Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Overheid » Suriname
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Suriname en krijg online een antwoord van de specialist in Suriname

Zelf een vraag over Suriname? Klik hier.
Meer vragen over Suriname.
De huidige beheerder van de rubriek Suriname:
Naam: Marnix h visser
Bedrijf: Stichting more life
Reactiesnelheid: 15 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Marnix h visser vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over SurinameVragen over Suriname via RSS. Klik hier.
RSS over Suriname op jouw website?Vragen over Suriname op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over SurinameVragen over Suriname via E-mail. Klik hier.

Notaris-/boedelkosten bij verkoop woning/perceel?

[Gesteld op: 28-01-2015]

Toelichting:
Wat zijn ongeveer de notaris-/boedelkosten voor de verkoper bij de verkoop van een woning/perceel? Wordt er over het algemeen in Suriname een vast bedrag gehanteerd of een percentage van de taxatiewaarde/verkoopsom voor de diverse werkzaamheden: opstellen stamboom, akte scheiding en deling, verklaring van erfrecht, boedelvolmachten, het opvragen van informatie uit diverse registers, informeren van de erfgenamen etc.?
Antwoord:

beste,


de akte van scheiding en deling indien alle erfgenamen akkoord zijn en indien u alle benodigde stukken daartoe hebt geregeld bedragen ca. 6% van de getaxeerde - en door de hypotheekbewaarder goedgekeurde- waarde.


bij een verkoop aan een derde niet-erfgenaam zal dit rond de 12% vd getaxeerde waarde bedragen.


deze kosten komen voor rekening van de koper dan wel de 'overbedeelde'.


Alle kosten en tijd en moeite die gemaakt moet worden om uberhaupt een boedelperceel te kunnen verkopen zullen door de erfgenamen gezamenlijk gedragen worden. kosten van het maken van een stamboom kunnen behoorlijk oplopen indien het om een grote of oude boedel gaat met vele erfgenamen. opvragen van testamenten neemt ook tijd in beslag alsook de verklaring van erfrecht. per overleden erfgenaam wordt er door de notaris een bedrag gevraagd. kleine boedels kunnen ca. 300,-E kosten en ingewikkelde boedels gemakkelijk 1500,- E of meer. ingewikkelde boedl zijn ook boedles waarbij deelgenoten reeds overleden zijn in verschillende landen. dat werkt erg kostenverhogend.


boedelvolmachten zijn speciale modellen voor, maar die moeten vaak op maat gemaakt worden en dat neemt weer tijd in beslag. een volmacht maak je pas als de verklaring van erfrecht af is. ook dit kost dus geld.


onroerend goed onderzoek is een vak apart en neemt ook heel veel tijd in beslag en is bovendien in Suriname heel erg omslachtig en lastig en soms zelfs onmogelijk.


Het overtuigen van erfgenamen dan wel ruzies zien te beslechten is een taak die niemand op zich wil nemen. notarissen en (veel) advocaten gaan u daar niet mee kunnen helpen. daarnaast kunnen er vaak ook alternatieven bedacht worden waarmee iedereen akkoord zou kunnen gaan, maar denkt men daar niet aan. in het slechtste geval zal er een rechtsprocedure gestart moeten worden dat ook veel geld en tijd gaat kosten. jarenlange procedures is niemand bij gebaat. zaak is dus om overeenstemming te bereiken.


Al met al is het oplossen van een boedel geen malligheid. in de praktijk worden percentages tussen 5% en 20% van de netto-waarde (bezittingen minus schulden) gevraagd en zijn dus heel gangbaar.


een door de rechtbank benoemde onzijdig persoon ontvangt bij de afhandeling voor alleen het zetten van een handtekening 10% van de waarde van de vertegenwoordigde aandelen.


U kunt deze kosten besparen door al het werk gewoon zelf te doen: stamboom opvragen, zelf gegevens natrekken bij het kadaster, boedelvolmachten zelf organiseren, verklaring van erfrecht zelf laten maken, perceelkaart laten maken bij de landmeter, taxaties laten verrichten, een boedelbeschrijving maken en alle kosten daarvan zelf voorschieten en dan later op de erven zien te verhalen. eventuele schulden ook zelf betalen en ga zo maar door.


De praktijk leert dat de meeste mensen ergens vastlopen en dan toch weer hulp nodig hebben. indien u dit werk wilt uitbesteden dan zijn hiervoor gespecialiseerde buros, maar er zijn er niet veel actief in suriname omdat het werk vaak ondankbaar werk is en de kosten en baten niet altijd opwegen tegen de opbrengst.


desalniettemin zijn er altijd mogelijkheden.


kosten zijn dus afhankelijk van de grootte van de boedel, de ingewikkeldheid van de boedel en de omvang van de boedel en eventuele bijkomende problemen die niet altijd vantevoren zijn in te schatten. vandaar dat men percentages hanteert.


voor meer info of hulp bij de afhandeling: mhvisser@morelife.nl of marnix_visser@yahoo.com


 

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor uw snelle reactie. Helder en duidelijk.

Vraag: Indien er wordt verkocht en de erfgenamen krijgen hun aandeel, dient er dan nog een deel worden afgedragen aan de staat (een soort inkomstenbelasting of erfbelasting (successierecht)?
 
Antwoord Beheerder:

voorzover ik weet wordt er in Suriname geen successie belasting geheven. u zult wel moeten opletten of de inkomsten die u verkrijgt uit een erfenis niet belastbaar zijn in Nederland.


voor meer info: mhvisser@morelife.nl


 

Beantwoord door:
marnix h visser
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Notaris-/boedelkosten bij verkoop woning/perceel?:

De verkoopconcessiehouder?
      [Gesteld in Recht-Belgie]
2008-05-25 15:26:44
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Welke kleuren op muren en wat voor kleur gordijn.
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2010-01-07 12:24:22
Verkoop bedrijf
      [Gesteld in Administratie]
2015-04-02 13:20:23
Btw formulier en bedrijfsmiddelverkoop
      [Gesteld in Administratie]
2020-10-20 11:30:49

Gemiddelde score Suriname: 8.9 (1089x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+