Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

medevennoot stopt onverwachts met VOF- ik wil door

[Gesteld op: 24-11-2015]

Toelichting:
vervelende en belastende situaties hebben er plaatsgevonden voor mijzelf als het bedrijf (prive opnames gedaan van zakelijke rekening, meerdere malen). ze weet niet 100% zeker of het nooit eerder is gebeurd. ze wist het niet eens meer. ze had het verdrongen. paar weken later vertelde ze me onverwachts dat ze wil
stoppen. wat nu? ik wil door. we hebben een groeiend en bloeiend schminkbedrijf. nu merk ik dat er veel spanningen zijn. ik ben ge-emotioneerd. we waren ook 12
jaar vriendinnen voordat we 6 jaar
geleden dit bedrijf begonnen. zij begon nadat ze drie weken geleden aangaf te willen stoppen al vrij snel over advocaten(sites) die ze had opgezocht en waar ze recht op had. namelijk 50% van de winst. ik had me er nog niet in verdiept. dus wist het niet.
maar wilde voor de zekerheid nog alles uitzoeken. ze begint nu al
over elk potje schmink dat tot op den bodem moet worden geteld.
zelfs de halve en kwartvolle potjes. het maakt me erg ongelukkig en verdrietig. en ben nog steeds in de war dat ze gaat stoppen. want ze geeft geen duidelijke reden en vertelt veel tegenstrijdigheden. het is een lastige situatie want het ene moment zegt ze dit en het andere dat.
ik voel me haar hulpverlener en haar moeder. anyway, ik wil dat de situatie op een positieve manier kan worden beindigd.
dus op een rustige manier uit elkaar. ik hoop dat dat kan. en hoe we het het beste kunnen aanpakken. ik hoor graag hoe jij het zou aan pakken en wat haar rechten zijn en in hoeverre je echt alles in kaart
moet brengen of dat weer afhankelijk is van de afspraken die je zelf
maakt. alvast bedankt voor een reactie. zonnige
groet, anne-8
Antwoord:

Dit is een van de meest gestelde vragen. Samenwerken in een VOF lijkt altijd geweldig, maar er komt een moment dat de VOF wordt opgeheven (al dan niet met ruzie), en hoe ga je dan uit elkaar? Wettelijk is hier niets over bepaald, men moet dit in onderling overleg oplossen. Daarom wordt vaak geadviseerd om een VOF-contract af te sluiten, waarin o.a. het hele traject over opheffing is opgenomen. Als jullie een dergelijk contract hebben getekend, dan hoef je alleen maar de tekst van dit contract te volgen. Beide vennoten hebben zich hier immers aan verbonden.
Als er geen VOF-contract is, dan begin je met het opstellen van een slotbalans. Op deze slotbalans neem je alle bezittingen op tegen de werkelijke waarde. Dit betekent dus ook dat de voorraden moeten worden geteld en gewaardeerd. Het gaat wat ver om halve en kwartvolle potjes mee te tellen, maar het is niet fout. Het financiele belang hiervan zal niet groot zijn, dus vermoedelijk niet de moeite waard om over te discussieren.


Als de slotbalans op deze manier is opgesteld, met enerzijds de bezittingen, en anderzijds de eventuele schulden, is het saldo hiervan het eigen vermogen. Dit eigen vermogen bestaat uit de kapitaalrekeningen, voor iedere vennoot 1 kapitaalrekening. Deze kapitaalrekening is opgebouwd uit het saldo van ieders eerste inbreng, daarbij opgeteld de winstaandelen van de afgelopen 6 jaren, en eventuele prive-opnames worden daarvan afgetrokken. Het uiteindelijke saldo van deze kapitaalrekening van uw partner volgens de slotbalans moet u aan haar uitbetalen. 
Het is dus niet raar dat zij prive-opnames heeft gedaan van de zaak, want dat is bij een VOF gebruikelijk. Deze prive-opnames gaan van haar kapitaalrekening af, en daardoor krijgt ze nu een lagere uitbetaling. U wordt hierdoor dus niet benadeeld. En inderdaad heeft ze recht op 50 % van de winst, maar dat moet in de afgelopen jaren steeds aan haar kapitaalrekening zijn toegevoegd.

Het verbaast mij dat hier onduidelijkheden overzijn, want u heeft toch wel jaarlijks een jaarrekening opgesteld, en dus de stand van de kapitaalrekeningen opnieuw bepaald? Deze jaarrekening heeft u nodig gehad voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting. U moet immers beiden jaarlijks het 50 % winstaandeel bij uw inkomen optellen, en daar belasting over betalen.


Nadat de kapitaalrekening aan haar is uitbetaald kan zij ook nog aanspraak maken op een aandeel in de opgebouwde winstpotentie (goodwill). U heeft immers samen een klantenbestand opgebouwd, en daar profiteert u van als u de onderneming voortzet. Daarvoor kan u haar financieel compenseren. De hoogte van deze goodwill moet in onderling overleg worden vastgesteld.


Ik hoop dat ik hiermee de grote lijnen duidelijk heb gemaakt. Als u er niet uit komt, dan raad ik u aan een boekhouder of accountant in te schakelen, die u hiermee kan begeleiden. Dat hoeft op zich niet veel werk te zijn, maar hangt wel af van hoeveel er onderling wordt gediscussieerd.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan medevennoot stopt onverwachts met VOF- ik wil door:

Staande houden
      [Gesteld in Politie]
2008-11-01 14:04:36
VOF contract bij kvk en belastingdienst?
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2009-05-27 18:51:00
Nevenactiviteiten vennoot tijdens afwikkeling VOF?
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2011-10-20 18:52:37
vruchtbaar
      [Gesteld in Gynaecologie & Verloskunde]
2007-05-05 10:04:11
Als prostituee " gebrandmerkt" worden ?
      [Gesteld in Prostitutie]
2008-02-21 12:32:16

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+