Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Belgie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Belgie en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Belgie

Zelf een vraag over Advocaten-Belgie? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Belgie.
De huidige beheerder van de rubriek Advocaten-Belgie:
Naam: Johan Van Renterghem LL.M.
Bedrijf: Advocatenkantoor van renterghem
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Johan Van Renterghem LL.M. vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Advocaten-BelgieVragen over Advocaten-Belgie via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Belgie op jouw website?Vragen over Advocaten-Belgie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-BelgieVragen over Advocaten-Belgie via E-mail. Klik hier.

kan ik afstand doen van vaderschapsrechten ?

[Gesteld op: 26-05-2008]

Toelichting:
Als ik afstand doe van mijn rechten als gescheiden vader en mijn zoontje gaat later op het verkeerde pad en er zijn financiele complicaties, en moeder wil deze niet dragen, maar verwijst door naar mij als vader omdat ik een goede baan heb en zij niet, kan ik dan nog verplicht worden hiervoor op te draaien i.p.v. de moeder ? Ik zie mijn zoontje nu 4 dagen in de maand en heb geen enkel deel in de opvoeding van mijn zoontje. Moeder heeft mijn zoontje uit huis geplaatst in een leefgroep voor kinderen met problemen.
Antwoord:

U hebt het hier over de toepassing van artikel  1384, lid 3 van het Burgerlijk Wetboek (De vader en moeder zijn aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door hun minderjarige kinderen) in uw concrete geval. Ouders blijven alleszins aansprakelijk, ook wanneer het kind niet bij hen inwoont èn zelfs indien de uitoefening van het ouderlijke gezag door de rechter exclusief aan één van de ouders werd toevertrouwd. Beide ouders blijven inderdaad steeds verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen. MAAR het vermoeden kan in hoofde van ouders worden weerlegd. 
 1. Inderdaad voorziet het vijfde lid van artikel 1384 dat de aansprakelijkheid ophoudt indien de ouders bewijzen dat zij de onrechtmatige daad van hun kind niet hebben kunnen beletten. Deze bepaling gaat over het begrip overmacht en is op zich zelden overtuigend.
 2. Volgens vaststaande rechtspraak is een tweede weerlegging het bewijs dat de ouders hebben voldaan aan hun plicht tot toezicht.
  De rechtspraak neemt aan dat kinderen die door jeugdrechter zijn toevertrouwd aan een instelling of kinderen die op school verblijven niet onder het toezicht van de ouders kunnen staan.
  Ook bij een echtscheiding of feitelijke scheiding zal de ouder bij wie het kind niet verblijft gemakkelijker kunnen aantonen dat hij niet is tekortgeschoten in zijn toezicht.
  Goed toezicht uitoefenen betekent immers dat je ervoor zorgt dat je wel in de buurt bent, wanneer jij verantwoordelijk bent voor het kind. 
 3. Volgens vaststaande rechtspraak is een derde weerlegging het bewijs dat de ouders geen enkel gebrek in de opvoeding kan worden verweten.

De rechtspraak hanteert volgende definitie: een goede opvoeding is ‘deze waarbij alle gepaste middelen worden aangewend om de minderjarige een opleiding en ontwikkeling te geven, redelijkerwijze rekening houdende met de leeftijd van het kind en zijn persoonlijke mogelijkheden, het milieu waarin het leeft en de opleiding en de activiteiten van zijn vader en moeder, alsmede met de actuele levens-omstandigheden, de zeden en gewoonten op het ogenblik van de feiten en de concrete situatie van de familie.”  

 

In uw geval zal U zich voornamelijk kunnen verweren met de verwijzing naar het feit dat de schade veroorzaakt is wanneer het kind NIET onder uw toezicht stond, maar onder dat van uw ex of van de instellingen. Verder kan U proberen te handhaven dat U uw zoon wel een goede opvoeding hebt gegeven.

In elk geval hebt U er alle belang bij om een goede familiale verzekering, mèt optie rechtsbijstand af te sluiten. Het is immers niet zo dat omdat U uw aansprakelijkheid kan betwisten dat de schuldeisers U gerust zullen laten, integendeel. Als U dan een verzekering kan laten spelen, draait U niet op voor de advocaten- en gerechtskosten. 

Afstand van vaderschapsrechten is onmogelijk, overigens. Men is vader of men is het niet.

Wanneer het kind door U verwekt is (of via kunstmatige inseminatie door een donor of een andere oplossing, waarmee de vader instemde), bent en blijft U de vader. U kan geen vaderschapsbetwisting voeren. Eventueel zou de adoptie van uw zoon de vaderschapsbanden kunnen doorknippen, maar daar dient U mee in te stemmen.

In alle andere gevallen (U bent de vader niet), kan U het vaderschap betwisten.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan kan ik afstand doen van vaderschapsrechten ?:

Namaak van ugg
      [Gesteld in Intellectuele Eigendom]
2009-11-30 17:40:40
nagemaakte uggs uit amerika
      [Gesteld in Intellectuele Eigendom]
2009-12-21 20:53:43
hoeveel Db neemt geluid af per 100 meter
      [Gesteld in Geluidsoverlast]
2011-02-15 00:51:33
aub help me
      [Gesteld in Rekenen]
2011-09-29 10:24:44
zwanger en bijstand?
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2012-03-06 15:32:30

Gemiddelde score Advocaten-Belgie: 9.0 (320x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258148
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+