Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Tandheelkunde
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tandheelkunde en krijg online een antwoord van de specialist in Tandheelkunde

Zelf een vraag over Tandheelkunde? Klik hier.
Meer vragen over Tandheelkunde.
De huidige beheerder van de rubriek Tandheelkunde:
Naam: Toors
Bedrijf: Toors dental expertise (tde)
Reactiesnelheid: 48 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Toors vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TandheelkundeVragen over Tandheelkunde via RSS. Klik hier.
RSS over Tandheelkunde op jouw website?Vragen over Tandheelkunde op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TandheelkundeVragen over Tandheelkunde via E-mail. Klik hier.

Kan ik mijn tandarts aansprakelijk stellen?

[Gesteld op: 11-08-2015]

Toelichting:
Op 8-7 heb ik een wortelkanaalbehandeling ondergaan. Bacterieen zitten te ver, tandarts zegt ze mag niet zo ver komen. Antibitoca mee gekregen. Na verdoving helse pijn. Paracetamol en ibuprofen genomen, hielp niet. Naar huisartspost in de nacht, tramadol gekregen, hielp niet. Volgende dag tandarts gebeld, pijn uitgelegd, paracetamol codeine gekregen, hielp niet. Volgend afspraak, pijn uitgelegd, zij antwoord dat het normaal is, zij kan niet zo ver komen. Begroting gemaakt van andere gaatjes. Met pijn naar huis, die week erop afspraak om gaatje te vullen van andere tand. Uitgelegd dat ik nog steeds pijn heb. Zij herhaalt is normaal zij mag niet zo ver komen. Die weekend trok ik de pijn echt niet meer tijdens werk, heb haar gebeld op spoednummer, ze nam niet op, ben naar ziekenhuis gegaan spoedtandarts. Die zag gelijk dat er iets in me tand is gestopt wat veel te lang is, die tandarts heeft het er uit gehaald en verkort. En zag meteen dat ik een wortelpuntonsteking heb aan die tand. Heb de volgende dag mijn tandarts gebeld, en uitgelegd wat die spoedtandarts zei, dan pas zegt ze dat ze me naar een specialist moet verwijzen, omdat ze niet bij die bacterieen kan komen. Ik vind het allemaal zo vreemd, waarom vult ze mijn tand met noodvulling als ze weet dat er nog bacterieen zijn, en dat ik nog helse pijn heb. En dat ze bij de eerste foto al zag dat de bacterieen op een plek zaten waar zij niet bij mag komen. Dan zou ze mij bij de eerste afspraak al moeten verwijzen naar een specialist, en niet wachten tot ik woord heb van een ander tandarts. Ik heb grote aantallen pijnstillers geslikt en gemixt op advies van haar, ik heb uiteindelijk niet alleen kiespijn. Ook ernstige maagpijn. Ik heb gegoogled en nagevraagd bacterieen zullen niet uit zichzelf verdwijnen, zij heeft mijn tand gevuld met noodvulling en uiteindelijk is de ontsteking meerdere malen ernstiger geworden. Als ik niet naar de spoedtandarts ben geweest, was ik met mijn domme hoofd deze maandag nog terug naar mijn tandarts gegaan, en zou ze mijn tand permanent vullen, met de bacterieen er nog in. Dan zouden de problemen nog ernstiger worden. Rekeningen van alle pijnstillers, huisartspost, spoedtandarts, kan ik dat op haat verhalen? Ook het nummer van de specialist wat zij mij zou mailen meteen, heb ik daarop een week moeten wachten, ik heb elke dag gebeld, en zou elke dag worden teruggebeld of ik zou meteen het nr doorgemaild krijgen.
Antwoord:

ik hoop voor u dat u  de moeilijke periode met veel tand- en kaakpijn nu achter de rug heeft. Uw verhaal geeft me wel een idee van wat er zich heeft afgespeeld, maar zonder uw mond te hebben onderzocht en -HEEL BELANGRIJK ! - zonder de röntgenfoto's te hebben gezien, kan ik niet met zekerheid zeggen wat er zich precies heeft afgespeeld. 


