sterker instrument om zich te verzekeren van de nakoming van de verplichtingen. Maar particulieren worden beschermd door 7:863 die zo’n overeenkomst voor hen gelijktrekt met borgtocht.
Zeg - als het kan - de borg dus z.s.m. op per aangetekende brief en schakel hulp in om uw geld terug te krijgen.
De verhuurder kan niet zomaar opzeggen, ook al stelt de overeenkomst dat (onterecht). De wet weegt zwaarder. Probeer uw zoon ertoe te bewegen aangetekend op te zeggen.
Hulp nodig? Bel me gerust even vrijblijvend. Huurrecht is mijn specialisatie.
Met vriendelijke groet,
UwJurist.nl
mr. Monique Doomernik
Deze reactie is vrijblijvend en enkel gebaseerd op de vaak summiere vraagstelling. Het kan geen volwaardig juridisch advies vervangen. We zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van handelen/nalaten naar aanleiding van dit beknopte antwoord.

Beantwoord door:
UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Kunnen wij garantstelling voor huur intrekken?:

huurprijsherziening van een bedrijfs/kantoorpand
      [Gesteld in Facilitair]
2007-07-10 12:57:26
Huur verhoging winkelpand
      [Gesteld in Vastgoed]
2009-07-02 11:51:12
moet ik tuinhuis verwijderen?
      [Gesteld in Huurrecht]
2010-11-09 20:57:13
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Verhuurder pleegt contractbreuk. Wat te doen?
      [Gesteld in Contractenrecht]
2014-06-20 14:06:56

Gemiddelde score Huurrecht: 8.3 (493x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+