Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Aansprakelijkheidsrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Aansprakelijkheidsrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Aansprakelijkheidsrecht

Zelf een vraag over Aansprakelijkheidsrecht? Klik hier.
Meer vragen over Aansprakelijkheidsrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Aansprakelijkheidsrecht:
Naam: Edgard Bogers
Bedrijf: Tact letselschade-juridisch advies-coaching
Reactiesnelheid: 31 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Edgard Bogers vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AansprakelijkheidsrechtVragen over Aansprakelijkheidsrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Aansprakelijkheidsrecht op jouw website?Vragen over Aansprakelijkheidsrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AansprakelijkheidsrechtVragen over Aansprakelijkheidsrecht via E-mail. Klik hier.

Wanneer kun je een huisarts aansprakelijk stellen?

[Gesteld op: 07-01-2015]

Toelichting:
Mijn huisarts die neemt jongeren met knobbels en kwaaltjes met een korreltje zout. Onlangs is mijn vriendin/buurmeisje (22) jaar aan borstkanker overleden.De huisarts vond onderzoek niet nodig vanwege haar leeftijd. Haar ouders spreken gebrekkig Nederlands en zijn na haar diagnose bang voor de huisarts. (ze kreeg deze diagnose namelijk na EHBO-bezoek) Helaas heb ik dezelfde huisarts en ben ik nog op zoek naar een nieuwe. Nu had ik een aantal jaar geleden ook een probleem met deze huisarts en ik wilde toen weten of ik sikkelcel had en wat voor allergieŰn ik had. Hij vond het niet nodig om mijn voedselallergie te testen en wilde alleen testen wat mijn allergie qua inhaleren is. Ik kreeg een papier voor het ziekenhuis en heb toen zelf aangekruist sikkelcelanemie en voedselallergie. Helaas zag ik huidallergie niet staan Na de uitslag bleek dat ik heel wat dingen niet mocht eten. Tomaat, kiwi, sesam, cashewnoten en etenswaren waar ik nog nooit van had gehoord. In totaal 5 A-viertjes. Vervolgens stond er Sikkelcel HB positief en ook een reeks aan allergieŰn waar ik al vanaf wist. (honden, katten, bomen en alles wat onder hooikoorts valt) nu wil ik graag een huidtest doen omdat ik last heb van mijn huid mijn arts wil mij niet doorverwijzen en ik ga binnenkort naar BelgiŰ om alsnog een huidallergietest te doen. Hij vind dat hij erger heeft gezien en dat het dus meevalt. In vergelijking met iemand uit een derdewereldland valt het vast mee. Ik moet op mijn werk constant uitleggen dat ik niet serieus genomen wordt. Mijn vraag nu. Als blijkt dat ik een huidaandoening heb die verergert is omdat het nooit is behandelt, kan ik mijn huisarts dan aansprakelijk stellen? Krijgt een huisarts bonus als ie een klant niet doorverwijst of laat onderzoeken?
Antwoord:

Beste heer, mevrouw, 


Bedankt voor uw vraag. 


Medische aansprakelijkheid is altijd een moeilijke kwestie. Een arts is pas aansprakelijk als blijkt dat hij/zij onzorgvuldig c.q. onrechtmatig heeft gehandeld, en als vast staat dat elke andere redelijk handelende arts anders had gehandeld en daarmee letsel had kunnen voorkomen. 


Uit uw verhaal blijkt dat u geen vertrouwen heeft in uw huisarts en dat u het gevoel heeft dat hij u niet serieus neemt. Het staat u natuurlijk altijd vrij om van huisarts te veranderen. Ook zou u een second opinion kunnen vragen bij een andere arts. 


Als medisch komt vast te staan dat er in uw geval sprake is van een huidaandoening en deze is verergerd doordat er in het verleden niet is behandeld, ondanks uw verzoek, dan zou er eventueel aansprakelijkheid van de huisarts kunnen zijn. Het een en ander dient dan wel goed gedocumenteerd te zijn. Het huisartsenjournaal is hier leidend in. Stel, er zou vast komen te staan dat de huisarts te nonchalant heeft gehandeld, dan is de volgende vraag of ook in juridische zin letselschade kan worden vastgesteld.  


Natuurlijk krijgt een huisarts geen bonus als hij niet doorverwijst. Dat lijkt mij voor zich te spreken. Elke arts zal vanuit zijn eigen professie beoordelen of nader onderzoek noodzakelijk is. Uiteraard worden daar wel eens fouten bij gemaakt. Als dat vast staat, zal de verzekeringsmaatschappij daarvoor op moeten komen. Ook is het dan mogelijk om het Medisch Tuchtcollege te benaderen. 


Ik adviseer u serieus te overwegen om van huisarts te veranderen. Vertrouwen in een arts is noodzakelijk voor een goede relatie met elkaar. Daarnaast kunt u na uw bezoek in België beoordelen of de huisarts inderdaad onzorgvuldig heeft gehandeld. Als dat zo is, kunt u hem formeel aansprakelijk stellen. Zijn verzekeringsmaatschappij zal vervolgens op basis van alle medische stukken beoordelen of er inderdaad sprake is van verwijtbaar handelen en of dit schade heeft opgeleverd. 


Kunt u zo verder? Succes er mee. 


Met vriendelijke groet, 


Edgard Bogers 

Beantwoord door:
Edgard Bogers
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Wanneer kun je een huisarts aansprakelijk stellen?:

zelfde vraag vanuit de penningmeester gesteld.
      [Gesteld in Recht-Gelderland]
2008-07-17 11:48:38
ouder verantwoordelijk voor schulden kind?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2011-07-02 00:32:03
Huisarts situatie fout ingeschat
      [Gesteld in Letselschade]
2014-01-04 01:11:33
Medisch dossier
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2014-03-17 13:55:28
Wie aansprakelijk bij ongewenste dracht 2 jarige?
      [Gesteld in Hippisch recht]
2014-04-22 00:59:30

Gemiddelde score Aansprakelijkheidsrecht: 8.8 (125x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+