Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Neurologische Stoornissen » Chronisch Vermoeidheidssyndroom
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom en krijg online een antwoord van de specialist in Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Zelf een vraag over Chronisch Vermoeidheidssyndroom? Klik hier.
Meer vragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

Beheerder worden?

De rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom Klik hier.

RSS over Chronisch VermoeidheidssyndroomVragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom via RSS. Klik hier.
RSS over Chronisch Vermoeidheidssyndroom op jouw website?Vragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Chronisch VermoeidheidssyndroomVragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom via E-mail. Klik hier.

Is dit CVS, hoe genees ik ervan?

[Gesteld op: 22-11-2006]

Toelichting:
bn 48jr, werk 3dg/wk gezinshlp
1ste sympt aug06
ben 6wk op ziektevrlf gewst
bldonderz: blijk ooit klierkrts gehad, onbknd virus aanwzg nu nt meer, nu bld terug in orde
scan abd. toonde gn probleem
moe na insp
mstal koud, soms zr warm
gewr pijn in heupen, last in knieen bij trapop
vergtachtig, conc probl, toekmstangst
spierp. in schoud/armen vooral na insp
neerslachtig owv futloosheid
voel mij alt vl beter na eten
Ben op verlof gewst en na 3dg vermind sympt, na 1dg thuis terug erger
Antwoord:
Deze symptomen zouden inderdaad kunnen wijzen op CVS. Toch is het verstandig naar een gespecialiseerde arts te gaan zodat alle andere mogelijke aandoeningen die hetzelfde patroon kunnen vertonen, uitgesloten worden.

Wat kan je er aan doen? Dat is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden. Moest de oplossing voor elk individu dat aan CVS lijst hetzelfde zijn, zou het probleem niet zo uitgroeien zoals het hedentendage doet.
In de klinische praktijk vinden we 2 grote entiteiten terug. Aan de ene kant staat de psychosomatische groep die ijvert voor hoofdzakelijk cognitieve gedragstherapie om de draaglast te verminderen. De medische school, vaak omschreven als de tegenpool, promoot een multidisciplinaire aanpak rond een geneeskundige behandeling. Beide scholen blijken steeds nauwer verwant wat de polariteit vermindert.

De medische school ontstond na de ontdekking van RNase L, een eiwit werkzaam in het verdedigingssysteem van elk menselijk lichaam. In 1997 werd aan de universiteit van Philadelphia (USA) een abnormale vorm van dit eiwit (RNase L) gevonden. Wanneer een vreemd organisme ons lichaam aanvalt, gaat er een alarmsignaal af in het verdedigingssysteem. Dit alarmsignaal activeert twee generaals die de legers op een efficiënte wijze naar de overwinning leiden. Eén van die twee generaals is Ribonuclease L (RNase L). Eens geactiveerd gedraagt RNase L zich als een schaar om aanvallers te vernietigen en zo de infectie te stoppen. Op hetzelfde moment zet het de geïnfecteerde cel aan tot spontane celdood. Hierdoor wordt de infectie bestreden en geneest de persoon. In de immuuncellen van de CVS patiënten werkt de generaal niet optimaal. De generaal wordt afgeleid door afvalprodukten die normaal gesproken verwijderd moeten worden uit het lichaam. Deze afvalprodukten zijn zo krachtig dat ze de generaal vervangen door 2 onervaren luitenants. De ene luitenant veroorzaakt chaos in de linies waardoor tegenstanders vrij spel krijgen. De andere luitenant kiest verkeerde uitvalsbasissen waardoor de normale functie wordt verstoord. Om een uitvalsbasis te activeren is de juiste sleutel nodig die de luitenant niet heeft. Hij plaatst echter de bijna identieke sleutel op de poort waardoor een kolonel met de juiste sleutel niet meer binnen kan. Hierdoor ontstaat chaos in verschillende lichaamsfuncties en veroorzaakt o.a. nachtelijk zweten, spierkrampen en visuele problemen (Englebienne en De Meirleir, 2002).

De psychosomatische school promoot cognitieve gedragstherapie om de levenskwaliteit te verhogen. Meerdere factoren beïnvloeden en dragen bij tot het ontstaan en de instandhouding van CVS. Enerzijds is er (1) de overtuiging van de patiënt dat hij/zij lijdt aan een lichamelijke aandoening. Daarnaast (2) neemt de inactiviteit toe, mede onder invloed van bepaalde cognities en attributies.
Binnen dit model gaat men uit van een vicieuze cirkel waarin vermoeidheid en diffuse pijn een centrale plaats innemen. De vermoeidheid en de pijn die ontstaan naar aanleiding van een virale infectie geven aanleiding tot inactiviteit. Na deze periode van inactiviteit ontstaan klachten bij inspanning. De symptomen worden door de patiënt, maar ook door diens omgeving, toegeschreven aan een persisterende infectieuze toestand. Men schrijft rust voor. Naast deze ‘foute’ attributies bestaan er ook verkeerde interpretaties van lichamelijke gewaarwordingen en catastrofale gedachten in de zin van ‘als ik niet rust, zal ik onherstelbare schade oplopen’. Als gevolg van deze gedachtengang gaat men activiteiten en inspanningen vermijden. Dit leidt op zijn beurt tot meer symptomen, zelfs bij een geringe inspanning. Een lage mate van ervaren controle over de klachten en een sterke gerichtheid op lichamelijke gewaarwordingen versterken bovendien de ervaren vermoeidheid (Bazelmans en Bleijenberg, 2000).

Behandeling
Het gebrek aan een aanvaarde pathologie voor CVS lijkt het grootste obstakel vooraleer te komen tot een logische behandelstrategie. Iedereen geconfronteerd met een chronische aandoening wordt immers uitgedaagd om de impact, de angst, de dagdagelijkse problemen en de effecten op hun relaties, aan te pakken. Ondertussen zijn de onderzoekers het wel al eens dat chronische stress onder welke vorm dan ook (psychisch of medisch) een persoon kwetsbaar maakt voor CVS.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Is dit CVS, hoe genees ik ervan?:

oznur
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-13 23:37:04
ontstoppen riool zelf betalen?
      [Gesteld in Recht-Gelderland]
2008-11-02 09:39:41
Kunt u deze vragen beantwoorden?
      [Gesteld in Alternatieve Geneeswijzen]
2009-01-18 11:39:23
een geneesmiddel nooit herhalen in lagere potentie
      [Gesteld in Homeopathie]
2010-04-29 00:13:40
Zijn alle middelen betrouwbaar?
      [Gesteld in Homeopathie]
2010-07-17 11:00:21

Gemiddelde score Chronisch Vermoeidheidssyndroom: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+