Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Stakingsbalans: privé-onttrekking en BTW-schuld

[Gesteld op: 26-08-2014]

Toelichting:
Mijn eenmanszaak is per 31-12-2013 beëindigd . Er zat toen nog voor EUR 1180 aan MVA en voor EUR 130 aan voorraden in (boekwaardes). Verder nog liquide middelen: EUR 263. Ik had mijn zakelijke rekening al opgezegd. Ik vul nu de aangifte IB 2013 in. Ik realiseer me nu pas dat ik hier iets mee moet. VRAAG 1: Kan ik de posten MVA en voorraden op de balans op 0 zetten en het bedrag ad EUR 1310 (MVA en voorraden) bij priveonttrekkingen in goederen invullen (er vanuit gaande dat de marktwaarde gelijk is aan de boekwaarde) en de EUR 263 bij priveonttrekkingen in contanten? Ik gebruik de MVA en voorraden nu prive en ik heb deze eind 2013 niet per factuur aan mezelf verkocht.

Ik besef nu ook pas dat ik over die EUR 1310 BTW had moeten afdragen ad EUR 275. Ik ga hiervoor alsnog een suppletie aangifte over 2013 doen. VRAAG 2: Moet ik die EUR 275 in de IB aangifte op de eindbalans zetten bij kortlopende schulden? Moet een zelfde bedrag aan negatief EV op de balans worden gezet?

Daarnaast heb ik in 2013 ten onrechte bedragen als voorbelasting opgevoerd voor EUR 188. Het betreft BTW van facturen uit 2011 en 2012 (die ik in die 2 jaren bij zowel de IB aangifte als de OZB aangiften was vergeten). Ik las gisteren dat dit niet mag en wil ook dit nu rectificeren via de suppletieaangifte. VRAAG 3: Moet ik het bedrag van EUR 188 ook op de balans invullen bij kortlopende schulden en daartegenover een zelfde bedrag aan negatief EV op de balans zetten? (Eindbalans is dan: kortlopende schulden = EUR 463 (275 + 188)en EV = EUR 463; voor de rest alles op 0.

Vraag 4: Moet ik nu ook nog suppletieaangiftes doen over 2011 en 2012 (verzoek om teruggave) omdat ik destijds die facturen niet heb meegenomen bij de BTW aangiftes? Het gaat om kleine bedragen en ik heb deze facturen in 2011 en 2012 ook niet als bijv. kosten ingevuld in de IB aangifte. Ik heb geen gebruik gemaakt van de KOR-regeling.
Antwoord:

Dat zijn een aantal vragen, ik hoop dat ik ze naar tevredenheid kan beantwoorden.
Als op het moment van staking nog voor € 1180 aan MVA in de boeken staat, dan moet u eerst bekijken: wat is het, en wat ga ik er mee doen? U kunt het prive gaan gebruiken, u kunt het verkopen, of u kunt het afboeken omdat het waardeloos is. Ik begrijp uit uw vraag dat u kiest voor in prive gebruiken. In dat geval moet u de MVA tegen de marktwaarde overdragen aan prive, verhoogd met BTW.
Voor de voorraden moet dezelfde keuze worden gemaakt. Als u dit prive gaat gebruiken, dan moet dit tegen marktwaarde over naar prive.
Als de marktwaarde van MVA en voorraden gelijk zou zijn aan de boekwaarde, dan betekent dit dat u € 1310 + BTW = € 1585 als prive-onttrekking moet opgeven.


In reactie op uw 2e en 3e vraag: het is niet relevant hoe u de BTW-schuld op de eindbalans opneemt. Dit heeft namelijk geen invloed op het belastbaar bedrag, dus ook niet op de verschuldigde belasting. U mag zelf weten hoe u dit invult, u mag ook alle posten op nihil zetten.


Vraag 4: Als u die € 188 aan BTW terug wilt ontvangen, dan meot u daar inderdaad BTW-suppleties voor indienen. Het simpelweg invullen van het betreffende formulier op het inloggedeelte op de website van de Belastingdienst is daarvoor voldoende, dan wordt het automatisch uitbetaald.
Overigens: als u de kosten toen niet bij de IB-aangifte heeft afgetrokken, dan kunt u deze wellicht nog corrigeren. Dat scheelt u weer een paar honderd euro in te betalen inkomstenbelasting.

