Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Overijssel
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Overijssel en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Overijssel

Zelf een vraag over Belastingen-Overijssel? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Overijssel.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Overijssel:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Overijssel op jouw website?Vragen over Belastingen-Overijssel op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via E-mail. Klik hier.

Huurwaarde forfait, wel/niet opgeven hypoth.rente

[Gesteld op: 24-09-2014]

Toelichting:
Stel je hebt een huurwaarde forfait van € 2500, de jaarlijkse rente die je betaald is € 3000 en voor je inkomstenbelasting op je loon zit je op 42% . Dan kun je grofweg € 210 (3000-2500 * 42%) aan belasting terug krijgen. Hiermee komt je netto last op € 2710,--. Is het dan niet verstandiger om je hypotheek niet meer op te voeren bij je aangifte IB. Want op moment dat je dit niet doet, wordt, volgens de wet Hillen, de huurwaardeforfait € 2500 groot niet meer bij je inkomen opgeteld, Dit levert je dan een belastingvoordeel op van € 1050 (€ 2500 * 42%)

Klopt bovenstaande redenatie en mag je er voor kiezen om je hypotheek rente niet op te voeren.
Antwoord:

Nee, u maakt hier een denkfout.
In het eerste geval heeft u een aftrekpost van per saldo € 500, wat een belastingvoordeel geeft van € 210, zoals u ook aangeeft.
In het tweede geval: als u geen hypotheekrente opgeeft heeft u geen aftrekpost, maar ook geen bijtelling. Dit levert dus niets op. Uw stelling dat je dan een belastingvoordeel hebt van € 1.050 klopt dus niet. U betaalt hierdoor niet minder belasting, en uw netto-last komt dan op € 3.000.


En als je de keuze hebt tussen wel of geen aftrekpost opgeven is de keuze eenvoudig: wel opgeven, dat levert u € 210 op.


Omdat de hypotheeklasten nauwelijks hoger zijn dan de huurwaarde kan er wel worden afgevraagd of het niet zinnig is om de hypotheek volledig af te lossen. De Wet Hillen is daar juist voor bedoeld. Een rekenvoorbeeld:
Stel dat u een hypotheek heeft van € 100.000, met een rente van 3 %. Als u deze hypotheekrente aftrekt heeft u een netto-last van € 2.710 zoals u had berekend. 
Als u momenteel € 100.000 op een bankrekening zou hebben staan dan krijgt u daar momenteel maximaal 1,5 % rente op. U betaalt daar 1,2 % belasting over, dus dat levert u per saldo 0,3 % = € 300 op. Per saldo is er nog een netto-last van € 2.410.
Als dat geld zou worden gebruikt voor aflossing van de hypotheek levert u dit dus € 2.410 op. Bijkomend voordeel is dat u af bent van uw maandelijkse betaling van aflossing + rente + verzekering, en niet meer afhankelijk van de bank bent.
Ook als u geen € 100.000 op de bank heeft staan maar een lager bedrag kan het zeker voordelig zijn om te beginnen met aflossen van de hypotheek.  

 
Reactie vraagsteller:
Conclusiie: Als je hyptheekrente dan minder is dan het forfait, schiet je niks met de aftrekmogelijkheid op, die is dan € 0. Is het dan toegestaan om de hypotheekrente niet meer op te voeren, ondanks dat je het wel betaald? Je hebt maar recht op 30 jaar aftrek, Stel je wilt later toch met een hogere hypotheek weer gaan aftrekken, spaar je in feite jaren op.
 
Antwoord Beheerder:

Inderdaad, als de hypotheekrente lager is dan het forfait heb je geen aftrekpost.
Maar het niet opvoeren van een aftrekpost voor hypotheekrente is zeer onverstandig. Daarbij gata het niet zo zeer om de rente, maar wel om de hoogte van de hypotheek. Zolang deze jaarlijks wordt opgegeven in de aangifte inkomstenbelasting staat vast dat deze lening voor de eigen woning is, en dat de rente dus aftrekbaar is.
Als u dus geen hypotheek opgeeft, dan geeft u daarmee uw recht op een aftrekpost in de  toekomst op. Als u later de hypotheek verhoogt, bijvoorbeeld voor een verbouwing, dan kunt u alleen de rente over het verhoogde deel van de hypotheek aftrekken. Maar die kunt u dan wel weer voor een nieuwe termijn van 30 jaar aftrekken.


Overigens is die maximale termijn van 30 jaar wel vastgesteld met de wetenschap dat dat de maximale termijn is waarbinnen hypotheken moeten zijn afgelost. Het is hoogst onzker of hypotheekverstrekkers mee zullen werken aan verlenging van die termijn.
Daarnaast is het een feit dat de aftrekpost voor hypotheekrentes steeds verder wordt afgebouwd, en de algemene verwachting is dat er binnen die termijn van 30 jaar wordt besloten om deze aftrekpost helemaal te schrappen. Als het mogelijk was zou het opsparen van jaren dus geen nut hebben.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Huurwaarde forfait, wel/niet opgeven hypoth.rente:

Hypotheel, belasting en scheiding duidelijk!!
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2010-06-29 12:30:50
Vraag over huurtoeslag en eigen woning
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-02-23 16:55:53
welk type hypotheek past bij mijn wensen?
      [Gesteld in Hypotheken-Gelderland]
2012-02-23 10:59:19
Hoe lang kan ik hypotheekrente aftrekken?
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2014-03-04 19:48:52
bouwrente vs grondrente fiscal aftrekbaar.
      [Gesteld in Hypotheken]
2015-08-25 16:40:34

Gemiddelde score Belastingen-Overijssel: 7.1 (672x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+