Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Van VOF naar BV's

[Gesteld op: 01-09-2015]

Toelichting:
Geachte heer,

Ik heb samen met mijn man een VOF. Ons bedrijf heeft 3 winkel in detailhandel op 3 verschillende plaatsten. Daarnaast hebben wij 6 parttime medewerkers in dienst. Om het risico van de huurcontracten en loondoorbetalingen van onze medewerkers te beperken in geval dat het niet meer goed zou gaan met een van onze winkels, denken wij om van elke winkel een BV te maken. Daarnaast willen wij een beheer BV oprichten die eigenaar is van alle andere BVs. Wat denkt u is dit een goed plan. Lopen wij in dit geval minder risico’s wat betreft de huurcontracten en doorbetaling van het personeel. Of dit is een duur plan?
Moeten wij de VOF helemaal stopzetten of is er een andere mogelijkheid om op een andere manier VOF om te zetten in meerdere BV’s. In de winkels hebben wij alleen maar voorraad verkoopartikelen als waarde/activa. Verder hebben wij niet zo veel geïnvesteerd in deze winkels.
Hoe doen wij met de bestaande huurcontracten want deze zijn allemaal aangegaan met VOF maar wij gaan van elke winkel een BV maken.
Kan de beheer BV een vergoeding vragen bij de bv ’s om onze loon en andere kosten te betalen.
Is het verstandig om het personeel per BV in dienst te nemen. Of een bv oprichten puur voor personeel.
Is het verstand om dit per 1-1-2016 te doen?

Alvast bedankt,

Noorjan
Antwoord:

Het plan met de B.V.'s is uitstekend, en het verbaast mij dat u dit niet al lang heeft uitgevoerd. Met de huidige VOF loopt u namelijk enorm veel risico, en u mag van geluk spreken dat het niet al fout is gegaan. Een groot probleem bij de VOF is namelijk dat de vennoten in prive hoofdelijk aansprakelijk zijn voor alle schulden van de onderneming. Als het slecht gaat met een winkel moeten de tekorten worden aangevuld met geld van prive of van een andere winkel. En als dat niet meer gaat, dan dreigt een faillissement van alle winkels + prive. Kortom: 1 slecht lopende zaak kan alles meetrekken bij een VOF.
Een probleem bij winkels is dat de huurcontracten meestal voor 5 jaar worden afgesloten, en dat je daar ook niet tussentijds kan opzeggen. Dus ook als het slecht gaat moet de huur door worden betaald.


De constructie met de B.V.'s zou ik daarom hebben aangeraden toen de 2e winkel in beeld kwam. Het beperkt de aansprakelijkheid t.a.v. de huur en de loonverplichtingen. U kunt dit alsnog doen door de VOF in te brengen in een nieuw op te richten holding. Vervolgens laat u de holding 3 werk-B.V.'s oprichten waarbij de winkels worden ingebracht. Dit kunt u niet zelf doen, hier heeft u hulp bij nodig van een ervaren boekhouder/accountant die de juiste cijfers opstelt, en de constructie met de notaris regelt. De notaris moet de B.V.'s oprichten, maar heeft dus eerst cijfers nodig om te kunnen beschrijven wat er wordt ingebracht.
Als dit is geregeld kan vervolgens de VOF worden opgeheven, door uitschrijving bij de KvK. Dan zit u nog wel met de contracten. Deze moet u allen op de juiste naam laten zetten. Bij de verhuurder moet u vragen om indeplaattsstelling. Dat betekent dat het contract wordt voortgezet op een andere naam. En met het personeel moeten nieuwe arbeidscontracten worden opgesteld.


Ik zou zeker het personeel per BV in dienst nemen. Op die manier kunt u, als u besluit een winkel te sluiten, eenvoudig afscheid nemen van het personeel.  
En wat de datum betreft: hoe eerder, hoe beter, vanwege het risico dat u loopt. Maar er valt nog wel het een en ander te regelen, en dat kost tijd. U bent dan al snel een paar maanden verder.
Als u nog geen accountant heeft raad ik u aan om te beginnen met er een in te huren, zodat deze met u een strijdplan kan opzetten. Als u dat moelijk vind kunt u ook eerst naar de notaris om uw plannen te bespreken. Wellicht weet hij een goede accountant die u hiermee kan helpen.

 
Reactie vraagsteller:
Geachte heer,
Bedankt voor uw helder antwoord en deskundig uitleg. De laatste vraag was, komen wij als eigenaren in dienst bij de holding of bij een werk bv. Welke variant is beter? Als wij in dienst komen bij de holding, hoe moet de holding ons betalen. Kan de holding een vergoeding vragen bij de winkel BV's om ons salaris te betalen. Moet de holding over deze vergoeding belasting(btw) betalen. Graag uw reactie.

Alvast bedankt,

Noorjan
 
Antwoord Beheerder:

Het is het makkelijkst als de eigenaren in loondienst bij de holding komen. Dan kan de holding vervolgens facturen sturen aan de werk-B.V.'s voor de managementvergoeding. De hoogte van deze managementvergoeding moet dan zo worden bepaald dat er na aftrek van de loonkosten etc. nog een beetje winst overblijft, dus loonkosten + opslag.
In principe moet er bij het factureren van de managementvergoeding altijd BTW worden berekend. De werk-B.V.'s kunnen deze BTW aftrekken, en de holding moet deze BTW afdragen.


Eventueel kan er bij de belastingdienst ook een verzoek worden ingediend voor een fiscale eenheid voor de BTW. Dat betekent dat alle B.V.'s onder 1 BTW-aangifte zouden vallen, en dan hoeft er geen BTW onderling te worden berekend. Maar omdat dan alle B.V.'s aansprakelijk zijn voor betaling van de belastingschuld zou ik dit niet aanraden

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Van VOF naar BV's:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Verjaring 20 of 30 jaar ????
      [Gesteld in Tuin]
2008-12-01 20:19:05
Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
hoe krijg ik dunne benen en een patte buik ?
      [Gesteld in Kickboksen]
2009-06-25 17:35:32
hond plast & poept soms in de zetel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2013-08-22 10:27:02

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+