Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Overijssel
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Overijssel en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Overijssel

Zelf een vraag over Belastingen-Overijssel? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Overijssel.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Overijssel:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Overijssel op jouw website?Vragen over Belastingen-Overijssel op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via E-mail. Klik hier.

Zijn verblijfskosten in AWBZ-instelling aftrekbaar

[Gesteld op: 10-04-2015]

Toelichting:
Mijn moeder moest in januari 2014 onverwacht worden opgenomen in het ziekenhuis in verband met hartklachten (boezemfibrilleren en decompensatie). Tot dat moment woonde ze zelfstandig in haar eigen woning. Ze was toen 94 jaar oud.
Door de klachten en opname in het ziekenhuis was ze fysiek verzwakt bij het ontslag. Hierdoor had ze na het ontslag zorg nodig. Omdat ze door de aard van de klachten ook wat angstig was geworden, wilde ze niet thuis herstellen, maar in een verzorgingshuis.
De transferverpleegkundige vroeg daarom een indicatie persoonlijke verzorging, verpleging en verblijf aan bij het CIZ. Het CIZ gaf wel een indicatie persoonlijke verzorging (16 tot 19.9 uur per week) en verpleging (1 tot 1.9 uur per week) af, maar wees de verblijfsindicatie af op grond van het argument dat de zorg ook thuis geboden kon worden (geen noodzaak voor een beschermd leefklimaat).
Op basis van dit besluit kon mijn moeder wel worden opgenomen in een verzorgingshuis, maar moest zij de verblijfskosten zelf betalen. Zij heeft de keuze gemaakt om toch in een verzorgingshuis te herstellen, omdat zij terugkeer naar huis en zelfstandig blijven wonen niet meer zag zitten.
Na het herstel in het verzorgingshuis is ze dan ook niet meer terug gekeerd naar haar huis, maar direct verhuisd naar een aanleunwoning, voor welke voorziening ze al enkele jaren op een wachtlijst stond.
Het verzorgingshuis waar mijn moeder herstelde was een AWBZ-instelling. Mijn moeder heeft daar 42 dagen verbleven. De verblijfskosten (de instelling gebruikt in de nota de term logeerkosten) voor deze periode bedroegen € 1890,00 (€ 45,00 per dag).
Mijn vraag is nu of mijn moeder deze kosten in haar aangifte 2014 kan aftrekken als specifieke ziektekosten.
Voor de beantwoording van mijn vraag is wellicht nog van belang voor u te weten dat mijn moeder voor haar opname in het ziekenhuis geen indicatie persoonlijke verzorging had. Deze zorg was volledig het gevolg was van haar hartproblemen en opname in het ziekenhuis. De indicatie verpleging had ze voor haar opname wel al, dit in verband met controle op een open been.
Antwoord:

Aftrekbaar zijn (mits niet vergoed door de verzekeraar) de kosten van o.a. het ziekenhuis, de vervoerskosten, maar ook de kosten bij verdere verpleging in een revalidatiecentrum. Als je na ontslag uithet ziekenhuis tijdelijk verblijft in een AWBZ-instelling moet er in de regel een eigen bijdrage aan het CAK worden betaald. Deze eigen bijdrage is NIET aftrekbaar, want bij de berekening daarvan is al rekening gehouden met een belastingvoordeel.


Uw vraag is voor mij verwarrend, want ik meende dat je alleen in een AWBZ-instelling mag worden opgenomen als je daarvoor een indicatie hebt. En dan volgt een berekening van de eigen bijdrage op basis van de hoogte van het inkomen. Niet-aftrekbaar dus.
Maar uit uw verhaal begrijp ik dat het wel mogelijk is om zonder indicatie opgenomen te worden. Hoe worden dan de kosten berekend? Als dat een kostendekkende vergoeding is die direct aan de AWBZ-instelling moet worden betaald, dan is dit een ander verhaal. Het gaat dan niet om een eigen bijdrage, maar om een volledige vergoeding, en die is wellicht wel volledig aftrekbaar.


Als uw moeder in een NIET_AWBZ-instelling was opgenomen voor verpleging, dan waren deze kosten ook volledig aftrekbaar, dus in lijn hiermee zou ik zeggen dat uw moeder de kosten ook kan aftrekken. Het hangt dus mede af van de vraag hoe het bedrag is vastgesteld dat ze heeft moeten betalen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Zijn verblijfskosten in AWBZ-instelling aftrekbaar:

Kosten voor inburgeringscursus niet aftrekbaar
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2014-07-29 02:31:46
rente aftrek niet verkochte woning
      [Gesteld in Hypotheken-Limburg]
2013-03-10 21:52:09
De bel.d. zegt dat de premies voor een overlijden
      [Gesteld in Belastingen-Noord Holland]
2009-10-20 00:03:38
woningaanpassing aftrekbaar?
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2013-03-28 11:47:16
Aftrekbare gemengde kosten
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2009-02-11 09:56:48

Gemiddelde score Belastingen-Overijssel: 7.1 (672x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+