Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Noord Holland

Zelf een vraag over Advocaten-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Advocaten-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Advocaten-Noord Holland Klik hier.

RSS over Advocaten-Noord HollandVragen over Advocaten-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Noord Holland op jouw website?Vragen over Advocaten-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-Noord HollandVragen over Advocaten-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Erfdienstbaarheid door verjaring?

[Gesteld op: 19-05-2008]

Toelichting:
Wij wonen in een hoekhuis van een blok van 4 woningen. Langs ons erf loopt een openbaar voetpad. Aanvankelijk liep dat door tot achter de andere hoekwoning. Achter het voetpad lag een strook grond en een sloot. In 1994 hebben de bewoners van deze 4 woningen de grond direct en in het verlengde van hun woning van de gemeente gekocht. Inclusief het voetpad. Het openbare voetpad eindigt nu dus aan het einde van onze tuin. Bij de koop van de strook grond achter onze woning is geen erfdienstbaarheid in de vorm van overpad vastgelegd. Het is gewoon vergeten. De bewoners van de 3 andere woningen maken nog steeds gebruik van het pad om achterom hun woning te bereiken. Wij hebben dat ook altijd gedoogd. Wanneer is er in dit geval sprake van een erfdienstbaarheid door verjaring?
Antwoord:

Als ik uw vraag goed begrijp gebruiken de buren sinds 1994 uw tuin als voetpad naar hun woningen, e.e.a. met uw instemming. Er is geen erfdienstbaarheid bevestigd bij notariele akte, en u vraagt mij of een erfdienstbaarheid kan zijn onstaan door verjaring.  

Voor het ontstaan van een erfdienstbaarheid door verjaring is het noodzakelijk de vraag te beantwoorden of degene die de erfdienstbaarheid denkt te hebben het recht (bezit) had. 
Of er sprake is van bezit wordt naar de verkeersopvatting (algemene opvatting) beoordeeld. Tot de conclusie dat iemand een erfdienstbaarheid bezit, kan men komen als er een daadwerkelijk gebruik bestond waarme het recht werd uitgeoefend. Het recht moet met regelmaat worden uitgeoefend en het moet een duurzaam karakter hebben.

Verkrijgend en bevrijdend
Voor het ontstaan van de erfdienstbaarheid door verjaring wordt een onderscheid gemaakt tussen de verkrijgende en de bevrijdende verjaring. Voor de verkrijgende verjaring is vereist een onafgebroken termijn van bezit van tien jaar, waarbij degene die zich op het ontstaan van de erfdienstbaarheid beroept het bezit te goeder trouw moet hebben gehad.
Als de verkrijger niet te goeder trouw was en de vordering tot beëindiging van het bezit die de rechthebbende tegen de bezitter had, door bevrijdende verjaring is teniet gegaan, ontstaat de erfdienstbaarheid door verloop van 20 jaar.
Wil iemand na 10 jaar een erfdienstbaarheid door verjaring verkrijgen, dan moet hij dus te geder trouw zijn. Deze goede trouw is (in beginsel) slechts aanwezig als de erfdienstbaarheid in de openbare registers is ingeschreven, maar het kan ook anders worden uitgelegd. Immers een bezitter is slechts dan te goeder trouw wanneer hij zich als rechthebbende beschouwt en zich ook redelijkerwijs als zodanig mocht beschouwen. In uw geval zou het dus zo kunnen zijn dat de goede trouw wordt aangenomen, mede omdat het voerpad al zo lang bestond, en de andere woningen klaarblijkelijk ook door elkaars tuin moeten om hun tuin te bereiken.

Wanneer iemand niet te goeder trouw een erfdienstbaarheid bezit, past het recht zich aan de feitelijke toestand aan. De rechtsvordering die de eigenaar tegen de bezitter van de erfdienstbaarheid heeft, verjaart door verloop van 20 jaar. Ook dat kan dus het geval zijn als en de periode van voor 1994 daar bij telt.  

Als de eigenaar niet de opheffing van het door hem ongewenste gebruik binnen de genoemde termijn vordert, verkiest hij zijn recht en wordt de aanvankelijk niet-rechthebbende rechthebbende tot de erfdienstbaarheid.

Onder het oude recht gold een verjaringstermijn van 20 of van 30 jaar, afhankelijk van het feit of er al dan niet een titel aanwezig was. Nu bij een gebrekkige titel de termijn is verkort tot 10 jaar en voor de overige gevallen tot 20 jaar, moest de Overgangswet NBW een regeling geven. Deze regeling houdt in, dat voor de bepaling van het aantal jaren dat men het bezit moet hebben en dus door verjaring rechthebbende tot de erfdienstbaarheid kan worden, de periode van vóór 1 januari 1992 meetelt. Vanaf 1996 dus is het jaar 1986 voor bezit te goeder trouw en 1976 voor het bezit niet-te goeder trouw van belang.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Erfdienstbaarheid door verjaring?:

Erfdienstbaarheid bij verkoop
      [Gesteld in Notaris-Gelderland]
2009-07-15 13:16:56
Is mijn bankschuld verjaard?
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-12-10 21:06:56
verjaring ontneminsvordering
      [Gesteld in Advocaten-Overijssel]
2011-05-26 21:09:27
kan iemand me helpen
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2011-06-11 01:58:38
wat is de correcte verjaringvan winkeldiefstal
      [Gesteld in Advocaten-Belgie]
2012-02-03 16:46:15

Gemiddelde score Advocaten-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+