Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Uitbetalen vakantie uren

[Gesteld op: 11-01-2015]

Toelichting:
Geachte heer,

Ik heb 6 maanden bij een bedrijf gewerkt als parttimer. Ik had een Arbeidsovereenkomst met minimum-urengarantie van 4 uur per week. Dus als er ook geen werk voor mij in de winkel was werd ik voor 4 uur uitbetaald. Maar ik werkte meestal meer dan 4 uur per week (Ik heb gemiddeld 8-10 uur per week gewerkt). Mijn werkgever heeft netjes mijn loon betaald. Ook heeft hij aan het eind van het dienstverband het opgebouwde vakantiegeld betaald.
Alleen wou hij mij geen vakantiedagen/ vakantie uren uitbetalen. Want normaal gesproken, als je op vakantie gaat, krijg je op die dagen ook loon terwijl je niet werkt.
Hij zegt dat hij niet verplicht is om vakantiedagen uit te betalen omdat het aantal vakantie uren per jaar onder het wettelijke minimum van 40 uur zit. Hij zegt, dat ik een contract had van 4 uur per week en op jaar basis is het 4 uur x 4 = 16 vakantie uren per jaar. Ik beweerde dat ik meer dan 4 uur per week heb gewerkt. Hij zei dat ik op jaarbasis gemiddeld 8 uur per week heb gewerkt. Hij heeft alle gewerkte uren gedeeld door 24 weken.
Hij zei dat 6 maanden werken is 24 werkweken .
52 weken -/- 4 weken = 48 werkweken ;
48/12 maanden * 6 maanden = 24 weken.
En zo kwam hij op het getal 8 uren per week. Hij zei dat 8 uur per week x 4 = 32 vakantie uren.
Op jaarbasis zit ik nog steeds onder het minimum.
Mijn vraag is of mijn werkgever gelijk heeft en kunt u mij vertellen wat de wettelijke regels m.b.t. uitbetalen van vakantie uren zijn.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groeten,

Mado
Antwoord:

Wettelijk heeft iedere werknemer recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar, of voor parttimers: 4 x het aantal uren dat gemiddeld per week wordt gewerkt.
De meeste bedrijven geven echter meer vakantiedagen, meer dan het minimum. Dit wordt dan vastgelegd in de CAO of de arbeidsovereenkomst. Deze bovenwettelijke vakantiedagen mogen in overleg tussen werkgever en werknemer zonder problemen worden uitbetaald.
Het wettelijk minimum mag echter tijdens het dienstverband niet worden uitbetaald, dit moet als vakantie worden opgenomen. En bij einde van het dienstverband moet de werkgever de gelegenheid geven om eventueel nog openstaande uren op te nemen. Gebeurt dit niet, dan mogen de openstaande uren bij einde dienstverband WEL worden uitbetaald.
Uw werkgever zit dus fout, u heeft alsnog recht op nabetaling. U kunt dit bijvoorbeeld vinden op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verlof-en-vakantie/vakantiedagen-en-vakantiegeld

Nu heb ik ook nog ergens gelezen dat parttimers recht hebben op minimaal 40 vakantie-uren op jaarbasis, ook als er minder dan 10 uur per week wordt gewerkt. Zie http://www.fnvjong.nl/rechten-plichten/vakantie-vrije-dagen


Als deze informatie juist is heeft u dus recht op 20 vakantie-uren voor een half jaar werk. Trek daar het genoten verlof vanaf, en het restant moet alsnog worden uitbetaald.


 

 
Reactie vraagsteller:
Geachte heer,

Bedankt voor uw snelle reactie.

Ik denk dat ik mijn vraag niet goed heb geformuleerd. Het ging mij niet om de uitbetalen van vakantiedagen maar om het doorbetalen van mijn loon tijdens vakantiedagen. Ik heb wel die vakantiedagen opgenomen maar mijn loon is tijdens deze uren niet doorbetaald.
Want ik zie dat andere mensen bijvoorbeeld met een full time baan op vakantie gaan en in die weken krijgen ze ook hun loon doorbetaald. Maar in mijn geval is het niet.
Ik heb alleen loon gekregen voor de werkelijke gewerkte uren + vakantietoeslag van 8%.

Moest mijn werkgever mijn loon toch tijdens die vakantie uren doorbetalen of niet.
Zoals u zegt heb ik recht op 20 vakantie uren. En hij moest mij ook die 20 uren doorbetalen ook al heb ik toen niet gewerkt. Of zie ik het verkeerd.

Ik hoop van u te horen en alvast bedankt voor de moeite en tijd.

Met vriendelijke groeten,

Mado
 
Antwoord Beheerder:

Tja, daar kan geen misverstand over bestaan: vakantie opnemen betekent niet werken maar wel loon doorbetaald krijgen. Als er geen loon wordt doorbetaald is het dus geen vakantie.


Een voorbeeld: als het dienstverband wordt beeindigd per 31 december, dan moet de werkgever je in de gelegenheid stellen alle openstaande vakantie-uren op te nemen in december. Hij moet dan wel doorbetalen tot 31 december, dus voor de gewerkte uren en de vakantie-uren.
Als het niet mogelijk is om alle vakantie-uren op te nemen is hij verplicht dit bij einde dienstverband uit te betalen. Dus ook het wettelijk minimum.

Dit kan alleen anders zijn als u een all-in uurtarief hebt ontvangen. Oftewel, als in het gewone uurloon al een uitbetaling voor vakantiedagen is inbegrepen. Dit moet dan wel duidelijk in uw arbeidscontract zijn vermeld. In dat geval moet hij u wel in de gelegenheid stellen om vakantie op te nemen, maar hoeft dit niet te worden doorbetaald omdat u dat loon al heeft ontvangen als opslag. Ik raad u dus aan uw arbeidscontract hierop na te lezen.


 

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Uitbetalen vakantie uren :

Minuren mee naar volgend kalenderjaar...mag dat?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-21 11:02:33
de minuren van 2011 worden gekort op mijn salaris
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-17 13:28:20
kleuradvies nodig
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-14 16:31:15
Graag kleuradvies voor muren van mijn woonkamer.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-08 21:14:07
welke kleur past er het best.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-08-27 23:19:09

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (897x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+