Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Geestelijke Gezondheid en krijg online een antwoord van de specialist in Geestelijke Gezondheid

Zelf een vraag over Geestelijke Gezondheid? Klik hier.
Meer vragen over Geestelijke Gezondheid.
De huidige beheerder van de rubriek Geestelijke Gezondheid:
Naam: Jan Duits
Bedrijf: ReŰel
Reactiesnelheid: 38 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Jan Duits vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Geestelijke GezondheidVragen over Geestelijke Gezondheid via RSS. Klik hier.
RSS over Geestelijke Gezondheid op jouw website?Vragen over Geestelijke Gezondheid op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Geestelijke GezondheidVragen over Geestelijke Gezondheid via E-mail. Klik hier.

Ik ben vaak superduf, kunt u helpen?

[Gesteld op: 12-10-2015]

Toelichting:
Hallo,

Ik een jonge van 18 jaar. Zit op voetbal en doe dit 3x in de week. Verder fiets ik elke dag naat het station en terug (2x 15 min). Hiervan zou ik niet oververmoeid moeten raken, maar de volgende klachten heb ik al 3 jaar:

- Ik ben vrijwel de hele dag moe (ook als ik 3 dagen achter elkaar 10 uur slaap).
-Ik heb een drukkende sufheid in mijn hoofd (bij mijn slaap, achter mijn ogen).
- Ik heb altijd een snotneus en als ik hem snuit komt er hoofdzakelijk bloed uit. (Ik weet niet of dit er mee te maken heeft, maar het is wel opvallend)
- Ik heb moeite om gesprekken met mensen te volgen (ik val tijdens een gesprek gewoon weg, luister nergens meer naar) ook met voetbal heb ik hier problemen mee (ik ben vaak 'afwezig')
- Mijn benen voelen zwaar aan.
- Veel dingen die tegen mij worden gezegd hoor ik wel, maar onthoud ik gewoon niet.
- wanneer ik ga staan ben ik wel eens duizelig in mij hoofd.

Soms zijn er dagen (1x in de 3 weken ongeveer) dat ik me helemaal fris voel en geen klachten heb. Maar meestal heb ik die wel en ondervind ik er veel hinder van.

Mijn vraag is nu: wat kan het zijn? Ik hoop dan niet een kort antwoord te krijgen, maar het liefst alle mogelijkheden. Dit omdat ik van plan ben naar de huisarts te gaan hiermee, maar deze nogal ongeinteresseerd is.

Heel erg bedankt!
Antwoord:

 


Hallo, onderstaand een opsomming van mogelijkheden ibm jouw klachten:


Als je iets tegen je vermoeidheid wilt doen, is het belangrijk om te weten waarom je zo moe bent. Veertien oorzaken van vermoeidheid en een aantal oplossingen.


1. Te weinig slaap Het klinkt als een open deur, maar misschien slaap je wel gewoon te weinig. Dat je elke nacht minstens acht uur onder zeil moet zijn, is een fabeltje. Iedereen heeft een andere slaapbehoefte: de een is na zes uur al uitgerust, de ander kan wel negen uur slaap gebruiken. Die acht uur gaat op voor ongeveer tweederde van de mensen. Slaap je minder dan je nodig hebt, dan merk je dat overdag. Je voelt je moe en krijgt moeite om je te concentreren. advertorial Sleepzz Magnesium - Fit en uitgerust wakker worden - Geeft energie bij vermoeidheid - Bevordert een ontspannen slaap Meer informatie Zet slapen eens wat hoger op je prioriteitenlijstje. Ga op een vast tijdstip naar bed en ga er ook op een vast tijdstip weer uit. Verban laptops, telefoons en de televisie uit je slaapkamer, want in een donkere ruimte slaap je beter.


2. Te weinig brandstof Je lichaam heeft voldoende brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. Eet je te weinig of krijg je onvoldoende voedingsstoffen binnen, dan word je er niet fitter op. Een gezond voedingspatroon is dus belangrijk. Sla je ontbijt niet over, eet voldoende eiwitten en koolhydraten en neem gezonde tussendoortjes om je energie op peil te houden.


3. Bloedarmoede In rode bloedcellen zit hemoglobine. Dit heb je nodig om zuurstof door je lichaam te vervoeren. Zitten er te weinig rode bloedcellen in je bloed of werken ze niet goed, dan spreken we van bloedarmoede. Omdat er minder zuurstof vervoert wordt, kun je klachten krijgen als vermoeidheid, je slap voelen en duizeligheid. IJzergebrek is een bekende oorzaak van bloedarmoede, maar er zijn er veel meer. Bijvoorbeeld bloedverlies, aandoeningen die de aanmaak van rode bloedcellen tegenwerken en een verhoogde afbraak van rode bloedcellen. De behandeling van bloedarmoede is dan ook afhankelijk van de oorzaak.


