Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Vastgoed » Makelaars » Bedrijfsruimten
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsruimten en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsruimten

Zelf een vraag over Bedrijfsruimten? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsruimten.

Beheerder worden?

De rubriek Bedrijfsruimten heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Bedrijfsruimten Klik hier.

RSS over BedrijfsruimtenVragen over Bedrijfsruimten via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsruimten op jouw website?Vragen over Bedrijfsruimten op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsruimtenVragen over Bedrijfsruimten via E-mail. Klik hier.

Is artikel 7:271 5a van toepassing of 1 jaar opzeg

[Gesteld op: 25-09-2015]

Toelichting:
Als fysiotherapeut huur ik al 10 jaar een bedrijfsruimte.\
De (ongetekende) huurovereenkomst wordt telkens met 1 jaar verlengd. Ik wil de huur opzeggen met een termijn van 3 maanden. In de huurovereenkomst staat dat dit een jaar moet zijn en de verhuurder wil mij daar aanhouden.
Kan ik mij beroepen op art. 7:271 5a
Antwoord:

7:271 5a valt in afdeling 5 van boek 7 en dat behandelt woonruimte. U huurovereenkomst zal een ROZ contract 7:230a zijn en die kent alleen ontruimingsbescherming. Verder geldt altijd tussen huurder en verhuurder: afspraak is afspraak. Dus alles wat in de huurovereenkomst staat is afgesproken en daar moeten beide partijen zich aan houden.


Wat betreft de status van uw ongetekende huurovereenkomst. in zijn algemeenheid geldt dat het verhuren van bedrijfsruimte vormvrij is. Een getekende huurovereenkomst is derhalve niet noodzakelijk.


Ik weet niet hoe lang de eerste huurperiode was en of u uw huurpeningen wellicht per 3 maanden betaalt, maar omdat de huurperiode steeds voor een jaar wordt verlengd en u eigenlijk een opzegtemijn van 1 jaar heeft afgesproken, denk ik dat u weining kans heeft om de huur eerder dan 1 jaar te kunnen beeindigen. Een beroep doen op het genoemde artikel is niet mogelijk.


U zou kunnen bluffen: u koppelt uw opzegtemijn aan uw betalingsgedrag. Dan geeft u bij verhuurder aan dat er geen getekende huurovereenkomst is en dat u nu drie maanden opzegtermijn heeft omdat u ook per 3 maanden betaalt (als dat zo is!). Wellicht 6 maanden?


Andere optie is om samen met verhuurder naar een afspraak van wederzijds goedbevinden te kijken. ik hoop niet dat uw praktijk slecht loopt maar indien er te weinig inkomsten zijn en u kunt het niet meer betalen, kan verhuurder zelf ook beter uitkijken naar een nieuwe huurder. U huurt totdat er een nieuwe hurder gevonden is. Zodra deze er is, wordt u van uw verplichtingen ontheven.


Andere mogelijkheid is indeplaatsstelling.


 

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor uw vlugge en duidelijke antwoord. Ik betaal al 10 jaar maandelijks huur. Een gedeelte van de ruimte heeft woonbestemming maar wordt gedoogd door de gemeente als bedrijfsruimte op naam van de verhuurder. Als verhuurder besluit om deze ruimte te verkopen vervalt de gedoging en moet ik mijn praktijk verhuizen. Nu ik kans heb om van deze situatie weg te komen eist verhuurder toch een jaar huuropzegtermijn bij een huuroverkomst van telkens een jaar verlenging. Ik hoopte dat deze twee gegevens genoeg zijn om een opzegtermijn mijnerzijds van 3 maanden billijk te zijn. Verhuurder is ondernemer die in haar eis een jaar huur krijgt terwijl ik een kans heb om te ontsnappen naar een andere 2x grotere en 2x goedkopere locatie en af ben van het zwaard van Damocles dat zij ieder moment kan besluiten om het pand te verkopen en mijn praktijk dwingt te verhuizen. Gaarne nogmaals uw visie als ik vragen mag. Vrgr vincent wijburg
 
Antwoord Beheerder:

Ik ben van mening dat nog steeds hetgeen geldt dat u in de huurovereenkomst hebt afgesproken. Wat men afspreekt, dat geldt.


Enige is dat de huurovereenkomst niet getekend, ik denk dat u daar niets mee kunt. Heeft u verhuurder hier al op gewezen? En wat was diens reactie?


Vaak is het bij dergelijke geschillen zo dat een rechter uitspraak hierover moet doen. De vraag is of er een huurovereenkomst tot stand is gekomen, in mijn optiek is dat zo. En wat betreft huuropzeggingstermijn bij een ongetekend contract, bij onduidelijke afspraken, wordt deze geacht een jaar te zijn (of wellicht de betalingstermijn) maar uw huurovereenkomst is al gedurende 10 jaar steeds voor 1 jaar verlengd dus ik ben bang dat u aan 1 jaar vast zit.


U zit echter met verhuurder niet op 1 lijn met hetgeen redelijk en billijk is, daar zal een rechter dan uitspraak over moeten doen.  


Wat u nu nog kunt doen is nogmaals proberen bij verhuurder tot een akkoord te komen: in de plaatstselling, onderhuur, ontbinding overeenkomst bij vinden nieuwe huurder.


Of aangeven bij verhuurder dat er geen contract getekend is en u per maand betaalt en dat u derhalve een opzegtermijn van 1 maand heeft. Formele brief sturen en kijken hoe verhuurder hier op reageert. Gewoon proberen dus.


Als u nog vragen heeft, mag u het onderwerp altijd weer opnieuw aanmaken in deze rubriek.


 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Is artikel 7:271 5a van toepassing of 1 jaar opzeg:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Status topsportrt
      [Gesteld in Sportrecht]
2010-04-26 15:37:55
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
hulpverlener haakt af
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-30 11:14:07

Gemiddelde score Bedrijfsruimten: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+