Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Zorg » Jeugdzorg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Jeugdzorg en krijg online een antwoord van de specialist in Jeugdzorg

Zelf een vraag over Jeugdzorg? Klik hier.
Meer vragen over Jeugdzorg.

Beheerder worden?

De rubriek Jeugdzorg heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Jeugdzorg Klik hier.

RSS over JeugdzorgVragen over Jeugdzorg via RSS. Klik hier.
RSS over Jeugdzorg op jouw website?Vragen over Jeugdzorg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over JeugdzorgVragen over Jeugdzorg via E-mail. Klik hier.

HOe gaat het contact met mijn dochters en Jz dan?

[Gesteld op: 13-09-2014]

Toelichting:
Ik heb es rondgegoogled en ik kom duizenden artikelen tegen waarin wordt gezegd dat de Belgische Jeugdzorg veel milder is dan de Ned. Jz. en dat in Belgie een UHP pas als allerlaatste redmiddel wordt gebruikt, terwijl hier in Nederland dat het eerste is...!

Dit is ook mijn ervaring...helaas..

Daarom denk ik toch dat we beter naar Belgie kunnen gaan.

Maar hoe zit het dan met mijn 2 dochters in Nederland?

Kan dit gewoon los staan van dit nieuwe kindje?
Dat ik gewoon naar de evaluaties kom en contact met mijn dochters kan houden, of moet ik dat ook met Belgie regelen dan??

Help aub!

We willen dit zo graag goed doen!

Cindy
Antwoord:

Het komt vaker voor dat soms hele gezinnen naar België "vluchten" voor de jeugdzorg. Vaak bang gemaakt door de negatieve publiciteit en de soms zeer wilde verhalen die over de Nederlandse jeugdzorg de ronde doen op internet. Wat de meeste mensen vergeten, is dat de jeugdzorg pas wordt ingeschakeld als er al een probleem is. De kinderen zijn dan al in gevaar of hebben dringend hulp nodig. In 73% van de gevallen doordat kinderen opgroeien in een éénouder gezin, vaak door (v)echtscheidingen. Getraumatiseerd door huiselijk geweld, verwaarlozing, etc. En dan mag "de jeugdzorg" proberen het tij te keren.


Neem daarom al die lelijke verhalen met een korreltje zout en kijk eerst of je kind(eren) hulp nodig hebben. Dat hoeft helemaal niet de "schuld" van de ouders te zijn. Er zijn heel veel oorzaken die er voor kunnen zorgen dat je het als ouders even niet meer ziet zitten, of dat het probleem van het kind te moeilijk is. UHP is ook in Nederland het allerlaatste redmiddel. Kinderen horen op de eerste plaats bij hun ouder(s) thuis. Alleen als het echt niet meer gaat, worden kinderen (meestal tijdelijk) elders ondergebracht. Vaak geeft dat ouders de rust die ze op dat moment nodig hebben, om even op adem te komen. Of is het nodig het kind te laten onderzoeken op psychische oorzaken. Het is daarom geen schande om je door de jeugdzorg te laten begeleiden. Besef dat je dat doet voor de toekomst van je kind, hoe moeilijk dat ook voor jezelf is.


Dat het in België er milder aan toe lijkt te gaan, komt omdat de Belgische jeugdzorg minder capaciteit heeft. Het ontbreekt aan mankracht om alle meldingen van kindermishandeling op te volgen. In verhouding tot Nederland krijgen daardoor minder kinderen de hulp die ze wel nodig hebben. Dat wil niet zeggen dat de Belgische jeugdzorg beter of slechter is. Het werkt gewoon een beetje anders dan hier.


Dus: niet vluchten, maar je afvragen welke hulp je nodig hebt. Als er zorgen zijn over je kind(eren), vraag je dan af hoe dat komt en probeer er (samen met familie bijvoorbeeld) wat aan te doen. Wees op de eerste plaats eerlijk naar jezelf en je kinderen.


Wanneer je eerlijke en onafhankelijke informatie wilt over de jeugdzorg, kijk dan op internet bij www.akj.nl of bij Zorgbelang.


Succes,


Peter Smits

 
Reactie vraagsteller:
Hallo,

Bedankt voor uw antwoord, maar dit is geen antwoord op mijn vraag.
Ik wil graag weten: Maar hoe zit het dan met mijn 2 dochters in Nederland? (zijn in 2008 uit huis geplaatst)

Kan dit gewoon los staan van dit nieuwe kindje?
Dat ik gewoon naar de evaluaties kom en contact met mijn dochters kan houden, of moet ik dat ook met Belgie regelen dan??
 
Antwoord Beheerder:

Bedankt voor uw reactie. Dat maakt de vraag een stuk duidelijker. Omdat ik uw dossier uiteraard niet ken, kan ik niet beoordelen waarom uw dochters uit huis geplaatst zijn. Ik begrijp dat u een nieuw kindje heeft en bang bent dat deze ook uit huis geplaatst wordt. Ik kan ook niet beoordelen of uw nieuwe kindje hetzelfde risico loopt als toen met uw dochters. In zes jaar kan er veel veranderd zijn.


Uw nieuwe kindje staat daarom geheel los van de situatie van uw andere kinderen. Dat betekent dat zolang er geen reden is binnen de (jeugd)zorg om zich zorgen te maken er ook geen bemoeienis is van de Raad voor de Kinderbescherming of Bureau Jeugdzorg. Dat hangt dus van uw huidige persoonlijke situatie af en van de manier waarop u voor het nieuwe kindje zorgt. Maar als dat goed is, dan is er ook geen reden om naar België te verhuizen.


Ongeacht of u in Nederland woont of in België, uw dochters blijven recht houden op omgang met hun ouder(s). Als ouders houdt u recht op informatie over de kinderen. Ook als er sprake is van voogdij. (Dus wanneer u geen gezag meer heeft). De evaluaties blijven zoals ze nu zijn. Zolang het nieuwe kind niet ondertoezicht staat van jeugdzorg en u zich niet schuldig maakt aan strafbare feiten, zoals onttrekking van een kind aan het (bevoegd) gezag, kunt u gewoon in België gaan wonen. Jeugdzorg kan dus niet zonder maatregel of beschikking van de kinderrechter (zoals een OTS) verlangen dat u met uw kind in Nederland blijft om uw andere kinderen te mogen zien. Dat staat los van elkaar.


Zorg dus goed voor uw kind, dan is er geen reden om naar België te vertrekken. Denkt u dat jeugdzorg wel een reden heeft om zich zorgen te maken, bedenk dan goed welke hulp u en uw kind blijkbaar nodig hebben. Vraag zelf om die hulp. Vluchten is dan de minst goede oplossing, want daarmee verplaatst u het probleem en daar is uw kind niet bij gebaat.


Met vriendelijke groet,


Peter Smits

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan HOe gaat het contact met mijn dochters en Jz dan?:

Wat is de verhouding letters in het spel Scrabble?
      [Gesteld in Bordspellen]
2009-03-25 12:27:29
moeizame zoektocht
      [Gesteld in Psychologie]
2009-03-21 05:58:26
outlook express importeren op mac
      [Gesteld in Computersoftware]
2012-11-22 15:59:17
Waarom is contact via Internet zo oppervlakkig?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-05-27 12:24:36
Inzake een eenheid van 2 stopcontacten met aarding
      [Gesteld in Elektronica & Elektrotechniek]
2010-10-04 22:02:50

Gemiddelde score Jeugdzorg: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • kunst expertise
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  257442
  Beheerders:  1024

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  168 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+