4. Depressie Depressie is niet alleen een psychische aandoening, het draagt ook bij aan allerlei lichamelijke problemen. Vermoeidheid, hoofdpijn en een verminderde eetlust horen daar bijvoorbeeld bij. Voel je je een paar weken lang somber en vermoeid, dan kamp je misschien met een depressie. Soms waaien depressieve klachten vanzelf over. Blijf je er last van houden, dan is psychologische hulp, medicatie of een combinatie van beide de volgende stap.


5. Trage schildklier Je schildklier regelt je stofwisseling door hormonen aan te maken. Werkt hij te traag en produceert hij dus te weinig hormonen, dan heet dat hypothyreoïdie. Een trage schildklier zorgt ervoor dat je snel moe bent en je sloom voelt. Ook kun je het koud hebben en aankomen. Bloedonderzoek kan uitwijzen of je een trage schildklier hebt. Medicijnen kunnen het tekort aan schildklierhormonen aanvullen.


6. Cafeïne Een kopje koffie houd je wakker en alert, maar van een overdosis cafeïne worden sommige koffieleuten juist moe. Stop niet ineens met koffiedrinken, want dan krijg je ontwenningsverschijnselen. Bouw je cafeïne-inname af door langzamerhand je koffie-, thee-, chocola- en colagebruik te minderen.


7. Urineweginfectie Als je een keer een urineweginfectie gehad hebt, herken je de symptomen meteen. Je moet vaak plassen en dat gaat gepaard met een branderig gevoel. Toch kondigt een urineweginfectie zich niet altijd zo duidelijk aan. Soms is vermoeidheid het enige verschijnsel. Een urinetest toont aan of je een urineweginfectie hebt. Voor zo'n ontsteking krijg je antibiotica.


8. Diabetes Diabetici hebben een te hoog bloedsuikergehalte in hun bloed. De suikers worden niet in de cellen omgezet in energie, maar blijven in het bloed zitten. Hierdoor komt je lichaam zonder energie te zitten. Een andere leefstijl, zoals een dieet en meer bewegen, kan helpen bij diabetes type 2. Heb je diabetes type 1, dan moet je insuline spuiten.


9. Uitdroging Vermoeidheid kan ook een teken zijn dat je bent uitgedroogd. Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om goed te werken en jezelf af te koelen. Wacht niet tot je dorst krijgt, maar drink de hele dag door. Zo’n 1,5 liter per dag drinken is voldoende.


10. Hartproblemen Voel je je tijdens je dagelijks bezigheden snel moe, dan kan dat erop wijzen dat je hart niet goed werkt. Gaan dingen die je voorheen nog gemakkelijk kon ineens moeizaam, dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan.


11. Voedselallergie Er zijn artsen die denken dat voedselallergieën je slaperig maken. Mocht je net na het eten een dipje krijgen, dan heb je misschien een milde vorm van voedselintolerantie. Probeer telkens één voedingsmiddel weg te laten om erachter te komen welk product je moe maakt. Een arts kan ook testen of je ergens allergisch voor bent.


 

 
Reactie vraagsteller:
Kunnen al deze oorzaken ook langer dan een jaar aanhouden zonder vanzelf over te gaan of te verergeren?

Ik heb op internet gelezen dat mijn klachten ook kunnen wijzen op een vorm van ADD, is zo iets mogelijk?

 
Antwoord Beheerder:

Hallo, je ziet dat er veel mogelijkheden zijn. ADD is ook mogelijk. Ik vraag me af of je jouw zorgen met anderen deelt? Hoe ga je met dit soort vragen over jezelf om en andere dingen die je misschien meer bezig houden dan je zou willen? Zijn er wellicht andere dingen waar je last van hebt, zorgen over je situatie of dingen die je eerder zijn overkomen? Mensen die veel van hun zorgen binnen houden of onderdrukken kunnen ook last krijgen van allerlei lichamelijke klachten. Als je wilt antwoorden open even een nieuwe vraag of mail naar janduits@reeel.nl


groet Jan

Beantwoord door:
Jan Duits
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Geestelijke Gezondheid:
Counselling
Hoogsensitief Persoon
Hulpverlening
Kind & Jongeren
Psychiatrie
Psychologie
Psychotherapie
Stoornissen
Trauma
Gerelateerde vragen aan Ik ben vaak superduf, kunt u helpen?:

Hoe kom je tot t punt jezelf t leven te nemen?
      [Gesteld in Zelfdoding]
2007-05-29 15:52:57
Waar blijft je overlevingsinstinct ?
      [Gesteld in Zelfdoding]
2008-01-15 16:55:11
Gevoelig voor gedachten stemming emoties.
      [Gesteld in Bach Bloesem Remedies]
2008-06-30 09:58:55
Hoe ga ik het beste om met mijn partner ?
      [Gesteld in Syndroom van Asperger]
2008-11-08 15:04:38
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09

Gemiddelde score Geestelijke Gezondheid: 9.3 (120x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+