Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franÁaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiůn espaŮola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Loopbaan » Režntegratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Režntegratie en krijg online een antwoord van de specialist in Režntegratie

Zelf een vraag over Režntegratie? Klik hier.
Meer vragen over Režntegratie.
De huidige beheerder van de rubriek Režntegratie:
Naam: Leon Soons
Bedrijf: Strada arbeidsmobiliteit & re-integratie
Reactiesnelheid: 28 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over Leon Soons vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over RežntegratieVragen over Režntegratie via RSS. Klik hier.
RSS over Režntegratie op jouw website?Vragen over Režntegratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over RežntegratieVragen over Režntegratie via E-mail. Klik hier.

Einde Ziektewetjaar 2, einde IRO.

[Gesteld op: 02-06-2015]

Toelichting:
Ik heb onlangs mijn WIA-keuring bij een arts gehad. Hij zei me dat ik in elk geval geen urenbeperking ga krijgen. Of ik een gedeeltelijke WIA krijg is nog niet duidelijk.
Bij mijn laatste werkgever ben Ik ziek uit dienst getreden. Nu beland ik waarschijnlijk (gedeeltelijk) in de WW. Ik ben door de UWV doorverwezen naar een bedrijf om mijn re-integratie te begeleiden. Met dat bedrijf is een Individuele Re-integratie Overeenkomst (IRO) afgesloten en ik had een re-integratiecoach van hen toegewezen gekregen. Dat was voor de periode van 1 jaar. Dat jaar is nu bijna voorbij. Die re-integratiecoach wil nog langer met mij verder gaan. Logisch dat levert geld voor hem op. Ik zie dat niet zitten. Het kost mij veel reistijd en het kost de overheid geld.
1. Kan ik die IRO met die man beŽindigen of moet ik doorgaan?
2. Wat gebeurt er als ik het beŽindig?
3. Wat gebeurt er als ik ermee verder ga.
4. Welke rol speelt het UWV in beide gevallen?
5. Wat is de invloed van de beide alternatieven op een eventuele (gedeeltelijke) WW- of gedeeltelijke WIA-uitkering?
6. Welke dingen moet ik doen?
7. Met welke dingen moet ik rekening houden?
Antwoord:

hoi ??,


Mij is niet geheel duidelijk wie op dit moment verantwoordelijk is voor je re-integratietraject: de werkgever of het UWV? Ik zal je vragen zo proberen te beantwoorden dat het in beide gevallen te begrijpen is.


1. een RIO beëindigen kan als je daar een gegronde reden voor hebt. Het is altijd van belang om daar met de opdrachtgever (werkgever/UWV) overleg over te hebben. Zoiets op eigen houtje doen levert altijd problemen op. Bovendien is het in jouw situatie zo dat het IRO-traject aan het einde van je 2-jarige AO-tijd eindigt. Staat er in de overeenkomst een eind-datum? 


2. in dat geval kan je worden verweten dat je niet optimaal hebt meegewerkt aan je re-integratie. Dat kan bij een werkgever leiden tot direct ontslag of bij het UWV tot verlaging of zelfs beëindiging van je uitkering.


3. ik zou in jouw geval de overeenkomst "uitdienen". Meldt jouw bezwaren over het traject bij de opdrachtgever want die is verantwoordelijk voor het traject. Die moet zorgen dat je een traject volgt dat de beste kans van slagen heeft. Op grond van de geleverde (niet)prestatie kan de overeenkomst door de OPDRACHTGEVER worden beëindigd.


4. het UWV heeft altijd het laatste oordeel over de geleverde prestaties. Zij moeten voor het einde van het 2e jaar bepalen of de werkgever/UWV en de werknemer zich voldoende hebben ingespannen om re-integratie mogelijk te maken. Voor het UWV heeft dat minder consequenties omdat je dan in een ZW-uitkering zit en daar gelden wettelijke termijnen voor, zodat je uitkering dan niet kan worden verlengd tot de gewenste prestaties zijn geleverd. Bij een werkgever kan de doorbetaling van loon worden verlengd bij te geringe prestatie. In plaats van 2 jaar doorbetalen kan daar dan /n half jaar tot 'n jaar bijkomen.


5. het enige dat bepalend is voor jou is of wordt geoordeeld dat je voldoende hebt gedaan om te re-integreren en mee te werken aan dat traject. Bij een gedeeltelijke WIA-uitkering krijg je ook een gedeeltelijke WW-uitkering. De WIA-uitkering kan bovendien tijdelijk of permanent zijn/worden. Er wordt dan gekeken naar wat je (nog) kan en of die situatie nog zal verbeteren. Verder zijn de algemene regels van de betreffende uitkering op jou van toepassing: meewerken, actief werk zoeken, arbeidsongeschiktheid verminderen of beperken, enz.


