Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Tandheelkunde
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tandheelkunde en krijg online een antwoord van de specialist in Tandheelkunde

Zelf een vraag over Tandheelkunde? Klik hier.
Meer vragen over Tandheelkunde.
De huidige beheerder van de rubriek Tandheelkunde:
Naam: Toors
Bedrijf: Toors dental expertise (tde)
Reactiesnelheid: 48 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Toors vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TandheelkundeVragen over Tandheelkunde via RSS. Klik hier.
RSS over Tandheelkunde op jouw website?Vragen over Tandheelkunde op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TandheelkundeVragen over Tandheelkunde via E-mail. Klik hier.

helse pijn na wortelkanaalbehandeling

[Gesteld op: 23-09-2014]

Toelichting:
Bij halfmaandelijkse controle bij de tandarts bleek er een gaatje te zijn in een kies rechtsonderaan. Gaatje dat tot dan geen klachten gaf. Toen ik twee weken later ging om het te herstellen kreeg ik twee dagen na de behandeling pijn. Terug naar de tandarts, bleek aan de andere kant van dezelfde tand een andere vullig te zijn afgevallen (volgens verklaring tandarts was dit te wijten aan terugtrekken tandvlees) waardoor ik pijn had gekregen. Ze hebben geprobeerd dit tweede gat te herstellen doch moesten daarbij plots tot het verwijderen van de zenuw overgaan. na het weekend helse pijnen, terug naar de tandarts, terug kanalen gereinigd en ontsmet, voorlopig gevuld en antibiotica.
na twee dagen was de pijn weg, na nog eens tien dagen terug heel veel pijn. Opnieuw langsgeweest om alles te reinigen en opnieuw tien dagen antibiotica.
Gisteren dan naar de tandarts om de tand definitief af te werken. de tweede antibioticakuur had naar mijn aanvoelen, na vijf dagen inname, nog geen effect. Dagelijks maximale dosis Dafalgan en Brufen, al een week aan een stuk.
Na reinigen van de kanaaltjes en bij het proberen vullen van de tand helse pijn bij het inbrengen van een langwerpig voorwerp. Zitten huilen van de pijn.
toen is in samenspraak met de tandarts (gezien de antibiotica na vijf dagen blijkbaar nog niet deed wat er van werd verwacht) en gezien de helse pijnen beslist de tand te trekken. De pijn zou onmiddellijk verdwenen moeten zijn.
Echter nog altijd heel veel pijn. Hoe kan dit? Nadat de tand was getrokken toonde de tandarts de tand aan mij en stak ze een naaldje in de tand om te tonen hoe diep er gereinigd en ontzenuwd was. In ÚÚn van de twee wortels kwam de naald evenwel door te wortel.. Kan dat de oorzaak zijn van de vele pijn en indien ja, was dit waar te nemen voor het trekken van de tand met eventueel een andere behandeling? wat mag ik nog verwachten van pijn en/of behandeling?
met dank voor uw aandacht.
Antwoord:

Ik wil trachten iets verstandigs te zeggen over uw pijnlijke en frusterende geschiedenis. Maar eerst een algemene opmerking :


In deze rubriek lopen de vragen ( helaas ! , helaas !! ) vrijwel altijd achter de feiten aan. Vragenstellers beschrijven hun probleem, soms te beknopt, altijd in lekentermen. En dan ook nog verwacht men van mij een beoordeling van de situatie zonder dat ik :  • de mond heb onderzocht

  • de behandelhistorie heb gelezen

  • de uiterst belangrijke Röntgenfoto's heb gezien

  • vragen heb kunnen stellen aan de betreffende tandarts


Zo ook in uw geval.


Bij wortelkanaalbehandelingen wordt vrijwel nooit gebruik gemaakt van anti-biotica ! In vrijwel alle gevallen is het gecontra-indiceerd en kan het op zijn best een tijdelijke verlichting geven. Anti-biotica werden en worden nog steeds te pas en te onpas voorgeschreven, vooral in Zuid Europa, maar helaas ook in ons land. Gevolg is dat bacterie-infecties steeds moeilijker zijn te bestrijden, omdat de betreffende ziekteverwekkers resistent worden !


In uw geval lijkt er langdurig een gaatje (cariës) over het hoofd te zijn gezien. Ging u wel regelmatig voor gebitscontrole ? Maakte uw tandarts om de 2 jaar wel zgn bite wing Röntgenfoto's om gaatjes op te sporen voordat ze diep waren?


Het verlies van een vulling als gevolg van terugtrekkend tandvlees is onzin verhaal.


Als er direkt na het trekken een naaldje uit de wortel blijkt te steken dan is er  bij het schoonvijlen van een wortelkanaal een instrument afgebroken. De tandarts ziet dat ongetwijfeld en dient u nog tijdens de behandeling te informeren. In veel gevallen is op het moment van afbreken het betreffende wortelkanaal nog vol met bacterieën en verhindert de afgebroken vijl effectieve reiniging. Een  afgebroken vijl wordt vaak zelf de infectiebron die de kaakontsteking op gang houdt, wat je er ook aan anti-biotica tegenaan smijt ! Het onderste deel van het kanaal waar het vijlfragment in vast zit is namelijk nog vol met bacterieën en kan zo lang de vijlrest daar klem zit NOOIT meer gedesinfecteerd worden.


Een afgebroken wortelkanaal instrument is bovendien goed zichtbaar op een X-foto, die altijd onderdeel vormt van een endodontische behandeling ( wortelkanaalbehandeling). Neem aan dat uw tandarts de betreffende kies trok omdat hij/zij de afgebroken vijl had gezien en de hopeloosheid van de situatie inzag.


Misschien wordt het tijd uw gebit eens - onafhankelijk ?- te laten onderzoeken, met gebruik making van minimaal 2 bite wing X-foto's, liefst ook nog een panoramische X-foto.


 Wilt u mijn reactie meet een cijfer beoordelen ?

Beantwoord door:
Toors
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tandheelkunde:
KaakchirurgieMondhygieneTandarts


Gerelateerde vragen aan helse pijn na wortelkanaalbehandeling:

Chronische spanningshoofdpijn
      [Gesteld in Chiropractie]
2008-03-23 18:13:10
is hoofdpijn / migraine ook te behandelen met chiropractie
      [Gesteld in Chiropractie]
2007-01-10 00:04:23
Pijn onder in de rug/Tintelingen benen
      [Gesteld in Chiropractie]
2008-01-05 14:08:41
Amitriptyline voor het slapen gaan
      [Gesteld in Geneeskunde]
2009-08-20 13:09:52
Vraaag over hoofdpijn
      [Gesteld in Kanker]
2010-09-27 15:19:56

Gemiddelde score Tandheelkunde: 8.9 (362x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+