Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Scheve populieren!

[Gesteld op: 07-10-2014]

Toelichting:
Onze buurman heeft 4 enorme populieren in zijn tuin staan, die allemaal scheef gegroeid zijn richting onze huis en tuin. De wortels hiervan drukken onze tuintegels omhoog en regelmatig vallen bij harde wind enorme takken in onze tuin en uiteraard ben ik dagelijks bezig met vegen. De buurman wil niet meewerken aan een oplossing. Wij willen graag onze tuin renoveren maar zijn ook bang dat het binnen kortste keren weer de grond omhoog geduwd zou worden door die wortels en als een van die bomen om zou vallen dan zou het echt een ravage veroorzaken. Wat kunnen wij doen om de buurman zover te krijgen om hier iets aan te doen? we hebben al wel contact gehad met hem hierover en ook een schriftelijke verzoek gemaild.
Alvast bedankt
Antwoord:

Of u via juridische weg iets tegen de bomen als geheel kunt ondernemen zal in belangrijke mate afhangen van de plantafstand tot de erfgrens, de tijd van aanplanten, en van de hoogte (zie ook www.mwiarda.nl/appeltern/buren_bomen_wet.doc). Hoe ver beplanting die hoger wordt dan 2 meter van de erfgrens moet staan, is afhankelijk van de planttijd. Volgens het nieuwe Burgerlijk Wetboek, van kracht sinds 1992, geldt de strook binnen 2 meter tot de erfgrens als verboden zone voor de aanplant van bomen of heesters die hoger worden dan 2,00 meter, tenzij de buren aangegeven hebben geen bezwaar te hebben tegen de aanplant dichterbij of op de erfgrens. Is een boom voor die tijd aangebracht, dan gelden de regels die daarvoor door de gemeente bepaald werden. Vaak werd daarbij een minimale plantafstand tot de erfgrens aangehouden van 1 meter vanuit het hart van de stam. In hetzelfde wetboek staat het een en ander over overhangend groen: "Indien een nabuur wiens beplantingen over eens anders erf heen hangen, ondanks aanmaning van de eigenaar van dit erf, nalaat het overhangende te verwijderen, kan laatstgenoemde eigenaar eigenmachtig het overhangende wegsnijden en zich toe eigenen. Degene op wiens erf wortels van een ander erf doorschieten, mag deze voor zover ze doorgeschoten zijn weghakken en zich toe eigenen." U mag, als de buren daartoe in gebreke blijven, het overhangende deel van de takken en doorstekende wortels dus zelf (laten) verwijderen, echter zonder de boom blijvende schade toe te brengen. Om schadeclaims achteraf te voorkomen is het verstandig een dergelijke aanmaning schriftelijk te doen. Een jurist (bijvoorbeeld bij het Juridisch Loket in uw woonplaats, www.juridischloket.nl) kan u meer vertellen over de mogelijkheden en de daarmee gepaard gaande risico's en kosten. Het is ook verstandig om juridisch advies in te winnen ten aanzien eventuele gevolgschade, zowel voor het geval de bomen slecht reageren op het snoeien van de wortels, op het grondwerk ten behoeve van het terras of het geheel achterwege blijven van werkzaamheden als er qua onderhoud niets aan de bomen gedaan wordt.


Een populier vormt in zijn jonge jaren meestal een vrij ondiep wortelgestel en wortelt vooral in de breedte. Het wortelgestel is doorgaans net zo groot als de kroon bovengronds. De mate waarin de bomen schade zullen ondervinden van het verwijderen of inkorten van de wortels hang t af van de vorm waarin de wortels vertakt zijn. De hoofdwortels zorgen voor de stabiliteit van de boom spelen een belangrijke rol bij de vochtvoorziening. De wortels horen rondom de boom te vertakken, en zo te zorgen voor een stabiele verankering. U loopt het risico dat de stabiliteit afneemt als u eenzijdig van de stam de wortels wegneemt. Ook kan aan die kant van de boom de sapstroom afnemen, waardoor de boom bovengronds onevenwichtig groeit. Laat de voorbereidende werkzaamheden in de grond in geval in verband met eventuele aansprakelijkheid bij schade in ieder geval uitvoeren door een vakkundige hovenier of boomverzorger. Hiertoe kunt u het best advies vragen bij een hovenier of boomchirurg in uw regio. Een hovenier bij u in de buurt kunt u vinden via de volgende websites: www.vhg.org, www.groenkeur.nl of www.exclusiefgeselecteerd.nl voor de hoveniers aangesloten bij de Tuinen van Appeltern.


Als de wortels veilig verwijderd kunnen worden kunt u, om ze in de toekomst beter weg te houden uit het terras, een wortelvrije zone creëren door een afscherming aan te brengen van anti-worteldoek of bamboescherm, en/of een sleuf gevuld met voedselarm zand.


Op basis van een expertise rapport van een boomverzorger en eventueel een juridisch advies kunt u wellicht nogmaals proberen met de buren een compromis te bereiken waarbij de bomen zowel bovengronds als onder de grond gesnoeid worden, zodat u wat minder overlast ondervindt en de buren de bomen toch kunnen behouden, of als de risico’s daarbij onaanvaardbaar zijn, de buren zo ver krijgen dat ze de bomen laten rooien.

Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Scheve populieren! :

Wat is de gemiddelde levensduur van een populier
      [Gesteld in Tuin]
2007-11-13 11:51:01
Wat is de levensduur van een populier?
      [Gesteld in Tuin]
2008-06-14 18:34:28
Holle populieren
      [Gesteld in Tuin]
2009-06-22 13:58:40
Verzakking aanbouw, veroorzaakt door 3 Populieren?
      [Gesteld in Planten]
2011-11-06 23:20:50
Levensduur populier
      [Gesteld in Tuin]
2012-06-11 19:29:24

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+