Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Welke ondernemersvorm past het beste bij mij?

[Gesteld op: 01-07-2015]

Toelichting:
Beste,

Ik ben als therapeut werkzaam binnen een praktijk in de gezondheidszorg. Nu wil ik me voor 50% inkopen in de vestiging waar ik werk. Mijn baas wil de betreffende vestiging uit de totale BV halen, deze totale bv heeft nog 16 vestigingen, en daarna samen een BV beginnen die los staat van de andere BV. Hierdoor heeft hij dus 1 BV van zichzelf met 16 vestigingen en 1 BV met mij, ieder 50%, met 1 vestiging. Is dit de juiste weg?

Voor mij is het niet duidelijk welke vorm nu het beste is. ik heb een kleine rondvraag gedaan en dit is wat ik tot nu toe te horen heb gekregen.

1. Een BV starten is duur en je betaald teveel belasting. Zodra je omzet onder de 150K per jaar blijft kun je beter geen BV beginnen. Zeker als er geen grotere investeringen e.d. gedaan hoeven te worden.
2. Een maatschap is de beste oplossing, belastingtechnisch, voor therapeuten die een bedrijf beginnen.
3. Als je als eenmanszaak onderneemt in een BV heb je de voordelen van aftrekposten die het erg interessant maken. Je bent dan ondanks dat je in een BV zit wel prive aansprakelijk.

Samengevat: We hebben contracten met zorgverzekeraars en de vestiging en inboedel is huur. We hebben dus een duidelijk beeld van het eventuele maximale verlies. We hebben niet te maken met inkoop, verkoop, e.d. (op wat kleinigheden na). Hierdoor denk ik dat het juridische aspect van een BV (privé aansprakelijk) niet perse nodig is.

Voor het gemakkelijk te houden even wat kleine cijfers als voorbeeld.

Huur: €2000,- per maand (all-in)
Inkomsten therapie: €95.000,- per jaar (therapie is BTW vrij)
Inkomsten abonnementen: €6000,- per jaar (incl BTW)

Wie o wie kan mij uitleggen waarom ik een bepaalde ondernemersvorm moet kiezen?

Bvd.
Antwoord:

De keuze van de ondernemersvorm is een probleem waarveel ondernemers mee zitten. Het is een keuze die over een langere tijd gevolgen kan hebben, en daarom is het verstandig om hier goed over na te denken, en een accountant hiervoor in te schakelen. Dat kost weliswaar een paar honderd euro, maar kan veel geld in de toekomst besparen. Ik kan u via dit forum geen advies op maat geven omdat de ruimte te beperkt is, maar ik kan u wel op weg helpen:


In de meeste gevallen gaat het om de keuze tussen een eenmanszaak of B.V. Omdat u gaat samenwerken gaat het bij u niet om een eenmanszaak, maar om een maatschap (= bijzondere vorm van een VOF).


Bij de keuze zijn een aantal zaken van belang:
1. verschil in belastingheffing
2. verschil in aansprakelijkheid
3. positie in handelsverkeer
4. mogelijkheden om samenwerking stop te zetten/te wijzigen
5. verschil in wijze van oprichten, in jaarlijkse verplichtingen en in jaarkosten.


ad 1: de eenmanszaak, VOF en maatschap worden belast tegen het IB-tarief van 37 % tot 52 %. Bij een B.V. wordt slechts 20 % belasting over de winst betaald, maar als er uitkeringen aan prive worden gedaan moet daar nogmaals 25 % over worden betaald. er zijn nog meer verschillen die ik even niet noem. Bij lagere winsten (onder circa € 200.000) wordt er daardoor meer belasting over de winst betaald als is gekozen voor een B.V.


ad 2: Bij een maatschap bent u in prive hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van de onderneming. Als het slecht gaat met de zaken kunt u daardoor alles kwijtraken, inclusief huis, auto etc. Bij een B.V. is de aansprakelijkheid zeer beperkt. Alleen als de bestuurder hele domme dingen doet kan deze aansprakelijk worden gesteld.
U noemt wel dat u geen problemen verwacht op het gebied van aansprakelijkheid, maar als er grote investeringen moeten worden gedaan (met financiering) is het verstandig dit in een B.V. te doen.


ad 3: een B.V. wordt in de regel gezien als professioneler. Dat zal wellicht in uw praktijk minder van belang zijn.


ad 4: iedere samenwerking eindigt een keer. Als u een B.V. heeft hoeft u dan alleen uw aandelen te verkopen, de B.V. kan blijven bestaan. Bij een maatschap moet de onderneming dan echter worden geliquideerd. Er moet een eindbalans worden opgesteld, en u moet gaan afrekenen met de ander. Daarbij zal er worden gediscussieerd over de goodwill. Dit speelt wellicht ook op een eerder moment, als besloten wordt om met een derde persoon te gaan samenwerken. Samengevat: een B.V. is veel flexibeler.


ad 5: een maatschap kan worden opgericht door een overeenkomst op te stellen, en vervolgens bij de KvK in te schrijven. Voor de oprichting van een B.V. moet altijd een notaris worden ingeschakeld. Een B.V. moet jaarlijks een jaarrekening deponeren bij de KvK. Bij een B.V. moet u in loondienst komen, en moet er dus een salarisadministratie worden bijgehouden. Kortom: een B.V. leidt tot meer kosten.


Op het eerste gezicht lijkt een maatschap voor u meer voor de hand te liggen. Maar er kunnen andere aspecten zijn waarvoor u toch beter voor een B.V. kan kiezen. Dus ik raad u aan deze zaken te bespreken met een deskundige, die direct ook naar uw prive-positie kan kijken en kennis kan nemen van uw toekomstplannen.


Tot slot: uw baas zal zeer zeker voor een B.V. kiezen, aangezien hij al meerdere B.V.'s heeft. Dat hoeft de keuze voor een maatschap niet in de weg te staan. Deze maatschap kan worden gevormd door u in prive, samen met zijn B.V.
Ik hoop u hiermee vodoende te hebben geinformeerd.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Welke ondernemersvorm past het beste bij mij?:

hulp bij uitwerking ondernemingsplan
      [Gesteld in Verzekeringen]
2010-09-22 13:52:07
Re: hulp bij ondernemingsplan
      [Gesteld in Verzekeringen]
2010-09-29 11:52:17
Eerder stoppen met werken
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:20:27
Adverteren in Yahoo!?
      [Gesteld in Search Engine Advertising]
2007-03-12 23:23:03
Ondermaats presterende werknemer
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:33:31

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+