Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Spellen » Kaartspellen » Bridge
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bridge en krijg online een antwoord van de specialist in Bridge

Zelf een vraag over Bridge? Klik hier.
Meer vragen over Bridge.
De huidige beheerder van de rubriek Bridge:
Naam: Ron Jedema
Bedrijf: Dekker bridge reizen
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 9.3 (van max. 10)
Meer informatie over Ron Jedema vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BridgeVragen over Bridge via RSS. Klik hier.
RSS over Bridge op jouw website?Vragen over Bridge op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BridgeVragen over Bridge via E-mail. Klik hier.

1 klaver opening

[Gesteld op: 14-05-2015]

Toelichting:
Beste Ron,
na een 1 kl opening wordt 1 H/S geboden ondanks gelijke lengte in R, alerteren? Een 1 R bod ontkent in principe een 4 krt. H/S, alerteren? De openaar antwoord na het 1 R bod met 1 SA, ondanks ÚÚn of twee 4 kaarten hoog, alerteren? Naar mijn mening overigens alleen zinvol als de antwoordende hand 1 S kan bieden om een eventueel 1 H tussenbod te scoopen. Dit bieden is eigenlijk een halve versie van Walsh hetgeen bij mijn weten wel gealerteerd dient te worden.
Graag jouw zienswijze!
Antwoord:

Volgens mij is dit gewoon Walsh en dan moeten de biedingen waar je een vraagteken achter zet inderdaad gealerteerd worden op grond van de hoofdregel. Als de tegenstander eenmaal weet wat dat bod betekent, hoef je dat op het volgende spel niet te alerteren, want dan is de hoofdregel niet meer van toepassing.


Succes!!

 
Reactie vraagsteller:
Beste Ron,
dank voor je reactie, maar de mensen in kwestie spelen slechts wat ik genoemd heb terwijl Walsh enkele stappen verder gaat, het verhaal van de klok en de klepel dus! In Walsh is 1 kl - 1 r - 1H/S onevenwichtig, 1 kl - 1 r - 1 SA - 2 H/S mancheforcing, 1 kl - 1 H/S - 1 SA - 2 r to play, etc. Zo ver gaat het bij die mensen niet!
Maar goed, slecht bieden mag, het ontheft ze naar mijn mening niet van de alerteerplicht en hier komt mijn vraag op jouw reactie. Volgens mij ziet de hoofdregel op het vermoeden dat de tegenpartij een bieding verkeerd kan interpreteren, terwijl een aantal afspraken en conventies te allen tijde alerteerplichtig zijn, ongeacht of deze op de systeemkaart staan of hoe vaak ze voorkomen. Om te weten of een tegenstander weet wat een bod betekent moet je in diens hoofd kunnen kijken, is het niet veiliger om dit soort biedingen altijd te alerteren. Het voorkomt in ieder geval de lullige en sfeerverpestende opmerkingen als: "dat heb ik de vorige keer toch al uitgelegd" of "is je geheugen zo slecht dat ik het iedere keer moet vertellen"!!
Bij voorbaat dank voor je reactie,
Rob Koster
 
Antwoord Beheerder:

Beste Rob,


Helaas is de regelening niet zoals je hem kennelijk graag ziet. Of het paar "volledig" Walsh speelt of slechts een beginnetje, maakt voor de eerste 3 biedingen niet uit, want die zijn ongeveer gelijk.


Als je een kleur biedt die je ook daadwerkelijk bedoelt, hoef je dat bod in principe niet te alerteren. Dus de enige mogelijkheid om hier een alerteerplicht aan te verbinden is de hoofdregel. En die zegt dat als je kunt vermoeden dat de tegenstander het bod anders zal begrijpen, je moet alerteren.


Het alerteren is overigens los van het melden op de systeemkaart. Als er alerteerplicht is, moet er gealerteerd worden, ook al staat het zeer uitgebreid beschreven op de systeemkaart.


Als ik in spel 1 1 klaveren open en mijn partner biedt 1 ruiten, dan leg ik een alert neer. Als gevraagd wordt om uitleg, meld ik dat mijn partner geen vierkaart hoog heeft, of zodanig sterk is dat hij op twee-niveau alsnog de vierkaart hoog kan introduceren.


Als ik in spel 2 (tegen dezelfde tegenstander) weer 1 klaveren open en mijn partner legt 1 ruiten neer, dan alerteer ik niet meer als ik het zojuist heb uitgelegd. Tegenpartij is inmiddels op de hoogte.


Volgende week zitten er nieuwe tegenstanders aan tafel, dus alerteer ik weer. Ook als ik die tegenstanders vorige week ook aan tafel had en ook alerteerde. je mag niet van een tegenstander verwachten, dat hij alle uitzonderingen van zijn clubgenoten paraat heeft. Maar voor een ronde van 4 spelletjes mag dat wel.


Succes!!

Beantwoord door:
Ron Jedema
profielpagina


Gerelateerde vragen aan 1 klaver opening:

voorber. klaveren, hoe bieden?
      [Gesteld in Bridge]
2009-03-12 07:03:14
voorbereidend klaveren
      [Gesteld in Bridge]
2009-03-22 00:37:03
Uitleg
      [Gesteld in Bridge]
2013-12-04 07:37:06
zwakke 2 in kl.en ru.opnemen in biedsysteem
      [Gesteld in Bridge]
2010-09-09 10:40:12
Waar komt de naam voorbereidend klaveren vandaan
      [Gesteld in Bridge]
2015-11-28 14:23:22

Gemiddelde score Bridge: 9.3 (1190x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+