 
Reactie vraagsteller:
Ontzettend bedankt voor uw duidelijke (en hele snelle!) reactie. Ik heb nog twee vervolgvragen.

Ten eerste over het invullen van de privé-onttrekkingen van MVA en voorraden. Dat wordt dus nu EUR 1585 (incl BTW) i.p.v. EUR 1310. Ik vul nu in het veld “prive-onttrekking in natura en in goederen” voor elk activum afzonderlijk alsmede voor de voorraad de boekwaarde en overdrachtsprijs in. Bij de vraag “hoe is de overdrachtsprijs tot stand gekomen”, vul ik in “geschat op de boekwaarde + BTW”. Mijn vraag is: doe ik dit wel goed? Ik vraag het m.n. omdat i.d. toelichting bij de velden “overdrachtsprijs” en “hoe is de overdrachtsprijs tot stand gekomen” staat “De overdrachtsprijs is de tegenprestatie voor aandelen, opties, winstbewijzen of lidmaatschapsrechten.” Over MVA en voorraden staat er niets en dat vind ik vreemd.

Ten tweede over de suppletie-aangiftes over 2011 en 2012 inzake die EUR 188 aan voorbelasting. Ik zou hier het liefst willen volstaan met het corrigeren van de BTW over 2013 via een suppletie aangifte over dat jaar. Ik betaal dat bedrag dan gewoon terug. Invullen van BTW suppleties over 2011 en 2012 en wijziging van de IB-aangiftes over die jaren doe ik liever niet. Voor mij zou dat toch weer een heel gepuzzel en tijdrovend zijn (ik zou er vanuit willen gaan dat het privé-facturen zijn). Mijn vraag is daarom: mag ik die suppletie-aangiftes over 2011 en 2012 achterwege laten of zijn die verplicht? Ik lees nl. op de website van de BD dat je een suppletie aangifte MOET invullen niet alleen als je te weinig maar ook als je te veel BTW hebt betaald. Of ziet dit niet op voorbelasting maar enkel op te veel of te weinig afgedragen BTW over de verkopen?
 
Antwoord Beheerder:

Ik begrijp uw verwarring, want ik kan de toelichting bij het veld overdrachtsprijs ook niet volgen. Maar het principe is heel simpel: alles wat u uit de onderneming heeft onttrokken moet u als prive-onttrekking opgeven. U hoeft dat niet nader te specificeren omdat dit verder geen invloed heeft op het belastingbedrag. In de praktijk zie ik vaak dat alles bij elkaar wordt geveegd, en de Belastingdienst stelt daar nooit vragen over.


Moet u BTW-suppleties opstellen over 2011 en 2012? Ja, in principe wel. Maar als u dat niet wilt, dan doet u dat toch niet? Dat betekent wel dat u die € 188 niet zal ontvangen. Als u later een BTW-controle krijgt, dan zal worden geconstateerd dat u vergeten bent dit bedrag te claimen, en krijgt u dit alsnog. Er staat bij dergelijke kleine bedragen geen sanctie op het niet indienen van een BTW-suppletie.
Maar waar praten we over? U heeft het over een heel gepuzzel, maar u bent toch verplicht een jaaropstelling te maken van de BTW met o.a. een aansluiting van de geboekte omzet met de afgedragen BTW. U kunt deze bedragen zo overnemen in de BTW-suppletie, en onderaan trekt u het totaalbedrag af van wat u per kwartaal heeft opgegeven. Daar volgt het verschil van € 188 uit, en dan is de suppletie al klaar.


Het aanpassen van de IB-aangiftes is nog eenvoudiger; als de aanslagen al definitief zijn opgelegd stuurt u een eenvoudig briefje naar de Belastingdienst met het verzoek om de aangifte met een X-bedrag aan te passen. U hoeft dat niet te specificeren, als maar duidleijk is wat u wilt corrigeren, en waarom.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Stakingsbalans: privé-onttrekking en BTW-schuld:

btw teruggave verekend met btw schuld vorig bedrij
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2013-09-12 16:26:11
Nog te betalen btw op balans zetten bij staking?
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2014-03-08 23:30:38
Boeking KOR regeling
      [Gesteld in Administratie]
2012-03-28 00:10:39
Vraag over eind- en stakingsbalans
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-08-29 14:37:50
Het overnemen van een wasserette
      [Gesteld in Administratie]
2014-01-30 15:28:49

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+