Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeelsmanagement » Arbeidsvoorwaarden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsvoorwaarden en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsvoorwaarden

Zelf een vraag over Arbeidsvoorwaarden? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsvoorwaarden.

Beheerder worden?

De rubriek Arbeidsvoorwaarden heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Arbeidsvoorwaarden Klik hier.

RSS over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsvoorwaarden op jouw website?Vragen over Arbeidsvoorwaarden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via E-mail. Klik hier.

Kan ik weigeren studiekosten terug te betalen?

[Gesteld op: 19-01-2015]

Toelichting:
Op verzoek vd werkgever heb ik een studie gevolgd omdat de werkgever door oa verplichtingen van externe partijen iemand in dienst moet hebben die die een bepaald certificaat heeft. Ik heb een studiekostenbeding getekend maar na afloop van mijn driejarige studie blijkt dat de werkgever mijn kennis niet meer nodig heeft omdat de externe partij dit niet meer als eis stelt. Ik heb de studie in eigen tijd gevolgd (drie jaar lang 1,5 dag in de week) en de werkgever heeft de kosten betaald. Door de vreemde gang van zaken ben ik op zoek gegaan naar een andere baan en heb ik ontslag genomen genomen De werkgever vordert nu studiekosten (21.000 euro!)terug omdat ik niet nog 3 jaar in dienst blijf. Ik vind dat niet redelijk omdat hij naar mijn mening een inschattingsfout heeft gemaakt. Dit is toch zijn risico? Ik heb het studiekostenbeding getekend in de verwachting dat de werkgever (en ik) iets aan de kennis zouden hebben. Wat is uw opvatting?
Antwoord:

Beste heer/mevrouw,

Naar aanleiding van uw vraag betreffende het weigeren van het terugbetalen van de studiekosten ik u het volgende.


 


Daar u op verzoek van uw werkgever ( bedrijfsbelang ) de studie heeft gevolgd lijkt mij terugvordering van het totaal bedrag discutabel.


Er wordt regelmatig een studiekostenbeding in de arbeidsovereenkomst opgenomen waarbij de werknemer verplicht wordt om zijn of haar studiekosten terug te betalen indien de arbeidsovereenkomst eindigt. Het studiebeding is niet wettelijk geregeld. De enige houvast die men heeft bij de uitleg van een studiebeding zijn de in de rechtspraak ontwikkelde normen en het ‘goed werknemerschap’ en ‘goed werkgeverschap’. Een studiebeding moet ten minste aan de volgende voorwaarden voldoen als de werkgever de kosten op de werknemer wil verhalen: 1. Er moet een tijdelijke periode worden afgesproken waarbinnen een eventuele terugbetalingsverplichting geldt; 2. Het moet duidelijk zijn welke kosten de werknemer aan de werkgever dient terug te betalen; 3. Er moet een zogenoemde glijdende schaal of staffel worden overeengekomen ten aanzien van de terugbetalingsverplichting ofwel de hoogte van de terug te betalen kosten wordt lager naarmate de dienstbetrekking voortduurt. Voldoet een beding niet aan deze voorwaarde(n) dan kan de rechter deze ongeldig verklaren en is er geen studiebeding tot stand gekomen. Verder wordt de verplichting tot naleving van een studiebeding beoordeeld met het oog op het goed werkgever- of werknemerschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verplichte opleiding zoals men die binnen de advocatuur kent of een beëindiging van de dienstbetrekking op initiatief van de werkgever. In dat soort gevallen zou het terugvorderen van de kosten niet redelijk kunnen zijn.


Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Mocht u nog verdere uitleg of hulp nodig hebben dan kunt u mij bereiken door het contactformulier op onze internetsite: http://www.de-arbeidsrechtspecialist.nl in te vullen.


Met vriendelijke groet,


E.A. Vonsee                                                                                                     Adviseur Arbeidsrecht/HR


 


!Dit advies is vrijblijvend en enkel gebaseerd op de vaak summiere vraagstelling. Het kan geen volwaardig juridisch advies vervangen. We zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van handelen/nalaten naar aanleiding van dit beknopte antwoord!

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Kan ik weigeren studiekosten terug te betalen?:

Vaststellingsovereenkomst
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Gelderland]
2008-03-21 14:25:20
Ik betaal kinderalimentatie aan mn zoon
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2009-01-31 16:49:20
Wat kan ik nog doen?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-16 23:14:05
Studiekostenregeling met werkgever
      [Gesteld in Arbeidsvoorwaarden]
2012-10-19 14:50:00
Terugbetalen studiekosten zorg
      [Gesteld in Arbeidsvoorwaarden]
2013-02-25 21:11:57

Gemiddelde score Arbeidsvoorwaarden: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+