Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Arbeidsrecht » UWV Uitkeringen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek UWV Uitkeringen en krijg online een antwoord van de specialist in UWV Uitkeringen

Zelf een vraag over UWV Uitkeringen? Klik hier.
Meer vragen over UWV Uitkeringen.
De huidige beheerder van de rubriek UWV Uitkeringen:
Naam: UWV Webcare Team
Bedrijf: Uwv
Reactiesnelheid: 23 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over UWV Webcare Team vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over UWV UitkeringenVragen over UWV Uitkeringen via RSS. Klik hier.
RSS over UWV Uitkeringen op jouw website?Vragen over UWV Uitkeringen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over UWV UitkeringenVragen over UWV Uitkeringen via E-mail. Klik hier.

vraag over studieregeling nieuwe wajong

[Gesteld op: 03-11-2014]

Toelichting:
Ik zit in de nieuwe wajong en ben 35 jaar oud. Ik val in de categorie "tijdelijk geen mogelijkheden." Nu is het mijn grote droom om, als mijn gezondheid over een tijdje weer wat beter is, een universitaire studie te gaan doen. Nu weet ik dat er een studie-regeling is in de nieuwe wajong, maar het is mij niet duidelijk of ik toestemming nodig heb van het UWV (van bv. mijn arbeidsdeskundige) om hier gebruik van te maken. Heb ik toestemming nodig, of kan ik gewoon over een of twee jaar zelf beslissen of ik gebruik wil maken van de studie-regeling?

Mocht ik in de studieregeling kunnen, hoe hoog wordt dan mijn uitkering? Ik lees regelmatig dat dit 25% van het minimumloon is, maar geldt dit ook als je geen studie-financiering of een studie-lening meer hebt (ik ben 35), of is je uitkering dan hoger?
Antwoord:

Beste klant,


In principe is de studieregeling van de Wajong inderdaad 25% van het minimumloon. Wanneer je echter geen recht op studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren hebt van de DUO kan de uitkering 75% of 70% van het minimumloon blijven. Het exacte percentage zal per 2018 mogelijk worden aangepast op basis van de Participatiewet. UWV past je uitkering aan als je met een wijzigingsformulier doorgeeft dat je bent begonnen met een opleiding of studie. In jouw geval zou je dan een afwijzing op je aanvraag bij de DUO moeten meesturen.


Ik raad je aan om wel met je arbeidsdeskundige te bespreken dat je een opleiding wilt gaan volgen. Het kan namelijk gevolgen hebben voor je uitkering: als in je participatieplan staat dat je moet zoeken naar werk, of een bepaald re-integratietraject moet volgen, dan kan je uitkering verlaagd worden, als je hier vanwege je opleiding niet aan kunt voldoen. Als je het van tevoren bespreekt, kan je participatieplan hierop worden aangepast.


Bovendien kan UWV je tegemoet komen in de kosten van de opleiding, als je door het volgen van deze opleiding in de toekomst misschien geen (volledige) Wajong-uitkering meer nodig hebt. Dit moet sowieso door de arbeidsdeskundige worden beoordeeld voordat je met de opleiding begint.


Op onze website vind je actuele informatie over het volgen van een opleiding (http://bit.ly/1qnfpoV) en de gevolgen van de Participatiewet (http://bit.ly/1uPBUJq).Met vriendelijke groet,


Robert
UWV Webcare Team
www.uwv.nl/webcare

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor de snelle reactie. In mijn participatie-plan staat op dit moment alleen dat ik de plicht heb om te werken aan mijn gezondheid en noodzakelijke behandelingen hiertoe moet volgen; er staat verder niets over zoeken naar werk of het volgen van een re-integratie-project. In het participatie-plan staat wel dat ik heb aangegeven dat ik in te toekomst hoop weer te kunnen studeren. Betekent dit dat ik dus de vrijheid heb om zelf te kiezen of ik gebruik maak van de studie-regeling zonder dat ik me zorgen hoef te maken dat ik bijvoorbeeld te horen krijg: "Daar gaan we niet mee akkoord, als het nu weer wat beter gaat met je gezondheid, hebben we toch lieve dat je gaat zoeken naar werk."

De reden dat ik dit vraag is omdat ik al een tijd lang probeer te sparen (studeren is duur), maar vaak bang ben dat dit voor niets kan zijn als ik bv. een onsympathieke arbeidsdeskundige tref.

Tevens schreef u: "Wanneer je echter geen recht op studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren hebt van de DUO kan de uitkering 75% of 70% van het minimumloon blijven." Ik zit een beetje met het woordje 'kan' in deze zin. Waar hangt het vanaf of de uitkering 70-75% van het minimumloon blijft? Hangt dat af van de arbeidsdeskundige, kan deze bijvoorbeeld zeggen: "Je krijgt 25% van het minimumloon maar ik wil dit niet verhogen naar 70/75%," of hangt dit meer van andere zaken af (of ik dus wel/geen lening bij DUO krijg)?
 
Antwoord Beheerder:

Beste vraagsteller,


 


Als ik het zo lees, heb je geen verplichtingen die door een studie niet kunnen worden nagekomen. Echter ben ik niet degene die hier uiteindelijk over beslist. Daarom raad ik je aan te allen tijde vooral met je arbeidsdeskundige te overleggen.


 


Als er geen recht is op studiefinanciering of een tegemoetkoming scholieren, verandert je uitkeringspercentage niet door het volgen van een studie.


 


Met vriendelijke groet,


 


Ellen


UWV Webcare Team


www.uwv.nl/webcare

Beantwoord door:
UWV Webcare Team
profielpagina


Gerelateerde vragen aan vraag over studieregeling nieuwe wajong:

wajong/werk
      [Gesteld in UWV Uitkeringen]
2012-11-28 01:48:07
Hypotheek met Wajong
      [Gesteld in Financieel]
2013-04-11 17:40:58
kun je om aangepast werk vragen bij het cwi.
      [Gesteld in Syndroom van Asperger]
2009-01-02 21:13:59
Hoeveel werk-vergoeding voor 2009 bij een wajong?
      [Gesteld in FinanciŰle Planning]
2010-01-01 14:59:34
aan vuling
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2011-09-02 00:34:25

Gemiddelde score UWV Uitkeringen: 8.6 (312x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+