Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderopvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderopvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderopvoeding

Zelf een vraag over Kinderopvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kinderopvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding:
Naam: Anoek Binnerts-Brouwer
Bedrijf: Duwtje in de rug
Reactiesnelheid: 43 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderopvoeding op jouw website?Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.

mijn zoon van 9 laat populair gedrag zien waarom?

[Gesteld op: 28-10-2015]

Toelichting:
mijn zoon maakt zich niet geliefd bij vriendjes omdat hij vind dat ie de beste is in voetbal. Hij doet zich voor alsof hij al wereldkampioen is. stoer doen om er bij te willen horen. hij mag al bij de D omdat hij te goed is voor de fjes. er is geen e team. hij is de jongste. sommige kids zijn al 12/13 jaar. is dit gedrag normaal?
hij heeftweinig keus qua vriendjes in groep 6. hij heeft een klik met maar 2 vriendjes. zij zitten niet in zijn team. hij heeft gewoon heel weinig aansluiting in d team. teamgenootjes zitten in groep 7 en 8. voetbal vind hij helemaal geweldig!!
Antwoord:

Zo rond 8, 9 jaar worden kinderen zich bewust van hun plek in een groep. "Hoor ik er bij, vinden ze me stoer genoeg, doe ik net als zij?" zijn vragen die op kunnen komen. Ook begint vanaf 9 jaar al het pre-puberen. Je kind gaat op zoek naar zijn 'sociale indentiteit'. Meisjes zijn vaak stom en in de buurt van jongens is het belangrijk te laten zien dat hij fysiek niet onderdoet aan anderen. Als je zoon goed is in voetbal, zal hij dát gebruiken om zich te meten met anderen.


Tegelijkertijd is hij nog maar 9. Wellicht heeft hij nog niet helemaal door dat zijn populaire (opschepperige?) gedrag ervoor zorgt dat anderen hem juist minder leuk vinden.


Ik ken je zoon natuurlijk niet, dus het volgende is hypothetisch. Misschien herken je dingen: Zou het kunnen zijn dat je zoon eigenlijk heel onzeker is over zichzelf? Het is nogal wat om de jongste te zijn in een team van (bijna-)pubers die hem makkelijk over het hoofd zien tijdens een wedstrijd. Zij voetballen al twee keer zo lang als hij. Ook zullen zij nog gevatter en luider zijn in het meten van hun krachten waar ik het net over had.


Juist kinderen die onzeker zijn over zichzelf, proberen dat gevoel te overschreeuwen door steeds te roepen hoe goed ze wel niet zijn. Op deze manier hoeven ze niet te laten zien hoe klein ze zich als het ware voelen. Als volwassenen zijn wij vaak geneigd om dat gedrag af te keuren. "Doe dat nou niet. zo opscheppen over jezelf" of "Nou, dat valt heus wel mee hoor, zo goed ben je nou ook weer niet" zijn opmerkingen waarmee we hopen dat het opscheppen zal stoppen. Onzekere kinderen kunnen dit ervaren als een afkeuring van henzelf als persoon. Hiermee wordt het onzekere gevoel versterkt en zal het opscheppen juist verergeren. Wanneer je als ouder het achterliggende, onzekere gevoel aanspreekt in plaats van het opscheppen. Verrassende vragen als "Wat maakt dat je dat denkt?", "Vind je het belangrijk om de beste te zijn?" en "Wat vind je ervan dat die andere jongens zoveel ouder zijn dan jij?" zorgen ervoor dat je zoon zich serieus genomen voelt en het uiteindelijk minder nodig heeft om op te scheppen. Het is hierbij wél belangrijk dat er geen oordeel zit in je vraag, maar dat die gesteld wordt vanuit nieuwsgierigheid! Ook het geven van complimenten op zijn antwoorden ("Joh, wat knap dat je dat zo ziet, daar had ik nog niet aan gedacht!") zullen goed zijn voor zijn zelfvertrouwen.


Een gesprek met de trainer/coach, waarin je uitlegt wat er speelt en dat jullie het zo jammer vinden dat hij weinig aansluiting heeft, kan ook heel helpend zijn. En misschien blijkt wel dat hij in dit team gewoon niet op zijn plek zit. Vanwege het leeftijdsverschil, of gewoon omdat de karakters teveel verschillen. Ook wanneer dat niet 1-2-3 is op te lossen, kan het al helpen als het is uitgesproken en na het seizoen gekeken wordt of er alternatieve mogelijkheden zijn.


Je schrijft dat hij een klik heeft met maar 2 vriendjes. Als dat een goede klik is en hij is tevreden, hoeft 2 niet te weinig te zijn. Sommige kinderen zijn gelukkiger met twee goede vrienden dan met een groep oppervlakkiger kinderen om ze heen. Leuk ook dat die jongens niet in zijn team zitten. Zo leert je zoon dat je met het ene kind fijn kunt voetballen en met een ander weer andere leuke dingen doet.


Wat fijn dat je zoon ondanks alles zoveel plezier heeft in voetbal! Als wereldkampioen worden zijn grote doel is, heeft hij een mooie droom om na te streven :)


Veel plezier met zoeken naar wat er achter het stoere gedrag van je zoon zit!

Beantwoord door:
Anoek Binnerts-Brouwer
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderopvoeding:
OrthopedagogiekParanormale Kinderen


Gerelateerde vragen aan mijn zoon van 9 laat populair gedrag zien waarom? :

oudst zoon bang voor puppy
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-12 11:37:47
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Wat te doen met jarloerse stiefzoon?
      [Gesteld in NLP]
2013-09-07 01:47:07
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Kinderopvoeding: 8.6 (82x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+