Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Management » Interim Management » Wet Werk En Bijstand
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Wet Werk en Bijstand en krijg online een antwoord van de specialist in Wet Werk en Bijstand

Zelf een vraag over Wet Werk en Bijstand? Klik hier.
Meer vragen over Wet Werk en Bijstand.
De huidige beheerder van de rubriek Wet Werk en Bijstand:
Naam: Legal2People
Bedrijf: Legal2people
Reactiesnelheid: 14 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Legal2People vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via RSS. Klik hier.
RSS over Wet Werk en Bijstand op jouw website?Vragen over Wet Werk en Bijstand op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via E-mail. Klik hier.

Partnertoeslag DUO afgeschaft per 1 januari '16

[Gesteld op: 09-09-2015]

Toelichting:
Geachte adviseur,

Kort eerst een situatieschets. Wij zijn twee studenten aan de universiteit met een kind van 1 jaar out. Ik ben Nederlander, mijn vriendin is een EU-burger (met de nationaliteit van een andere lidstaat dus). Zij woont sinds 1,5 jaar in Nederland, samen met mij. Naast mijn studie is het voor mij niet mogelijk te werken, aangezien mijn werkdagen/stagedagen (onbetaald) al van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zijn.

Met de komst van het nieuwe studiefinancieringsstelsel wordt per 1 januari de partnertoeslag van de DUO afgeschaft. Deze partnertoeslag hebben wij aangezien wij een kind hebben en mijn partner geen recht heeft op studiefinanciering (immers EU-burger en zij werkt niet). De DUO verwijst ons met de vragen die wij hebben over de partnertoeslag per 1 januari door naar de gemeente, aangezien zij deze regeling op zich gaan nemen. De gemeente Groningen kon ons echter geen duidelijkheid verschaffen en is niet bekend met de nieuwe regelingen.

Graag horen wij dan nu ook wat onze rechten (en plichten) zijn vanaf 1 januari 2016, om toch nog ergens wat geld van te krijgen.

Ik val onder het oude studiefinancieringsstelsel en ons inkomen is op dit moment dan ook: basisbeurs + maximaal aanvullende beurs+ lening + collegegeldkrediet + partnertoeslag.

Zelf hebben we de boeken er ook eens op nageslagen en hebben wij geen idee wat er moet gebeuren. Vragen die wij hebben zijn bijvoorbeeld:
- Kunnen wij/kan ik (als Nederlander) aanvullende bijstand aanvragen, waarbij het inkomen aangevuld wordt tot minimumniveau?
- Kan mijn partner als EU-burger aanvullende bijstand aanvragen?
- Moet mijn partner naast haar studie gaan werken om aanvullende bijstand aan te kunnen vragen (in verband met verblijfsrechten)?
- Als zij dan zou moeten gaan werken, heeft ze dan recht op de nieuwe studiefinancieringswet (leningen) als zij 52 uur werkt per maand?

Al met al veel onzekerheden die hier spelen voor januari 2016. Helaas kon de gemeente ons niet vriendelijk te woord staan, vandaar de vraag om hulp aan u.

Met vriendelijke groet
Antwoord:

Beste vraagsteller,


Bedankt voor uw vraag. Per 1 januari 2016 is inderdaad verandering op komst. Omdat wij hierover ook nog niet eerder hadden gehoord hebben wij onze informatie van Internet moeten halen.


Wij lazen o.a:http://financieel.infonu.nl/geld/108933-toeslagen-op-basisbeurs-2014-en-2015-voorwaard en-en-hoogte.html


Partnertoeslag 2015 en 2016


Het kabinet wil voor 2015 een aantal vereenvoudigingen doorvoeren. Dat geldt voor de kindregelingen maar ook de partnertoeslag studiefinanciering. Voorgesteld wordt om de partnertoeslag af te schaffen en dit budget over te hevelen naar Sociale Zaken. Dit zou bij de invoering van het nieuwe leenstelsel per 1 september 2015 gebeuren, maar is uitgesteld naar 1 januari 2016. Er wordt gekeken naar het gezamenlijke inkomen om te zien of toch nog reden is om vanuit de gemeentelijke bijstand een toeslag toe te kennen.


Reeds in 2012 is hierover een wetsvoorstel gemaakt:


https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33145-3.html


Niemand zal onder het niveau van de bijstand uitkomen. Hoe het afschaffen van de partnertoeslag voor de verschillende groepen in financieel opzicht precies uitpakt, is afhankelijk van de situatie van de studerende en diens partner. Voor de bijstand gelden arbeids- en re-integratieverplichtingen. De gemeente kan in individuele gevallen om dringende redenen tijdelijk ontheffing verlenen om hieraan te voldoen. De zorgtaak voor een jong kind kan aanleiding geven tot het verlenen van zo’n ontheffing. Voor deze groep zal het afschaffen van de partnertoeslag dus neutraal uitpakken.


http://njb.nl/Uploads/2013/10/tk1213_33680_3.pdf


Het afschaffen van de partnertoeslag zal naar verwachting per saldo geen gevolgen hebben voor de administratieve lastendruk. De studerende zelf hoeft geen aanvraag meer in te dienen bij DUO, maar de partner zal zich moeten wenden tot de gemeente voor een (hogere) bijstandsuitkering.


Dit laatste zou betekenen dat er vanuit de gemeente inderdaad een aanvulling zou moeten komen. In hoeverre EU burgers hier aanspraak op kunnen maken is weer een andere tweede vraag die u terecht stelt. Eu burgers hebben in principe ook recht op bijstand maar ook hier zitten beperkingen aan.


Wij denken echter dat omdat u samenwoont de gemeente u samen zal moeten compenseren en dus aanvullende bijstand zal moeten verstrekken.


Hoe dit echter in de praktijk zal uitpakken is afwachten. Wij denken dat het verstandig is 4 weken voor 1 januari 2016 bijstand aan te vragen mocht u beiden inkomen onder bijstandsniveau liggen.


Mochten wij meer informatie vinden dan zullen wij u die toezenden.


Wellicht is het handig om ons een email te sturen met uw gegevens zodat wij via de mail kunnen corresponderen.


Met vriendelijke groeten,


mevrouw mr. L. Orie
de heer mr. M.L.M. Klinkhamer 


Facebook: https://www.facebook.com/Legal2People
Telefoon: 070 - 891 54 44
Fax: 070 - 891 54 43
Internet: www.Legal2People.nl 
Adres:

Koninginnegracht 19 
2514 AB Den Haag

 


 


 


Alle adviezen zijn vrijblijvend en enkel gebaseerd op de (vaak summiere) casusposities die in de vraag worden weergegeven. Deze adviezen zijn dan ook enkel als richtinggevend bedoeld en kunnen geen volwaardig juridisch advies vervangen. Als juridisch adviesbureau zijn wij niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen van het handelen naar aanleiding van dit advies


 


 

Beantwoord door:
Legal2People
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Partnertoeslag DUO afgeschaft per 1 januari '16:

Erfdienstbaarheid bij verkoop
      [Gesteld in Notaris-Gelderland]
2009-07-15 13:16:56
Mvr H.Barelds Stadskanaal
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2010-02-02 14:18:16
mijn oude werkgever betaald nog salaris
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2010-02-23 11:54:13
hoe hoeg is mijn bijstands uitkering ik woon met
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2013-05-23 13:58:29
intrekken verkoop kitten na mondelinge afspraak
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2017-08-26 20:13:37

Gemiddelde score Wet Werk en Bijstand: 8.7 (4703x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+