Daarom is mijn reactie ook onder voorbehoud. 


Het lijkt er op dat uw tandarts een wortelkanaalbehandeling is begonnen, die ernstige pijn tot gevolg had omdat zij de tand ( of kies?) met een tijdelijke vulling afsloot terwijl er nog sprake was van een actieve ontsteking in de omgeving van de wortelpunt, in de kaak dus. Dat kan inderdaad tot helse pijn leiden. Daar zijn de pijnstillers die u noemt vaak niet tegen opgewassen. De maagpijn die u noemt kan best wel eens gevolg zijn van de cocktail aan pijnstillers die u slikte.


Uit de reactie van de spoed-tandarts maak ik op dat uw tandarts ook iets in het wortelkanaal aanbracht dat door de wortelpuntopening uitstak. Dat kan de ontsteking en pijn nog verergeren.


Een kaakontsteking rondom wortelpunt(en) kan NOOIT (!) verdwijnen met alleen anti-biotica. Eerst dient de oorzaak te worden weggenomen, de bron van de infectie dient te worden verwijderd. Dat is in de meeste gevallen een vies wortelkanaal, vol met bacteriën. De oplossing is in de meeste gevallen om het betreffende wortelkanaal opnieuw schoon te vijlen en beter te ontsmetten en vervolgens aseptisch te vullen, maar niet te ver. De vulling van het wortelkanaal mag namelijk niet door de wortelpunt heen in de kaak steken! Gaat de kaakontsteking dan niet weg dan kan de kaakchirurg de wortelpunt verwijderen ( zogenaamde apexresectie). Dat werkt alleen als betreffende wortelkanaal eerst opnieuw goed is ontsmet, gevijld, geïrrigeerd met desinfecterende vloeistof, gedroogd en aseptisch gevuld.


Wortelkanaalbehandelingen kunnen lastig en tijdrovend zijn, vooral bij gekromde kanalen en bij kiezen met 3-, of 4 wortels achter in de mond. Daarom kiest de huistandarts er steeds vaker voor dit soort behandelingen door te verwijzen naar een specialist op dit gebied, de tandarts-endodontolooog.


Het lijkt mij dat uw tandarts er geen tijd in wilde steken, of de wortelkanaalbehandeling opnieuw wilde doen en u de anti-biotica voorschreef in de hoop dat de ontsteking daarmee zou verdwijnen. Zoals gezegd zal dat niet werken als de haard van de ontsteking niet eerst wordt verwijderd. Dat weet uw tandarts best wel, maar zij heeft u gewoon met een vaag excuus het bos ingestuurd en gaf pas toe dat zij het anders had moeten aanpakken toen u haar met het ooordeel van de spoed-tandarts confronteerde.


Vind uw verhaal wel interessant en zou de röntgenfoto's wel willen zien en een copie van uw behandelkaart.


Die mag u mij toesturen naar receptie.xfoto@yahoo.nl . Zoals u weet heeft u recht op volledige inzage van uw gehele behandelhistorie en is uw tandarts verplicht u hiervan in bezit te stellen.


wilt u mijn antwoord een cijfer geven ? Veel succes.

Beantwoord door:
Toors
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tandheelkunde:
KaakchirurgieMondhygieneTandarts


Gerelateerde vragen aan Kan ik mijn tandarts aansprakelijk stellen? :

zelfde vraag vanuit de penningmeester gesteld.
      [Gesteld in Recht-Gelderland]
2008-07-17 11:48:38
declaratie tandartskosten
      [Gesteld in Rechtshulp-Zuid Holland]
2009-05-15 07:47:50
tegemoetkoming van de gemaakte kosten
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2012-05-19 22:44:48
Beroepsaansprakelijksheidsverzekering!
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2013-01-18 23:17:00
Mag tandarts over mijn vullingen krassen met haak
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2015-05-01 14:50:17

Gemiddelde score Tandheelkunde: 8.9 (362x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258137
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+