Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Administratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Administratie en krijg online een antwoord van de specialist in Administratie

Zelf een vraag over Administratie? Klik hier.
Meer vragen over Administratie.
De huidige beheerder van de rubriek Administratie:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AdministratieVragen over Administratie via RSS. Klik hier.
RSS over Administratie op jouw website?Vragen over Administratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AdministratieVragen over Administratie via E-mail. Klik hier.

Aangifte inkomstenbelasting 2014

[Gesteld op: 26-08-2015]

Toelichting:
Hallo allemaal,

In 2014 ben ik begonnen als zzp’er. Ik heb netjes een ondernemersrekening geopend en zelf mijn boekhouding gedaan. Een vrij eenvoudige boekhouding. Voor de IB 2014 ( moet voor 01-09 ingediend zijn) heb ik 2 vragen:

1) Zoals ik al aangaf heb ik een ondernemersrekening geopend. Voor mijn administratie heb ik geprobeerd alleen deze te gebruiken. Helaas is dit niet gelukt. Ik heb vaak wat betaald via mijn privérekening. Hoe kijkt de belastingdienst hiernaar? Moet ik ook alle inkomsten kunnen verantwoorden? Zo hebben mijn ouders ook af en toe wat gestort op mijn zakelijke rekening. Hoe boek ik dit weg. Ik neem aan dat ik hier geen inkomstenbelasting over hoef te betalen?

2) Ik heb een vraag over de aftrekpost partner alimentatie omdat mijn ex in ons huis woont.
Ik ben nog voor 50% eigenaar van deze woning. We zijn langer dan 2 jaar uit elkaar.

Nu las ik net dat mijn woningschuld, 50% van de hypotheekschuld naar box 3 gaat. Ook gaat 50% van de WOZ waarde naar box 3. Ik hoef in box 1 geen 50% eigenwoningforfait meer aan te geven, maar kan nog wel een aftrekpost van 50% van dit eigenwoningforfait aftrekken als partner alimentatie.

De vraag is klopt dit en zijn hier nog bepaalde voorwaarden aan verbonden zoals een
convenant als bewijs?

Daarnaast hoe weet ik wat het eigenwoningforfait is? Normaal gesproken rekent het programma dit zelf uit. Maar omdat ik niks meer hoef in te vullen bij box 1 moet het nu handmatig.

Kan iemand mij helpen?

Thanks!!
Antwoord:

Het is niet verplicht om een zakelijke bankrekening te openen, maar het is vaak wel handig voor de administratie. Iedere ondernemer loopt er wel tegenaan dat er soms ook zakelijke uitgaven worden gedaan vanaf de prive-rekening. Omgekeerd kan ook, dat er prive-uitgaven vanaf de zakelijke bankrekening wordne gedaan. Dat is voor de Belastingdienst geen enkel probleem. Het is niet van belang HOE er is betaald, als maar wel kan worden aangetoond DAT er is betaald.
Kortom: alle zakelijke kosten zijn aftrekbaar, ook die via de prive-rekening zijn betaald.


De zakelijke bankrekening wordt in de administratie van de onderneing opgenomen, en dat betekent ook dat alle mutaties van deze rekening in de administratie moeten worden verantwoord. Maar niet alles is zakelijk. Als je geld nodig hebt om van te leven boek je dat over van de zakelijke rekening naar de prive-rekening. Deze uitgave is uiteraard niet aftrekbaar van de winst. Dit is een prive-opname, en die breng je in de balans direct in mindering op het ondernemingsvemrogen. Anderzijds kan het ook zijn dat er juist geld in de onderneming wordt gestort. Dit is uiteraard geen opbrengst, en hier is geen belasting over verschuldigd. Dit moet dan direct in de balans bij het ondernemingsvermogen worden opgeboekt.


Het moeilijkste waar ondernemers mee zitten die zelf de belastingaangifte invullen is het invullen van de balans en de winst- en verliesrekening. De berekende winst moet wordne toegevoegd aan het ondernemingsvermogen in de balans, en als de balans dan juist is ingevuld moet het totaal van de bezittingen gelijk zijn aan het totaal van ondernemingsvermogen en schulden. Als dit niet klopt is de aangifte niet correct. Dat geeft dus vaak wat zoekwerk voor diegene voor wie dit nieuw is.


Over de alimentatie, in het kort:
Omdat u de woning heeft verlaten is dit geen "eigen woning" meer voor u, en zou de betaalde rente per direct niet meer aftrekbaar zijn. Gelukkig heeft men voor dit soort gevallen de "scheidingsregeling" bedacht als gevolg waarvan u de betaalde rente nog maximaal 2 jaar kan aftrekken. Daarna moet u uw aandeel in de woning en de hypotheekschuld opgeven in Box 3. Dat is voor u nadelig, omdat u de rente niet meer kan aftrekken. Maar u hoeft inderdaad in Box 1 ook geen eigenwoningforfait meer aan te geven.
In Box 3 geeft u niet het eigenwoningforfait aan, maar 50 % van de WOZ-waarde van de woning. Als u daar geen informatie over heeft kunt u die uiteraard bij de gemeente opvragen, of bij uw ex. U bent mede-eigenaar, en heeft daar recht op.


Meer informatie hierover kunt u o.a. lezen op http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/bi jzondere_situaties/u_gaat_uit_elkaar_en_hebt_een_eigen_woning/eigendom_woning_en_aandeel_in_eigenwoningschuld


 

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Administratie:
LoonadministratiePersoneelsadministratieSalarisadministratie


Gerelateerde vragen aan Aangifte inkomstenbelasting 2014:

uitbetaling salaris veranderd
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Gelderland]
2014-09-12 11:30:54
De FOR deel 2
      [Gesteld in Administratie]
2015-03-20 21:05:28
bij WWB-uitkering inhouding alimentatie?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-05-24 00:53:36
ingangsdatum
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Overijssel]
2014-10-22 16:32:28
Niet ontvangen borg na eindiging huurovereenkomst
      [Gesteld in Huurrecht]
2015-03-01 20:37:53

Gemiddelde score Administratie: 4.8 (552x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+