Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeelsmanagement » Arbeidsvoorwaarden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsvoorwaarden en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsvoorwaarden

Zelf een vraag over Arbeidsvoorwaarden? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsvoorwaarden.

Beheerder worden?

De rubriek Arbeidsvoorwaarden heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Arbeidsvoorwaarden Klik hier.

RSS over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsvoorwaarden op jouw website?Vragen over Arbeidsvoorwaarden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via E-mail. Klik hier.

Opleidingskosten terug betalen

[Gesteld op: 22-03-2015]

Toelichting:
Hallo,
Ik werk in een verzorgingshuis en ben 2,5 jaar geleden begonnen aan de opleiding verpleegkundige verkort. Inmiddels heb ik mijn diploma, maar kan niet ter werk gesteld worden als verpleegkundige omdat er geen vacature is. Ze hebben me nu ingeschaald als zorgkundige (met 1 stapje hoger in schaal als mijn functie helpende die ik gedurende de opleiding had)Ten eerste vind ik dat dit zwaar onderbetaald is voor iemand die afgestudeerd is als verpleegkundige, maar ook vind ik het erg jammer, omdat ik mijn bekwaam- en bevoegdheid als verpleegkundige daarmee achterstel en ook verlies. Ik ben dus op zoek gegaan naar een baan als verpleegkundige en aangenomen. Nu wil mijn oude werkgever de opleidingskosten volledig terug betaald zien. Ik heb hiervoor wel een overeenkomst getekend, waarin ze me verwijzen van de rechten en plichten opgenomen:"Conform het protocol opleidings- en studiefaciliteiten 2012, wijzen wij u op hoofdstuk 3, waarin wordt vermeld in welke gevallen terugbetaling van de aan u betaalde tegemoetkoming dient plaats te vinden",maar ik heb bij aanvang opleiding geen studiekostenbeding ontvangen en getekend waarin de regels precies vermeld staan, zoals het exacte bedrag dat terug betaald moet worden (wel een geschat bedrag dat hoger is dan de oorspronkelijke kosten); geen periode van verwacht voordeel te hebben van de vaardigheden en kennis die de werknemer tijdens de studie opdoet; geen glijdende schaal.
Mijn vraag is dan ook nu: moet ik de opleidingskosten terug betalen in mijn geval? Ik heb gedurende mijn opleiding veel geleerd en ook zelfstandig in de praktijk uitgevoerd, wat ik nooit had kunnen (mogen) doen als ik nog in de functie helpende was. Ook vind ik dat je als zorgkundige aan het werk wordt gezet, terwijl je als een verpleegkundige kan werken, ik mezelf tekort doe, zeker als ik voor een schijntje daar moet blijven werken. Dit heb ik ook aangekaart, maar mijn leidinggevende zegt mij ondankbaar te vinden omdat ze toch maar mij die opleiding hebben laten volgen. Ik werk nu voor een uurloon van 13.07 terwijl ik bij mijn aankomende werkgever 16.86 per uur ga verdienen.
Ik hoop dat u mij een antwoord kan geven wat mijn recht zou kunnen zijn of dat er niets anders overblijft dan toch te moeten terugbetalen? Ze hebben me overigens geen baangarantie gegeven, wel mondeling gezegd dat er "waarschijnlijk" tegen die tijd dat ik klaar zou zijn wel kans was dat ik als verpleegkundige aan de slag zou kunnen.

Vr.gr.
Singer
Antwoord:

Beste mevrouw,


 


De Wet kent geen regeling omtrent de terugbetaling van studiekosten, die een werkgever ten behoeve van zijn werknemer heeft gemaakt. Wil een werkgever gemaakte studiekosten bij einde arbeidsovereenkomst op zijn werknemer kunnen verhalen, zal dat contractueel moeten zijn vastgelegd. In de jurisprudentie is de rechtsgeldigheid van een beding tot terugbetaling van studiekosten aan de orde gesteld.


 


Uitgangspunt van de Hoge Raad


De Hoge Raad heeft zich over de geldigheid van een beding tot terugbetaling van studie- kosten inclusief het betaalde loon gedurende de studieperiode, uitgelaten in 1983. Een dergelijk beding is in principe rechtsgeldig, wanneer het gaat om een regeling die:


A. de periode vaststelt waarin de werkgever geacht wordt baat te hebben van de door de werknemer verworven kennis en


B. bepaalt dat werknemer, indien de arbeidsovereenkomst tijdens of


onmiddellijk na afloop van de studie eindigt, het loon over die periode aan werkgever dient terug te betalen en


C. deze terugbetalingsverplichting vermindert naar evenredigheid van het voortduren van de periode genoemd onder A.


Ook dienen aan werknemer de consequenties duidelijk te zijn uiteengezet. Daarnaast kan een terugvordering in strijd met de goede trouw zijn indien de werkgever zelf het initiatief neemt tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst.


 


Daarnaast heeft de Hoge Raad in dit arrest nog een drietal nadere eisen gesteld. Ten eerste mag er geen strijd bestaan tussen het studiekostenbeding en (bijzondere) wettelijke bepalingen zoals de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM). Ten tweede moet de voor de werknemer ernstige consequenties van de verplichting tot terugbetaling duidelijk aan hem zijn uiteengezet vóór het tot stand komen van de regeling. Ten derde kunnen de redelijkheid en billijkheid onder omstandigheden met zich meebrengen dat de werkgever geen studiekosten kan terugvorderen indien hij zelf het initiatief tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst heeft genomen.


 


Daar, zoals u meedeelt, in uw geval geen studiekostenregeling is overeengekomen hoeft u niet zomaar gehoor te geven aan de oproep tot terugbetaling. Bij afwezigheid van een studiekosten beding kan er van uit gegaan worden dat de werkgever de kosten voor zijn rekening neemt.


 


Mocht u bijstand nodig hebben dan kunt u mij bereiken door het contactformulier op onze internetsite: http://www.de-arbeidsrechtspecialist.nl in te vullen.


 


Met vriendelijke groet,


 


E.A. Vonsee                                                                                                    Adviseur Arbeidsrecht/HR


 


 


 


!Dit advies is vrijblijvend en enkel gebaseerd op de vaak summiere vraagstelling. Het kan geen volwaardig juridisch advies vervangen. We zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van handelen/nalaten naar aanleiding van dit beknopte antwoord!


 


 


 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Opleidingskosten terug betalen:

Wat is een verstandige keuze?
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2008-03-25 20:30:22
Ik betaal kinderalimentatie aan mn zoon
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2009-01-31 16:49:20
ben ik verantwoordelijk voor de schuld van mijn ex
      [Gesteld in Rechtshulp-Zuid Holland]
2009-03-28 10:52:47
coulance regeling bij de belastingdienst??
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2010-01-24 18:16:45
Wat kan ik nog doen?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-16 23:14:05

Gemiddelde score Arbeidsvoorwaarden: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+