Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Arbeidsrecht » Arbeidsrecht-Groningen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsrecht-Groningen en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsrecht-Groningen

Zelf een vraag over Arbeidsrecht-Groningen? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsrecht-Groningen.
De huidige beheerder van de rubriek Arbeidsrecht-Groningen:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 81 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Arbeidsrecht-GroningenVragen over Arbeidsrecht-Groningen via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsrecht-Groningen op jouw website?Vragen over Arbeidsrecht-Groningen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Arbeidsrecht-GroningenVragen over Arbeidsrecht-Groningen via E-mail. Klik hier.

WW recht over uren 'tijdelijke ophoging' ?

[Gesteld op: 21-11-2014]

Toelichting:
Beste, Ik heb 3 tijdelijke contracten gehad (32 p.w.) en moet vanaf 1-1-15 een vast contract krijgen. I.v.m. bezuinigingen in de zorg kan ik een vast contract krijgen van 16 uur p.w. Mijn baas heeft voorgesteld, daar in 2015 de subsidie voldoende is om mij een tijdelijke ophoging te geven, dat ik in een extra los contract 16 uur als tijdelijke ophoging kan krijgen. Zo werk ik 16 uur vast + 16 uur als tijdelijke ophoging t/m nov 2015. Mag dit? Via via heb ik vernomen dat er een kans bestaat dat ik, door in te stemmen met zo een 'extra' contract, ik mijn recht op ww verspeel wanneer mijn baas na 11 maanden zegt te moeten stoppen met die tijdelijke ophoging. Oftewel behoud ik dan enkel mijn 16 uur vast en zou mogelijk geen ww aanvulling krijgen over de 16 tijdelijke uren (waar ik blijkbaar wel gewoon premie etc. over afdraag gedurende die 11 maanden). Het UWV werknemersafdeling zegt dat ik wel ww zou moeten krijgen, maar dat ze zich afvragen of een werkgever deze constructie aan mag gaan. Het juridisch loket kan me niet verder helpen daar het inkomen van mijn huisgenoot wordt meegerekend. Ik weet dat mijn werkgever niet van me wil profiteren, enkel is het op dit moment met bezuinigingen onmogelijk om mij voor meer uren in vast dienstverband te stellen. Ik wil graag aan het werk blijven en niet 'aankloppen' bij het UWV. Echter, mocht ik na nov 2015 voor 16 uur werkeloos worden (enkel die andere 16 uur op vast contract behoudend) voelt het als een straf wanneer ik aan het werk wil blijven en daardoor het recht verlies op WW over die tijdelijke ophoging. Ik hoop ten zeerste dat u mij kan helpen, daar ik voor 26-11-14 een beslissing moet maken. Alvast mijn dank!
Antwoord:

Geachte mevrouw,


Indien uw werkgever u met ingang van 1 januari 2015 een vast dienstverband geeft van 16 uren en een tijdelijke dienstverband van 16 uren in dezelfde functie, dan heeft u met ingang van 1 januari 2015 een vast dienstverband voor 32 uren.


Ik kan niet goed begrijpen dat uw werkgever voor deze constructie kiest. In de eerste plaats is dat niet mogelijk, u krijgt dan met ingang van 1 januari 2015 een vast dienstverband voor 32 uren. In de tweedeplaats is er blijkbaar wel geld om u 16 uren "tijdelijk" te betalen tot november 2015.


U zegt dat uw werkgever niet wil profiteren. Ik zie dat iets anders, immers er is toch geld tot november. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat u een vast dienstverband krijgt en dat de werkgever dan in oktober 2015 ontslag voor u aanvraagt voor de duur van 16 uren. Dan heeft u volledig recht op WW. Ik vraag mij of er het ontslag dan wordt toegestaan.


Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.


Met vriendelijke groet,


H.A. Albersen


Rechtskundgadviseur

 
Reactie vraagsteller:
Geachte H.A. Albersen,

Van de constructie waarover mijn werkgever spreekt, had ik ook nog nooit gehoord.
De reden dat hij mij 16 uur als tijdelijke ophoging wil geven is dat op langdurig termijn ik geen vast 32-uurs dienstverband kan krijgen, daar hij niet weet of dit de jaren daarna ook aan subsidies binnenkomt. Op dit moment hebben we als stichting een toezegging over 2015 gekregen van de gemeente, maar zal er aan het eind van 2015 voor 25% bezuinigd moeten zijn. Dit proces moet in een afvloeiende lijn, dus vandaar dat hij mij (en enkele andere collega's) voor een deel van 2015 uren kan bieden. Enkel ben ik de enige medewerkster die een vast dienstverband moet krijgen vanaf 1 januari 2015. Dat maakt de situatie ingewikkeld omdat, bekeken op langer termijn, er voldoende financien zijn om mij 16 uur op vast contract te bieden, maar op kort termijn er enkel gekeken kan worden voor 2015 wat er aan subsidie is. Dat betekent dat die tijdelijke ophoging in een los contract naast mijn vast contract zou kunnen worden opgesteld (zoals ik begrepen heb van mijn werkgever). Echter bij het instemmen van deze constructie zei hij dat het nadelige aan de situatie voor mij is dat ik mijn recht op WW over die 16 uur zou verliezen. Alsof ik vrijwillig af zou zijn van dit recht door het contract van tijdelijke ophoging te ondertekenen.
Zoals ik al zei heb ik nooit eerder van deze constructie vernomen en komt het volgens mij zo zelden voor dat ook het UWV / Juridisch loket hier weinig over kan zeggen. Alle antwoorden die ik krijg zijn niet met 100% zekerheid en pleiten in voordeel voor mij dat ik het recht wel heb wanneer ik langer dan 26 uur betaalde arbeid heb verricht voor een vastgesteld aantal uur en waarover ik de 'normale' premies afdraag (dit is wat ik telefonisch van het UWV en juridisch loket te horen kreeg)..

Mij een vast dienstverband van 32 uur aanbieden en in november 2015 ontslaan voor 16 uur brengt als nadeel voor mijn werkgever mee dat hij een gegronde reden zou moeten hebben. Anders zal hij mij natuurlijk een ontslagpremie moeten betalen en dat geld is er niet.

Graag hoor ik van u.
Ik waardeer het ten zeerste dat u trouwens zo snel een reactie plaatst op mijn vraag!

Mvg,
K. van der Doelen
 
Antwoord Beheerder:

Geachte mevrouw Van der Doelen,


Het is juridisch gezien niet mogelijk om aan u met ingang van 1 januari 2015 een tijdelijk dienstverband te geven van 16 uren. Van rechtsweg zal dat betekenen dat u dan per die datum een vast dienst verband heeft.


Voor een telefonische toelichting kunt u - zonder kosten - contact met mij opnemen. 0619371726


Met vriendelijke groet,


H.A. Albersen


Rechtskundigadviseur

Beantwoord door:
Herman Albersen
profielpagina


Gerelateerde vragen aan WW recht over uren 'tijdelijke ophoging' ?:

Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31
de minuren van 2011 worden gekort op mijn salaris
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-17 13:28:20

Gemiddelde score Arbeidsrecht-Groningen: 9.6 (5x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+