Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Tandheelkunde
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tandheelkunde en krijg online een antwoord van de specialist in Tandheelkunde

Zelf een vraag over Tandheelkunde? Klik hier.
Meer vragen over Tandheelkunde.
De huidige beheerder van de rubriek Tandheelkunde:
Naam: Toors
Bedrijf: Toors dental expertise (tde)
Reactiesnelheid: 48 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Toors vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TandheelkundeVragen over Tandheelkunde via RSS. Klik hier.
RSS over Tandheelkunde op jouw website?Vragen over Tandheelkunde op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TandheelkundeVragen over Tandheelkunde via E-mail. Klik hier.

Mag tandarts over mijn vullingen krassen met haak

[Gesteld op: 01-05-2015]

Toelichting:
Bij elke halfjaarlijkse tandartscontrole krast de tandarts over mijn amalgaamvullingen van mijn kiezen met een tandartshaakje. Mijn tanden zijn verder keurig. Ik heb geen tandsteen. Volgens zijn zeggen behoor ik tot de 10% mensen die een speeksel hebben die niet of nauwelijks voor tandsteen aanmaak zorgen. Tijdens het krassen met het haakje voelde ik een los stukje vulling in mijn mond. Ik kreeg te horen dat er een gaatje is die er gevuld moet worden. Na het vullen werd pas verteld dat er witte vulling is gebruikt om het gaatje in de kies te vullen!!! Voor het tandartsbezoek had ik geen last van mijn gebit, een week later heb ik er een constante gevoelige kies aan overgehouden en zeer zeker tijdens en na het kauwen. Ik heb de tandarts gevraagd waarom hij eerst een stukje oude vulling afbreekt met zijn haakje en mij dan pas op de hoogte brengt dat er een gaatje is. Zijn reactie hierop:" als hij dat bij iedere klant moet doen, dan gaat daar te veel tijd in zitten." Het gaatje zat overigens volgens de tandarts naast de vulling!!! Als het gevoelig dan wel pijnlijk blijft wil de tandarts in het uiterste geval, kosteloos de vulling opnieuw doen. Ik vraag mij af of de tandarts mijn amalgaamvullingen door erop te krassen wilt afbrokkelen om er witte vullingen op te kunnen plaatsen, want verder valt er voor de tandarts niks aan mijn tanden te verdienen. Als ik verder geen tandsteen heb zie ik er de nut niet van in om zo op mijn vullingen te krassen. Door middel van foto's zijn gaatjes/cariŰs ook wel te achterhalen. Ik heb het gevoel dat de tandarts moedwillig op zoek naar gaatjes om dit op te vullen. Dit gevoel heb ik omdat de tandarts tijden de controle mij aangeeft dat er steeds minder mensen een tandartsverzekering afsluiten en minder vaak naar de tandarts gaan. Kan ik de volgende keer aangeven dat de tandarts het moet laten om over mijn oude vullingen te krassen?
Antwoord:

De half cirkelvormige sonde samen met het mondspiegeltje is het standaard gereedschap waarmee de tandarts naar gaatjes. tandsteen, loszittende - en door cariës ondermijnde vullingen speurt. Bij deskundig gebruik wordt deze sonde gebruikt met lichte druk, heel voorzichtig om ontkalkt glazuur niet te beschadigen, zodat reminerisatie, natuurlijk herstel mogelijk blijft. Dus geen hard gekras over alle tanden en vullingen. 


Een oudere vulling kan onder invloed van jarenlange kauwkrachten langs de rand  gaan kieren, door slijtage van het vulmateriaal, of afbrokkelen van het aangrenzende glazuur. In zo'n kier kan randcariës optreden. Als de tandarts tijdens een controle een kierende vulling tegenkomt kan hij plaatselijk iets harder sonderen om te voelen of er sprake is van randcariës. Daarbij kan er een klein stukje van de oude vulling, of het omringende glazuur afbreken. Dat is dan meteen een aanwijzing dat de vulling aan vervanging toe is. 


Het vervangen van een ouderwetse, maar oerdegelijke zilveramalgaam vulling door een witte composiet vulling kan tot gevoeligheid leiden, vooral als de vulling diep is. Tandkleurige (composiet) vullingen zijn minder opvallend maar helaas veel minder slijvast dan amalgaamvullingen. Composiet vullingen moeten om de 5-7 jaar vervangen worden en vertonen niet zelden kieren, die tot randcariës en gevoeligheid kunnen leiden. 


Zonder uw mond te hebben onderzocht en de conditie van uw bestaande vullingen te kennen kan ik natuurlijk geen uitspraak doen over de noodzaak tot vervanging van bestaande vullingen.


Als u twijfelt aan het oordeel van uw tandarts en wilt u een onafhankelijke tweede mening, ga dan naar een goed bekend staande tandarts en vraag hem/haar uw mond eenmalig (!) te onderzoeken, eventueel met behulp van 2 bite wing foto's. Tandheelkundige opleidingen (A'dam, Utrecht, Groningen, Nijmegen) kunnen u ook aan een 2e mening helpen. 


Succes gewenst ! 


p. s. wilt u dit antwoord met cijfer beoordelen ?

Beantwoord door:
Toors
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tandheelkunde:
KaakchirurgieMondhygieneTandarts


Gerelateerde vragen aan Mag tandarts over mijn vullingen krassen met haak:

declaratie tandartskosten
      [Gesteld in Rechtshulp-Zuid Holland]
2009-05-15 07:47:50
Composietvulling, kroon of wortelkanaalbehandeling
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2011-10-13 11:53:34
Beroepsaansprakelijksheidsverzekering!
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2013-01-18 23:17:00
Mag tandarts over mijn vullingen krassen met haak
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2015-05-01 14:49:44
Kan ik mijn tandarts aansprakelijk stellen?
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2015-08-11 02:49:17

Gemiddelde score Tandheelkunde: 8.9 (362x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+