6. je moet in elk geval jouw beleving van het IRO-traject melden aan de opdrachtgever. Je kan zelfs bij het UWV een deskundigen-oordeel aanvragen (via de webstie) om te laten vastleggen of jij genoeg gedaan hebt in het traject, zodat jou niks te verwijten valt.


7. de trajectbegeleider zal proberen te ontkennen c.q. af te zwakken dat hij zijn best niet heeft gedaan. Daarbij blijft de opdrachtgever evengoed verantwoordelijk voor dat traject. Je loopt dan het risico dat de vinger naar jou wordt gewezen over het niet of onvoldoende slagen van het traject. Verder zal de trajectbegeleider proberen het traject te verlengen of een nieuwe opdracht te krijgen zodat hij kan doorgaan. Laat in dat geval weten dat er van jou geen of onvoldoende vertrouwen meer is om door te gaan. Bij een IRO krijg jij de mogelijkheid om zelf een trajectbegeleider te kiezen, dat is de basis van zo'n traject! Er kan en mag niet van jou worden verlangd dat je samenwerkt met iemand waar je niet (meer) in gelooft.


Veel succes,


Leon Soons, Strada Arbeidsmobiliteit

 
Reactie vraagsteller:
Hoi Leon, het UWV is verantwoordelijk voor de re-integratie.

1. In de overeenkomst staat een einddatum. Deze is 3 juli 2015.

Mijn re-integratiecoach heeft in het tussentijdse rapport dat hij heeft opgemaakt geen enkelijke negatieve uiting over mij gedaan. Ik heb keurig alles wat hij aan mij gevraagd heeft gedaan en hij heeft nooit opmerkingen gemaakt dat ik niet meewerkte. Ik verwacht dus geen enkel probleem. Ik werd aan het begin van het traject als zeer moeilijk plaatsbaar (ZMP) benoemd. De kans was dus reŽel dat ik aan het einde van het traject geen baan gevonden zou hebben. Dat valt noch mij, noch mijn coach te verwijten. Gegeven het resultaat die situatie vind ik het niet nuttig om verder te gaan. Verder hab ik ADD en PDD-NOS. Verder heb ik etalagebenen, dus ook is reizen voor mij inspannend en ik moet steeds reizen om op de afspraken te komen.
Alles op een rij: Het UWV is verantwoordelijk voor de boel. De IRO eindigt per 03-07-2015. Het jaar IRO heeft geen resultaat opgeleverd. Ik vind verdergaan psychisch belastend. Ik vind verdergaan ook qua reisinspanning een beproeving.
 
Antwoord Beheerder:

Oke. Als het een UWV-traject is zal het ook wel meevallen anders hadden die er al veel eerder wat van gezegd, zowel naar jou als de re-integratiecoach.


In jouw geval is er dan maar één reëele optie: een WSW-indicatie.


Dat heeft als nadeel dat je een "stempel" krijgt en er is helaas een groot vooroordeel over die indicatie. Er wordt altijd de associatie gemaakt met "gek", echter volkomen onterecht. Het is een manier om mensen met een arbeidsbeperking of -handicap te helpen om te kunnen gaan werken. Die indicatie geeft tal van mogelijkheden, ook in het reguliere bedrijfsleven. Het is wel een stuk moeilijker geworden de afgelopen jaren door alle bezuinigingen. 


Het is niet zo dat je ergens op een fabriek terecht komt om kabelbomen of verfkwasten in elkaar te zetten. Er is binnen de WSW heel wat meer mogelijk maar ook daarbuiten. Je kan met een subsidie bij een "normale" baas aan de slag. Op basis van je mogelijkheden kan de subsidie bestaan uit bijv. 75% van het minimumloon maar ook premievrijstellingen of aanvulling naar loonwaarde


WSW is echter een vrijwillige mogelijkheid, je kan daar niet toe worden gedwongen. Daarom zul je daar zelf om moeten vragen. In elke gemeente is er een instantie die zich daarmee bezig houdt, dus zul je even moeten kijken (als je tenminste wil) wie dat in jouw gemeente doet.


Veel succes.


Leon Soons

Beantwoord door:
Leon Soons
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Režntegratie:
Persoonlijke Veranderprocessen


Gerelateerde vragen aan Einde Ziektewetjaar 2, einde IRO. :

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
zelfdoding uitweg of vluchtweg?
      [Gesteld in Zelfdoding]
2010-02-03 14:33:57
Wat als ik weer wakker wordt?
      [Gesteld in Zelfdoding]
2010-02-04 01:53:57
Maak ik hiermee kans op een zelfdoding?
      [Gesteld in Zelfdoding]
2010-02-18 01:32:33

Gemiddelde score Režntegratie: 6.9 (105x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+