Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Subculturen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Subculturen en krijg online een antwoord van de specialist in Subculturen

Zelf een vraag over Subculturen? Klik hier.
Meer vragen over Subculturen.

Beheerder worden?

De rubriek Subculturen heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Subculturen Klik hier.

RSS over SubculturenVragen over Subculturen via RSS. Klik hier.
RSS over Subculturen op jouw website?Vragen over Subculturen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over SubculturenVragen over Subculturen via E-mail. Klik hier.

Is Indie een subcultuur en wat houdt het in ?

[Gesteld op: 21-05-2008]

Toelichting:
Wanneer is het ontstaan? Wat zijn de kenmerken? Door wat worden ze beinvloed? Wat voor kledij dragen Indie? Hou uiten ze zich?
Antwoord:


Is Indie een subcultuur en wat houdt het in ?


Dit is een zeer uitgebreide vraag over een onderwerp dat eeuwenlang de Nederlandse cultuur mede heeft helpen vormen, onder meer inzake onze houding tegenover het koningshuis en onze ‘niet-industriële handelscultuur. 


Ik zal een aanzet geven voor een antwoord, dat u zelf kunt gebruiken als zoekhulpmiddel bij uw eigen zoektocht op het web..

Indië is de naam van de Nederlandse kolonie die na de tweede wereldoorlog zelfstandig werd onder de naam Indonesië. Officieel heette het voordien Nederlandsch Indië.

Dit rijk bestaat uit zeer vele eilanden en vele volkeren.

In Indië hebben zich in de loop der eeuwen veel Nederlanders gevestigd. Ook zijn er veel nakomelingen van Nederlanders en ‘inlanders’. Hun nakomelingen heetten Indo’s.

De Koninklijke Marine was voor het grootste deel gestationeerd in Indië en had veel inlandse schepelingen.

Ook was er een Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), waarin met name veel Molukkers als manschappen dienden.

In 1942 werd Indië door Japan bezet en werden alle etnische Indische Nederlanders in kampen geïnterneerd, tot aan de Japanse overgave in augustus 1945..

Na de tweede wereldoorlog voerde Nederland een tweetal oorlogen tegen de beweging die naar een onafhankelijk indonesië streefde. Deze oorlogen, die in Indonesi¨´veel kwaad bloed hebben opgeleverd, kregen hier de eufemistische naam politionele acties. 

Na de tweede wereldoorlog, de beide politionele acties (jaren ‘40), de officiële  onafhankelijkheid (1949) en de anti Nederlandse politieke ontwikkelingen (jaren ‘50) kwamen ruim 400.000 Indische Nederlanders, Indo’s en KNIL militairen terug naar Nederland. Velen van hen waren hier nog nooit geweest. 

Dit aantal was ongeveer 5% van de toenmalige Nederlandse bevolking! 


De zeer koningsgezinde Molukse militairen kwamen hier vooral naar toe door het vooruitzicht van een hen door de Nederlandse regering beloofde zelfstandige staat in de Molukken. Gegeven deze beloften bleef de Molukse gemeenschap bijeen en integreerde niet in de Nederlandse samenleving. Zij leefden in kampen, waaronder het voormalige Duitse concentratiekamp in Vught. Nadat onze regering zich vervolgens onttrok aan deze belofte voor een Molukse staat ontstond een Molukse subcultuur in Nederland, met zelfs een regering in ballingschap van een Molukse republiek (RMS). In de jaren ‘70 resulteerde dit door Molukkers ervaren ‘overheidsbedrog’ in een aantal geruchtmakende gijzelingsacties van de jongere generatie Molukkers. Sedertdien zijn de Molukkers onder overheidsdruk geleidelijk meer verspreid gaan wonen. Er is echter nog steeds een Molukse subcultuur, die zich vooral teleurgesteld voelt in de houding van de Nederlandse overheid. .


De overige Indische Nederlanders en Indo’s vestigden zich overal in het land, zij het met concentraties in verschillende steden. Den Haag kreeg hierbij verreweg de grootste ‘Indische gemeenschap’. Hoewel deze mensen zich in het algemeen goed hebben geïntegreerd in de Nederlandse samenleving werden ze wel onderling verbonden door een soort heimwee naar het vooroorlogse Indië en het tropische leven daar.

Bijeenkomsten in de sfeer van ‘tempo doeloe’ boden gelegenheid elkaar te ontmoeten. De huidige Pasar Malam Besar in Den Haag is daar een voorbeeld van. 


Veel van de naar Nederland (terug) gekomen Indische Nederlanders zijn inmiddels overleden. Echter door de eeuwenlange verbondenheid met Indië en via hun nakomelingen is het Indische accent op de Nederlandse samenleving nog zeer levend. Denk maar aan de Indische keuken met nasi-goreng en de ‘rijsttafel’, de krontjong muziek, de vele toko’s, traditionele kleding (de sarong) en bijvoorbeeld één keer in de week nog steeds rijsttafel bij onze Koninklijke Marine. 

Ook zijn veel leenwoorden nog te herleiden tot ons Indisch verleden, waarin woorden uit het Maleis dominant zijn. Er zijn zeker 19.000 woorden en uitdrukkingen in onze taal die uit Indië zijn geïmporteerd en in boekvorm zijn gepubliceerd. Voorbeelden zijn: amok, kras, sarong, toko, pienter, piekeren, pisang, kapok, pakkie-an enz. 


Veel Indische Nederlanders en Indo’s waren ook werkzaam bij de Koninklijke Marine en door de Haagse concentratie, op de departementen van de Rijksoverheid.

Ze zijn onder meer nog herkenbaar aan soms typische namen, die in de Napoleontische tijd werden gegeven. Het zijn vaak omdraaiingen van Nederlandse namen (zoals Rehmev als omkering van Vermeer) of ‘verfranste’ uitdrukkingen, zoals Juste de la Paissière (terug van de markt), Bretelle de la Rivière (aftakking van de beek).


Wilt u meer weten, ga dan eens googelen.


Hans Dalhuijsen

22 mei 2008

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Subculturen:
GothicHiphopStraight Edge


Gerelateerde vragen aan Is Indie een subcultuur en wat houdt het in ?:

wat hebben subculturen in de maatschappij gebracht
      [Gesteld in Subculturen]
2007-04-07 21:23:48
wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Subculturen: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+