Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Religie & Spiritualiteit » Hindoeisme
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hindoeisme en krijg online een antwoord van de specialist in Hindoeisme

Zelf een vraag over Hindoeisme? Klik hier.
Meer vragen over Hindoeisme.
De huidige beheerder van de rubriek Hindoeisme:
Naam: Ranjita
Bedrijf: Hindoedharma.nl
Reactiesnelheid: 7 uur
Waardering: 7.1 (van max. 10)
Meer informatie over Ranjita vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HindoeismeVragen over Hindoeisme via RSS. Klik hier.
RSS over Hindoeisme op jouw website?Vragen over Hindoeisme op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HindoeismeVragen over Hindoeisme via E-mail. Klik hier.

Is re´ncarneren in een koe (on)gunstig?

[Gesteld op: 27-08-2015]

Toelichting:
Ik heb altijd begrepen dat re´ncarneren in een dier ongunstig is, dat wil zeggen, een stap terug. Hoe kan het dan dat een koe als heilig beschouwd wordt? Is re´ncarneren in een koe dan niet zo ongunstig?
Antwoord:

Volgens het hindoeïsme is ieder levend wezen (mens, dier, plant...) in essentie goddelijk. Echter is volgens de hindoegeschriften alleen de mens in staat om tot ultieme verlossing te komen. In dat opzicht is het "een stap verder".


De koe wordt als "heilig" beschouwd om de volgende redenen:


Vooral in het oude India was de koe essentieel voor voorziening in primaire levensbehoeften. Ook in de hindoegeschriften staat de positie van de koe hoog aangeschreven, namelijk als meest zuivere wezen in de drie werelden en hemels wezen dat in nog hogere werelden verblijft dan de Godheden. Het Hindiwoord voor koe (gau) is ook afgeleid van go, wat Veda (kennis) betekent. Om deze reden is een koe "heilig". De koe symboliseert als het ware het Goddelijke en goddelijke kennis.

 
Reactie vraagsteller:
Hoi, bedankt maar ik word niet veel wijzer met dit antwoord. ;-) Ik weet dat de koe heilig is in India, maar is het voor iemand uit een heel lage kaste misschien gunstig om in een heilige koe te re´ncarneren? Voor die persoon is dat een betere positie dan een lage of geen kaste. Maar re´ncarneren in een dier is toch altijd ongunstiger dan re´ncarneren in een mens? Dus hoe kan het dan zijn dat re´ncarneren in een dier in feite een stap terug is, maar dat het voor een paria toch een stap vooruit zou kunnen zijn.
 
Antwoord Beheerder:

Ik begrijp je vraag, maar denk dat je een verkeerd beeld hebt van het hindoeïsme. Het klopt dat er in de praktijk vaak wordt gesproken van een discriminatie in kaste, geslacht, leeftijd, levensvorm et cetera. Hierin wordt door onwetenden een strenge hiërarchie gehanteerd. Een braahmana zou hoger zijn dan een shudra, een mens hoger dan een dier, een man hoger dan een vrouw, een oudere hoger dan een jongere... Echter, volgens de oorspronkelijke hindoeleer is er geen sprake van hiërarchie maar juist gelijkheid. We horen dan ook niet te discrimineren en dienen we een ieder met gelijkgezinde blik te zien.


In het westen wordt vaak in naam van het hindoeïsme beweerd dat je door slechte karma zult incarneren als dier omdat dieren lagere levensvormen zouden zijn, maar hiervoor heb ik geen concrete onderbouwing gevonden in de hindoegeschriften. Sterker nog, de hindoegeschriften hebben het meerdere malen over zeer kwaadaardige mensen die gewoon weer op aarde zijn geboren als mensen. Of je op aarde terugkomt of in een andere zijnswereld* is afhankelijk van je karma uit vorige levens en dit leven. De natuurwetten bepalen hoe die karma zich tot elkaar verhouden en wat voor levensvorm je krijgt en hoe je levensloop er globaal uit zal zien. Of een bestaan "gunstig" is of niet, hangt dus ook af van de karma en de levensloop die daaruit voorkomt.


Je kunt dan ook niet per definitie stellen dat een bepaalde levensvorm gunstiger is dan een andere levensvorm. Je kunt bijvoorbeeld als koe worden herboren maar je hele leven als slaaf van de melkproductie leven onder erbarmerlijke omstandigheden. Dan kun je "heilig" zijn maar lijd je je hele leven lang, tot je in het slachthuis belandt en uiteindelijk als vlees in de supermarkt terechtkomt. Je kunt ook als koe in India worden geboren die bij een mandir leeft en met alle liefde wordt verzorgd en vereerd. Dat is een groot verschil. Je kunt dan ook niet per definitie zeggen of een leven als koe gunstiger is dan een leven als mens.


Uiteraard dienen hindoes de koe te respecteren en hoog te waarderen, maar niet vanwege het lichaam maar vooral vanwege de hindoeleer en mythologie die ons uitleggen waar de koe symbool voor staat (goddelijkheid/kennis). Een koe puur als levensvorm is dus niet hoger dan een mens. Het enige verschil is dat een dier - en dus ook een koe - geen bewuste activiteiten kan verrichten om tot moksha (ultieme verlossing) te komen. Daarom zou je kunnen stellen dat een wedergeboorte als dier qua spirituele ontwikkeling een stap terug is. Een paria bestaat volgens het hindoeïsme niet en volgens het hindoeïsme kan en mag ieder mens zich ontwikkelen tot een hoger niveau van goddelijk bewustzijn. Een shudra kan zich tot braahmana ontwikkelen en een braahmana ook tot shudra, als zijn karma en persoonlijkheid daar beter bij passen.


*Volgens het hindoeïsme zijn er veertien zijnswerelden: 7 goddelijke en 7 demonische. De aarde is de laagste goddelijke wereld, waaronder de zeven onderwerelden zich bevinden. Volgens het hindoeïsme kan een persoon reïncarneren in de 8,4 miljoen levensvormen die er volgens het hindoeïsme zijn.


Het is wat veel informatie, maar ik hoop hiermee een duidelijker antwoord te hebben gegeven op je vraag. Als je nog meer vragen hebt of iets onduidelijk is, reageer gerust!

Beantwoord door:
Ranjita
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Hindoeisme:
Advaita VedantaAyurvedaYoga


Gerelateerde vragen aan Is re´ncarneren in een koe (on)gunstig?:

Hoe werkt voodoo?
      [Gesteld in Esoterisch & Occult]
2008-05-14 14:46:46
Aanvang uitkeringen in stamrecht BV
      [Gesteld in FinanciŰn]
2009-06-17 09:25:38
wie is aansprakelijk voor legitimaire vordering
      [Gesteld in Erfrecht]
2009-09-09 17:22:45
Onterechte schenking of toch niet?
      [Gesteld in Jurist-Zeeland]
2009-10-31 19:15:25
Hebben erfgenamen recht op uitkering Koersplan?
      [Gesteld in Erfrecht]
2013-06-23 15:50:40

Gemiddelde score Hindoeisme: 7.1 (62x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+