Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Aansprakelijkheidsrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Aansprakelijkheidsrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Aansprakelijkheidsrecht

Zelf een vraag over Aansprakelijkheidsrecht? Klik hier.
Meer vragen over Aansprakelijkheidsrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Aansprakelijkheidsrecht:
Naam: Edgard Bogers
Bedrijf: Tact letselschade-juridisch advies-coaching
Reactiesnelheid: 31 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Edgard Bogers vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AansprakelijkheidsrechtVragen over Aansprakelijkheidsrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Aansprakelijkheidsrecht op jouw website?Vragen over Aansprakelijkheidsrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AansprakelijkheidsrechtVragen over Aansprakelijkheidsrecht via E-mail. Klik hier.

Sleutel kwijtgeraakt. Kosten vervangen 1100 euro

[Gesteld op: 08-12-2015]

Toelichting:
Ik was als zzp-er werkzaam voor een bemiddelaar die zelfstandige ondernemens (vnl. zzp-ers) inhuurt om te werken binnen een thuiszorg organisatie. Deze bemiddelaar heeft mij ingehuurd en ik ben daarna via hen gaan werken binnen een thuiszorg organisatie. De bemiddelaar die mij heeft ingehuurd is een dochteronderneming van de thuiszorg organisatie waaraan ik werd verhuurd. In mijn contract met de bemiddelaar wordt vermeld zij zich niet aansprakelijk stelt voor eventuele schade tijdens mijn werkzaamheden.

Voor mijn werkzaamheden is mij een sleutel gegeven. Dit is een generieke sleutel waarmee men bij mensen binnen kan die thuiszorg nodig hebben. Bij deze mensen hangt een kastje voor de deur waarmee men met deze sleutel binnen kan. Voor deze sleutel heb ik geen verklaring hoeven tekenen en is mij ook niet verteld van eventuele gevolgen bij verlies van deze sleutel. Nu ben ik tijdens of meer waarschijnlijk buiten mijn werkzaamheden deze sleutel verloren. Dit heb ik netjes gemeld bij de manager van de thuiszorg organisatie. Nu bleek in het verleden al eens een collega een sleutel te hebben verloren maar aangezien dit in Roemenie was gebeurd werd dit afgedaan met het maken van een nieuwe (identieke) sleutel. Mijn manager vroeg waar ik de sleutel kwijt was geraakt maar hier kon ik geen sluitend antwoord opgegeven simpelweg omdat ik dit niet wist. Hierop werd mij al vrij snel duidelijk gemaakt dat de kosten wel eens erg hoog konden gaan liggen.

De rede dat de kosten zo hoog zijn is het volgende. Het bleek dat niet alleen mijn sleutel maar alle andere sleutels in omloop vervangen diende te worden. Daarnaast was het nodig om de alle kastjes opnieuw in te stellen (dit stelt in de praktijk weinig voor maar toch). Op basis van dit alles werd mij een rekening gepresenteerd van een dikke 1100 euro. Ik heb deze via de WA-verzekering van mijn onderneming proberen te vergoeden maar deze keert alleen het bedrag uit van de sleutel die ik heb verloren (14 euro). De andere 60 sleutels die vervangen moesten worden mag ik nu zelf betalen.

Mijn vragen:
- Kan een opdrachtgeven obv het verliezen van 1 sleutel van 14 euro mij laten opdraaien voor nog eens 60 andere sleutels?
- Had deze kosten niet vantevoren aangegeven moeten worden en is een sleutelverklaring niet verplicht in dit soort zaken?
- Waarom vergoed de WA-verzekering niet al mijn gemaakte kosten omdat ik voor het gehele bedrag aansprakelijk wordt gesteld?
Antwoord:

Beste heer, mevrouw, 


Duidelijk zal moeten worden welke afspraken er contractueel zijn gemaakt over het sleutelbeheer bij het aangaan van de samenwerking. Is hier iets over afgesproken? Mondeling of schriftelijk? In het contract? In huishoudelijk reglement dat u ter beschikking is gesteld? Of iets anders? 


Mochten hier geen duidelijke afspraken over zijn gemaakt, dan gelden de regels van het reguliere maatschappelijke gebruik. Wat mag je over en weer van elkaar verwachten? Thuiszorg mag dan verwachten dat u er alles aan doet om zorgvuldig met de sleutel om te gaan. Bij verlies of diefstal zal worden bekeken in welke mate u dat kan worden aangerekend. Wat heeft u voorts gedaan om de sleutel terug te vinden? Heeft u ook aangifte bij de politie gedaan? 


Het is op zich wel redelijk om kosten die uit verlies voortvloeien op u te verhalen. De vervangingskosten van uw sleutel passen hierbij. Of ook de volledige vervolgkosten (het vervangen van alle sloten en sleutels) op u kunnen worden afgewenteld, is de vraag. Uw verzekeringsmaatschappij is blijkbaar van mening dat deze kosten niet voor vergoeding in aanmerking komen. De reden hiervan zal u kunnen vinden in de polisvoorwaarden en in hun afwijzingsbrief?


Er dient een juridische basis te zijn voor het verhalen van deze kosten. Als hier geen contractuele afspraken over zijn gemaakt, is dit in mijn optiek moeilijk aan te nemen. Zeker ook gelet op de hoogte van het bedrag. Een sleutelverklaring had dan inderdaad van Thuiszorg verwacht mogen worden. 


Ik adviseer u om eerst uw verzekeringsmaatschappij te bellen voor een nadere toelichting. Indien zij juridisch geen reden zien om de vervolgkosten te vergoeden, kunt u hen vragen dit mee te delen aan Thuiszorg. Zij hebben immers uw dossier in behandeling. Mocht er geen polisdekking zijn, dan zal u het zelf moeten kortsluiten met Thuiszorg. 


Kunt u zo verder? 


Succes. 


Met vriendelijke groet, 


Edgard Bogers 

Beantwoord door:
Edgard Bogers
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Sleutel kwijtgeraakt. Kosten vervangen 1100 euro:

waar heb ik recht op
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2008-11-17 16:25:20
wat is mijn vrij te laten bedrag bij inwoning?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2009-12-09 18:14:21
mijn vrouw heeft de echtscheiding aangevraagd.
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2012-09-28 11:45:53
Werk v/ 01.10.06 verdind E/12.00 p/uur
      [Gesteld in Personeelsmanagement-Noord Brabant]
2013-08-28 11:14:02
intrekken verkoop kitten na mondelinge afspraak
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2017-08-26 20:13:37

Gemiddelde score Aansprakelijkheidsrecht: 8.8 (125x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+