Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Verstandige aandelen verdeling en invulling

[Gesteld op: 03-09-2014]

Toelichting:
De afgelopen jaren heb ik in een branche met een door mij bedacht nieuw product landelijke bekendheid en erkenning gekregen. Nu sta ik op het punt daarmee een b.v. op te richten. 2 kandidaten, die al beiden hun eigen bedrijf hebben en veel samenwerken, hebben interesse om aandeelhouder te worden. Wat ik mis, kunnen zij invullen. Ze voorstellen een aandeelverhouding van ik 40% en zij elk 30%. Ik ben bang dat zij samen, met een meerderheidsaandeel, zij de mogelijkheid hebben mij eruit te zetten. Klopt dat? Tevens willen zij de winstpercentage koppelen aan het aantal uren dat ze maken. Een financiŰle inbreng van hen is niet aan de orde. Ik vind dat vrij vrijblijvend. Klopt dat? Hoe kan voor meer concretisering zorgen?
Antwoord:

Allereerst is van belang te weten dat bij een B.V. er scheiding is tussen eigendom en feitelijke leiding. Het eigendom berust bij de aandeelhouders. Maar die hebben niets over de onderneming te zeggen, de leiding ligt bij de directeur van de B.V. De directeur is in loondienst bij de B.V., en wordt benoemd en ontslagen door de aandeelhouders.
Als u dus directeur zou worden, dan loopt u du inderdaad het risico dat de andere 2 aandeelhouders kunnen besluiten u als directeur te ontslaan, omdat zij meer dan 50 % van de aandelen hebben. U kunt echter nooit worden gedwongen om uw aandelenpakket van 40 % te verkopen. U houdt dus wel uw belang, maar mag dan niet meer in de onderneming werken. 
Uiteraard zijn hier oplossingen voor.
Een simpele oplossing: laat in de statuten vastleggen dat er voor een besluit over het benoemen en ontslaan van de directie minimaal een meerderheid van bijvoorbeeld 65 % nodig is. Dan kunt u nooit tegen uw wil in worden ontslagen.
Een andere manier: Sinds 2012 is het mogelijk om onderscheid in de aandelen aan te brengen, in stemrechtloze aandelen en winstrechtloze aandelen. Als u hun stemrechtloze aandelen geeft, dan houdt u de volledige zeggenschap, en delen zij alleen me in de winst (via een dividenduitkering). Een notaris kan u hier meer over vertellen. Die heeft u toch nodig voor het opstellen van de statuten.


Dan nog iets bijzonders: zij willen het winstpercentage koppelen aan het aantal uren dat ze maken. Dat is echter juridisch onmogelijk bij een B.V. Zij hebben geen recht op een winstpercentage, maar op een dividenduitkering. De aandeelhouders besluiten jaarlijks of en hoeveel dividend er per aandeel wordt uitgekeerd. Maar als besloten wordt een X-bedrag per aandeel uit te keren moet iedere aandeelhouder dat ontvangen. U ontvangt dus 40 % van de totale dividenduitkering, en zij ieder 30 %. Er kan dus geen onderscheid worden gemaakt naar rato van het aantal gewerkte uren.
Daar is wel een andere oplossing voor: zij kunnen simpelweg vanuit hun onderneming een factuur sturen voor verrrichte werkzaamheden. De B.V. verwerkt dit dan als kosten. Maar daarvoor is het niet nodig dat zij aandeelhouder worden. Weet u wel zeker dat u hun aandeelhouder wilt maken? U geeft daarmee een groot deel van uw onderneming weg. Maar anderzijds bindt u hun aan uw onderneming. Dat is fijn als u niet zonder hun kan werken.


Heeft u overigens goed nagedacht over de rechtsvorm van de B.V.? Die heeft wel nadelen, zoals dat er bij lagere winsten meer belasting moet worden betaald. En als directeur-aandeelhouder moet u verplicht in loondienst komen, en minimaal € 44.000 bruto aan loon ontvangen van de B.V.. Als de B.V. niet zoveel winst maakt,. dan is er een probleem. Als alternatief voor de samenwerking kunt u denken aan een V.O.F. Uiteraard heeft deze ook voor- en nadelen, dus ik raad u aan hierover goed te laten informeren.
Vraag een accountant in uw omgeving opf hij met u hierover wil meedenken, dan weet u zeker dat u geen beslissing neemt die u achteraf voor verrassingen stelt.


Tot slot: als u dit doorzet, en verder gaat met 3 aandeelhouders, dan raad ik u aan de notaris een aandeelhoudersovereenkomst te laten opstellen. Dat voorkomt een hoop ellende als u later uit elkaar wilt gaan, omdat hierin o.a. wordt bepaald wanneer men de aandelen moet verkopen, en tegen welke prijs.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Verstandige aandelen verdeling en invulling:

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
aandelen
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-03-22 22:33:14
Wij hebben twee BV's en de verdeling in waarde is
      [Gesteld in Suriname]
2010-02-11 20:56:34
Kan ik beslag leggen op een bv die mijn ex deelt
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2011-07-25 01:58:58
Behoud van aandelen bij ontslag uit eigen startup
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2016-10-04 19:34:06

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258138
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+