Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Flevoland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Flevoland en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Flevoland

Zelf een vraag over Advocaten-Flevoland? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Flevoland.
De huidige beheerder van de rubriek Advocaten-Flevoland:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 81 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Advocaten-FlevolandVragen over Advocaten-Flevoland via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Flevoland op jouw website?Vragen over Advocaten-Flevoland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-FlevolandVragen over Advocaten-Flevoland via E-mail. Klik hier.

nepwapen in huis aangetroffen, nu strafbeschikking

[Gesteld op: 29-01-2015]

Toelichting:
Bij een huiszoeking (n.a.v. annonieme tip) is een zogenaamd nep vuurwapen aangetroffen waarvoor ik nu een strafbeschikking (boete) ga ontvangen.

vraag: ik dacht het in bezit hebben van een speelgoed pistool (dus thuis en verborgen in een kast) niet strafbaar was? Enig idee hoe hoog de boete zal uitvallen?
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,


Van belang is te weten onder welke categorie uw nepwapen is ingedeeld.


Nep-wapens welke in het verleden werden gevonden bij een doorzoeking, werden in beslaggenomen en onttrokken aan het verkeer. De bezitter kreeg een boete van honderden euro’s. Helaas gebeurt dit nog steeds. Volledig ten onrechte.


De regelgeving voor het bezit van wapens is verre van overzichtelijk. Ingevolge artikel 2, eerste lid, van de Wet wapens en Munitie zijn wapens in de zin van deze wet onderverdeeld in categorieën. Onder categorie I, onder 7° vallen voorwerpen die een ernstige bedreiging van personen kunnen vormen of die zodanig op een wapen gelijken dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn.


Ingevolge het vierde lid zijn, onverminderd het bepaalde in het eerste lid, onder categorie I, sub 7°, geen wapens in de zin van deze wet voorwerpen die klaarblijkelijk zijn bestemd om als speelgoed te worden gebruikt en die redelijkerwijze niet geschikt kunnen worden geacht om daarmee personen ernstig lichamelijk letsel toe te brengen. Het moet dan gaan om wapens die evident als speelgoed konden worden aangemerkt, zoals bijvoorbeeld een waterpistool.


Uit de onderliggende regelgeving (in artikel 3 Regeling WWM) volgde welke voorwerpen werden aangewezen. Het ging met name om  voorwerpen die voor wat betreft hun vorm en afmetingen een sprekende gelijkenis vertonen met vuurwapens. Op basis hiervan was het tot voor kort strafbaar om een gelijkend speelgoedpistool te bezitten of te verkopen. De achterliggende reden was dat met een dergelijk wapen een overval kon worden uitgevoerd, omdat een slachtoffer zich niet minder bedreigd zal voelen. In een stresssituatie zal men een echt wapen niet van nepwapen kunnen onderscheiden.


De bepaling dat speelgoedwapens die op echte wapens lijken onder categorie I wapens vallen is echter in 2014 geschrapt (zie ook de Circulaire wapens en munitie 2014). Deze wijziging is het gevolg Europese Regelgeving die in de ons omringende landen al veel langer van kracht was.  De onderhavige richtlijn (2009/48/EG, bekend als de Speelgoedrichtlijn) laat veel minder ruimte om op wapens gelijkende voorwerpen van de Nederlandse markt te weren. Nederland is verplicht de Speelgoedrichtlijn na te komen en de nationale regelgeving die daarmee in strijd is aan te passen. Dit betekent dat in artikel 3 van de Regeling  wet wapens en munitie voorwerpen als bedoeld in de richtlijn worden uitgezonderd van de werking van dit artikel.


Dit betekent dat sinds juli 2014 het bezit en de verkoop van (niet schietende) speelgoed replica’s is toegestaan, mits deze voorzien zijn van een CE keurmerk op het speelgoed en de verpakking. Een exacte replica van een Glock 17 als speelgoed kan dus vanaf nu ook in ons straatbeeld verschijnen, zij het voorzien van een – niet op afstand te herkennen – CE keurmerkje dat bovendien met een stift makkelijk zwart te maken is.


Politie en justitie zijn zich onvoldoende bewust van deze wijziging. Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op.


Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.


Met vriendelijke groet,


H.A. Albersen


Jurist

Beantwoord door:
Herman Albersen
profielpagina


Gerelateerde vragen aan nepwapen in huis aangetroffen, nu strafbeschikking:

Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Hallo, franse bulldog teef poept s┤nachts in huis
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2010-02-06 09:18:29
gek of niet
      [Gesteld in Paranormaal]
2010-04-09 16:34:42
Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24

Gemiddelde score Advocaten-Flevoland: 10.0 (4x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+